+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. március 23. kedd, 13:09
Ezzel teljesült az első feltétel, amihez Igor Matovič miniszterelnök a saját távozását kötötte. Sulík a harmadik miniszter, aki a kormányválság kirobbanása óta lemondott.

Kedd délelőtt benyújtotta lemondását Richard Sulík szlovák gazdasági miniszter Zuzana Čaputová államfőnek, amit a liberális köztársasági elnök el is elfogadott.

 

Sulík miniszteri posztja mellett a libertariánus SaS (Szabadság és Szolidaritás) párt elnöke is, a minisztérium éléről való távozásával pedig

 

teljesült az első feltétel, amihez vasárnap Igor Matovič a saját lemondását kötötte.

 

A szlovák miniszterelnök – mint azt közölte a nyilvánossággal – akkor hajlandó lemondani a kormányfői posztról, ha Sulík kormányból való távozása mellett lemond a parlament egészségügyi bizottságának SaS-es elnöke, valamint lemondnak a jobbközép Za ľudí (Az emberekért) delegálta igazságügyminiszter és a parlament egyik alelnöke. Emellett a populista kormányfő még azt követelte, hogy az SaS adja át a három általuk vezetett minisztérium egyikét Matovič pártjának, a jobboldali-populista OĽaNO-nak (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek).

 

A gazdasági minisztérium vezetését ideiglenesen Andrej Doležal közlekedési miniszter veszi át. Doležalt a jobboldali-populista Sme rodina (Család Vagyunk) delegálta a közlekedési tárca élére, és a gazdasági minisztérium ideiglenes vezetésével már három tárcát fog irányítani: szintén ő helyettesíti a március 17-én lemondott Sme rodinás Milan Krajniakot a munkaügyi minisztérium élén.

 

Azonban Matovič a kormányból nem távozna, miniszterként szeretne tovább dolgozni.

 

A Denník N úgy értesült, hogy Matovič a korrupcióellenes harccal foglalkozó miniszterelnök-helyettes lenne. Mivel ilyen poszt jelenleg nincs a szlovák kormányban, ezért azt Matovič kedvéért kellene létrehozni.

 

Matovič feltételeiről Sulíkék és a Za ľudí is tovább szeretne tárgyalni. Sulík kijelentette: ha Matovič a lemondása után marad a kormányban, akkor ő maga sem lát okot arra, hogy a kormányból is távozzon, és a kedd délelőtt lemondott Sulík

 

újra gazdasági miniszter szeretne lenni.

 

Emellett Sulík azt is jelezte, hogy az SaS nem szeretne lemondani az egyik minisztériumokról sem, és a Za ľudí is tárgyalni szeretne a vele szemben támasztott feltételekről, vagyis az igazságügyminiszter és a parlament alelnökének lemondásairól.

 

A hónapok óta súlyos – elsősorban Igor Matovič és Richard Sulík közötti – belső viták feszítette kormányt a miniszterelnök koalíciós partnerek háta mögötti Szputnyik-vakcinabeszerzése taszította válságba március elején. 

 

A kormányválság egyszer már megoldódni látszott, amikor a koalíciós partnerek alkujának megfelelően lemondott az OĽaNO-s egészségügyi miniszter, Marek Krajčí, azonban ez végül nem jelentette a válság végét: Krajčí lemondását Igor Matovič a koalíciós partnereit támadva jelentette be, amit Richard Sulík a koalíciós pártok közötti egyezség felrúgásaként értékelt, és az SaS kormányban maradásának feltételeként utána már a miniszterelnök lemondását követelte.

 

Richard Sulík még március 16-án adott ultimátumot Igor Matovičnak: ha a kormányfő nem mond le március 24-ig, akkor az SaS másik két minisztere is lemond és a párt kilép a kormányból. Ez a határidő szerdán jár le. 

 

Annak ellenére, hogy Matovič előszeretettel kommunikál követőinek közösségi oldalain, a kormányfő majdnem majdnem két hétig nem írt a Facebookjára, és még most is alig kommunikál a nyilvánosság felé ily módon. Vasárnap közzétette a feltételeit ismertető sajtótájékoztatón elmondott beszédének szövegét, kedden pedig csak annyit írt a közösségi oldalán:

 

„Ne féljetek, jó lesz.”

 

A Facebook-posztjában emellett óvatosságra intette a követőit, hogy „minél hamarabb megszabaduljuk ettől az ocsmányságtól. Maradjatok egészségesek” – fogalmaz a szlovák miniszterelnök a koronavírusra utalva.

 

NYITÓKÉP: Andrej Doležal és Richard Sulík Zuzana Čaputová államfőnél. Zuzana Čaputová / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

A képviselő szerint most bizony az ombudsmannak kell a kormány rendelkezése ellen védenie az egészséghez való alapjogot Magyarországon.

Az ortodox egyház, a mulatósénekesek és a maszkviselés belengetett eltörlése se nagyon növelte a románok oltási kedvét, így a misztikumhoz fordultak.

A Tsúfos Tükör huszadik számában meg-mutatkozik, hogy kotsmázással, dorbézolással 's dínom-dánommal kísérti meg a' Gonosz, a' fene védetségi kártya pedig tsak a jámborságtól s' a' józanságtól védhet meg.

Nemcsak pénzt, hanem 20 liter fehérbort is adott, sőt még a polgármester magánbirtokán is dolgozott a panasztevő.

Öt év alatt négyszeresére nőtt az átadott új ingatlanok száma, aminek oka a koronavírus
előtti időkben keresendő.

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás