Emberölés miatt nyomoz az olasz ügyészség, miután egy ember meghalt az AstraZeneca-oltása után

2021.03.23. 16:26

Miután a 43 éves egészséges férfi meghalt, az olasz ügyészség hivatalból eljárást indított emberölés gyanúja miatt. Az ügyész egy orvost és két nővért gyanúsít emberöléssel, miközben az Európai Gyógyszerügynökség és szakértők szerint az oltás és a haláleset között nincs is összefüggés.

Emberölés miatt nyomoz az olasz ügyészség, miután egy ember meghalt az AstraZeneca-oltása után

Mint arról korábban beszámoltunk, március elején több uniós tagállamban felfüggesztették a brit-svéd fejlesztésű Oxford/AstraZeneca-vakcinák használatát, mivel több beoltottnál is vérrögök alakultak ki az oltást követően.

Mint akkor írtuk: alapvetően két gyártási számú AstraZeneca-vakcina kapcsán merültek fel problémák: Ausztriában az ABV5300 jelzésű szerrel akadtak komplikációk, míg Olaszországban három ember vesztette életét az ABV2856 gyártási számú vakcinákkal.

Az ügy kapcsán az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hamar megszólalt: közleményükben ebben leírták, hogy az előzetes adatok szerint nincs kapcsolat a vérrögök kialakulása és a brit-svéd oltóanyag között, de későbbre ígérték a vizsgálatuk eredményét – erre végül március 18-án került sor.

A vizsgálat kapcsán az EMA arra jutott, hogy nincs közvetlen kapcsolat az oltás és a halálesetek között,

hiszen a beoltottak közül jóval kevesebb embernél alakult ki vérrög, mint ami a társadalomban természetes folyamatok révén szokott kialakulni.

Az AstraZeneca tájékoztatása szerint a tízmillió rendelkezésükre álló biztonságossági adat elemzése kapcsán nem találták bizonyítottnak, hogy a vakcinájuk növelné a mélyvénás trombózis vagy a tüdőembólia kockázatát. Az EMA pedig közleményében azt írta, hogy ötmillió beoltott embernél mindössze 30 esetben alakult ki trombózis, ami nem magasabb a társadalmi átlagnál.

Annak ellenére, hogy a szakértők szerint a szer biztonságos és nincs összefüggés az oltás és a halálesetek között,

Olaszországban emberölés miatt nyomozást indított az olasz ügyészség, miután egy 43 éves férfi meghalt az oltása után.

Az ügyészség egy orvost, két ápolót és az AstraZeneca olaszországi vezetőjét gyanúsítja az ügyben.

Gaetano Bono ügyész még március 11-én rendelte el, hogy elővigyázatosságból azonnal függesszék fel az azonos gyártási számú vakcinák használatát, majd pár nappal később egy másik haláleset miatt további négyszázezer vakcinának a használatát függesztették fel Olaszországban.

Az orvosok nem örülnek

Azonban az orvosok a döntéseknek nem örültek. A szakértők már korábban is jelezték, hogy az oltások felfüggesztésével alááshatják az AstraZenecába és más koronavírus elleni vakcinákba vetett bizalmat, de azzal, hogy egy orvost jogilag is felelőssé akarnak tenni egy halálesetért, még inkább csökkenthetik a bizalmat.

„Hogyan várhatják el tőlünk, hogy ilyen körülmények között több millió embert be tudnánk oltani?” – tette fel a költői kérdést Massimo Gali, a milánói Sacco Kórház fertőző betegek osztályának vezetője a Reutersnek.

De nemcsak olasz orvosok, hanem az Orvosi Világszövetség (WMA) is kifogásolta az olasz ügyész eljárását. Dr. Frank Montgomary, a WMA tanácsának az elnöke a Reutersnek úgy fogalmazott, hogy más EU-tagállamban ez az eset nem számítana emberölésnek, majd hozzátette:

„Az oltás lehetséges mellékhatásai soha nem vezethetnek az orvos vádemeléséhez.”

Az olasz alkotmány értelmében az ügyészek teljesen függetlenek, és semmiféle külső nyomásnak nem lehetnek kitéve. Ezenkívül a törvény kötelezi őket minden olyan ügyet kivizsgáljanak, amely felkeltette az érdeklődésüket és felmerül a bűncselekmény gyanúja. Gaetano Bono ügyész a Reutersnek elmondta, hogy a vizsgálatot mindenképpen le kell folytatni, és elutasította azokat az állításokat, miszerint túlreagálta volna az esetet.

Egy 43 éves katona még március 8-án vesztette életét, miután az oltást követően vérrög alakult ki a szervezetében. A haláleset után Bono azonnal vizsgálatot indított emberölés gyanúja miatt és egy orvost, illetve két nővér mellett az AstraZeneca olaszországi vezetőjét gyanúsítja ebben.

Mint arról korábban beszámoltunk, a halálesetek után összesen 13 uniós országban függesztették fel részben vagy teljesen a brit-svéd fejlesztésű AstraZeneca-vakcinák használatát, de múlt hét óta a legtöbb államban ennek már véget is vetettek és ismét elkezdték használni az oltóanyagokat – köztük Olaszországban is. Arról, hogy mi lehetett a gond az AstraZenecával, korábban itt jártuk körbe szakértőkkel.

NYITÓKÉP: Gencat / Flickr

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek