+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. március 23. kedd, 20:47
Mária Kolíková távozása szintén szerepelt Igor Matovič saját lemondásának feltételei között. Az államfő kemény szavakkal bírálta a miniszterelnököt.

Richard Sulík gazdasági miniszter után kedd délután

 

az igazságügyminiszter, Mária Kolíková is benyújtotta lemondását.

 

Kolíkovát a legkisebb kormánypárt, a jobbközép-liberális Za ľudí (Az Emberekért) delegálta a posztra, és az ő lemondása is szerepelt azon feltételek között, amelyek teljesüléséhez kötötte Igor Matovič jobboldali-populista miniszterelnök a saját lemondását. 

 

Két feltétel már teljesült

 

Matovič az alábbi feltételeket szabta saját lemondásához:

 

+ lemond és távozik a kormányból Richard Sulík gazdasági miniszter, a libertariánus SaS (Szabadság és Szolidaritás) elnöke

 

lemond Mária Kolíková igazságügyminiszter,

 

lemond Juraj Šeliga, a parlament Za ľudí delegálta alelnöke,

 

lemond Jana Bittó Cigániková, a parlament egészségügyi bizottságának SaS-es elnöke,

 

az SaS átenged egy minisztériumot Matovič pártjának, a jobboldali-populista OĽaNO-nak (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek).

 

Az első két feltétel már teljesült, de az SaS és a Za ľudí a többi feltételt tárgyalási alapnak tekinti.

 

Mária Kolíkovát a szlovák sajtó az eddigi legjobb igazságügyminiszternek tartja,

 

aki előkészítette és levezényelte az igazságszolgáltatás nagyszabású reformját. Kolíková a lemondásával a kormányválság lezárásához szeretne hozzájárulni; az új kormányban újra elvállalná az igazságügyminiszteri posztot.

 

Čaputová: Elengedhetetlen, hogy Matovič lemondjon

 

Miután elfogadta Kolíková lemondását, az államfő kemény szavakkal bírálta Igor Matovič miniszterelnököt. 

 

„A három hete tartó eredmény nélküli tárgyalás a túlzsúfolt kórházak, kimerült egészségügyi dolgozók és az életükért, az egészségükért és a méltóságukért küzdő emberek kulisszája előtt veszélyes és kíméletlen”

 

– fogalmazott Čaputová. Az államfő azt mondta, nyilvánosan megismétli, amit egy héttel korábban négyszemközt mondott Matovičnak: elengedhetetlen, hogy a lemondásával lehetővé tegye az egyezséget a koalíciós partnerek között.

 

„Egyetlen ember státusza és pozíciója sem lehet fontosabb az országnak és a lakosainak az érdekénél”

 

– jelentette ki az államfő.

 

Már a Sme rodinának is elege van

 

A másik jobboldali-populista kormánypárt, a Sme rodina a kormányválságban a moderátor szerepét öltötte magára. A pártnak nem volt semmilyen feltétele a koalíciós partnereivel szemben, bár fura gesztusként lemondott a párt által delegált munkaügyi miniszter, Milan Krajniak. 

 

A Sme rodina Igor Matovič OĽaNO-jának szövetségese, az egyik lehetséges forgatókönyv szerint ha az SaS és a Za ľudí távoznak a kormányból, akkor az OĽaNO a Sme rodinával kormányzott volna tovább kisebbségben, ellenzéki képviselők külső támogatásával.

 

Kedden azonban a Sme rodinánál is betelt a pohár. A párt elnöke, Boris Kollár, aki egyben a parlament elnöke is, reggel elnapolta a parlament ülését, elmondása szerint nem akarta hagyni, hogy a kormányban uralkodó káosz átterjedjen a parlamentre is, ami a kormányválság kitörése óta többször volt határozatképtelen.

 

Kollár kedd délutáni sajtótájékoztatóján kijelentette: ha tovább húzódik a kormányválság,

 

ki kell állni az emberek elé, és meg kell mondani nekik, hogy a megoldás az előrehozott választás.

 

Kollár szerint legfeljebb a következő hét végéig van ideje a koalíciónak lezárni a válságot. Ha addig ez nem történik meg, Sme rodina otthagyja a koalíciót.

 

Az SaS által adott ultimátum azonban szerdán lejár. Ha Igor Matovič nem mond le, csütörtökön az SaS másik két minisztere, Ivan Korčok külügyminiszter és Branislav Gröhling oktatási miniszter is benyújtja a lemondását.

 

A hónapok óta súlyos – elsősorban Igor Matovič és Richard Sulík közötti – belső viták feszítette kormányt a miniszterelnök koalíciós partnerek háta mögötti Szputnyik-vakcinabeszerzése taszította válságba március elején, a kormányválság azóta húzódik.

 

NYITÓKÉP: Mária Kolíková igazságügyminiszter benyújtja lemondását Zuzana Čaputová állmafőnek. Zuzana Čaputová / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

A képviselő szerint most bizony az ombudsmannak kell a kormány rendelkezése ellen védenie az egészséghez való alapjogot Magyarországon.

Az ortodox egyház, a mulatósénekesek és a maszkviselés belengetett eltörlése se nagyon növelte a románok oltási kedvét, így a misztikumhoz fordultak.

A Tsúfos Tükör huszadik számában meg-mutatkozik, hogy kotsmázással, dorbézolással 's dínom-dánommal kísérti meg a' Gonosz, a' fene védetségi kártya pedig tsak a jámborságtól s' a' józanságtól védhet meg.

Nemcsak pénzt, hanem 20 liter fehérbort is adott, sőt még a polgármester magánbirtokán is dolgozott a panasztevő.

Öt év alatt négyszeresére nőtt az átadott új ingatlanok száma, aminek oka a koronavírus
előtti időkben keresendő.

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás