A szlovák igazságügyminiszter is távozik, Zuzana Čaputová államfő lemondásra szólította fel Igor Matovičot

Szerző: Renczes Ágoston
2021.03.23. 20:47

Mária Kolíková távozása szintén szerepelt Igor Matovič saját lemondásának feltételei között. Az államfő kemény szavakkal bírálta a miniszterelnököt.

A szlovák igazságügyminiszter is távozik, Zuzana Čaputová államfő lemondásra szólította fel Igor Matovičot

Richard Sulík gazdasági miniszter után kedd délután

 

az igazságügyminiszter, Mária Kolíková is benyújtotta lemondását.

Kolíkovát a legkisebb kormánypárt, a jobbközép-liberális Za ľudí (Az Emberekért) delegálta a posztra, és az ő lemondása is szerepelt azon feltételek között, amelyek teljesüléséhez kötötte Igor Matovič jobboldali-populista miniszterelnök a saját lemondását. 

Két feltétel már teljesült

Matovič az alábbi feltételeket szabta saját lemondásához:

+ lemond és távozik a kormányból Richard Sulík gazdasági miniszter, a libertariánus SaS (Szabadság és Szolidaritás) elnöke

 

lemond Mária Kolíková igazságügyminiszter,

 

lemond Juraj Šeliga, a parlament Za ľudí delegálta alelnöke,

 

lemond Jana Bittó Cigániková, a parlament egészségügyi bizottságának SaS-es elnöke,

 

az SaS átenged egy minisztériumot Matovič pártjának, a jobboldali-populista OĽaNO-nak (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek).

Az első két feltétel már teljesült, de az SaS és a Za ľudí a többi feltételt tárgyalási alapnak tekinti.

 

Mária Kolíkovát a szlovák sajtó az eddigi legjobb igazságügyminiszternek tartja,

 

aki előkészítette és levezényelte az igazságszolgáltatás nagyszabású reformját. Kolíková a lemondásával a kormányválság lezárásához szeretne hozzájárulni; az új kormányban újra elvállalná az igazságügyminiszteri posztot.

Čaputová: Elengedhetetlen, hogy Matovič lemondjon

Miután elfogadta Kolíková lemondását, az államfő kemény szavakkal bírálta Igor Matovič miniszterelnököt. 

„A három hete tartó eredmény nélküli tárgyalás a túlzsúfolt kórházak, kimerült egészségügyi dolgozók és az életükért, az egészségükért és a méltóságukért küzdő emberek kulisszája előtt veszélyes és kíméletlen”

 

– fogalmazott Čaputová. Az államfő azt mondta, nyilvánosan megismétli, amit egy héttel korábban négyszemközt mondott Matovičnak: elengedhetetlen, hogy a lemondásával lehetővé tegye az egyezséget a koalíciós partnerek között.

 

„Egyetlen ember státusza és pozíciója sem lehet fontosabb az országnak és a lakosainak az érdekénél”

 

– jelentette ki az államfő.

Már a Sme rodinának is elege van

A másik jobboldali-populista kormánypárt, a Sme rodina a kormányválságban a moderátor szerepét öltötte magára. A pártnak nem volt semmilyen feltétele a koalíciós partnereivel szemben, bár fura gesztusként lemondott a párt által delegált munkaügyi miniszter, Milan Krajniak. 

A Sme rodina Igor Matovič OĽaNO-jának szövetségese, az egyik lehetséges forgatókönyv szerint ha az SaS és a Za ľudí távoznak a kormányból, akkor az OĽaNO a Sme rodinával kormányzott volna tovább kisebbségben, ellenzéki képviselők külső támogatásával.

Kedden azonban a Sme rodinánál is betelt a pohár. A párt elnöke, Boris Kollár, aki egyben a parlament elnöke is, reggel elnapolta a parlament ülését, elmondása szerint nem akarta hagyni, hogy a kormányban uralkodó káosz átterjedjen a parlamentre is, ami a kormányválság kitörése óta többször volt határozatképtelen.

Kollár kedd délutáni sajtótájékoztatóján kijelentette: ha tovább húzódik a kormányválság,

 

ki kell állni az emberek elé, és meg kell mondani nekik, hogy a megoldás az előrehozott választás.

Kollár szerint legfeljebb a következő hét végéig van ideje a koalíciónak lezárni a válságot. Ha addig ez nem történik meg, Sme rodina otthagyja a koalíciót.

Az SaS által adott ultimátum azonban szerdán lejár. Ha Igor Matovič nem mond le, csütörtökön az SaS másik két minisztere, Ivan Korčok külügyminiszter és Branislav Gröhling oktatási miniszter is benyújtja a lemondását.

 

A hónapok óta súlyos – elsősorban Igor Matovič és Richard Sulík közötti – belső viták feszítette kormányt a miniszterelnök koalíciós partnerek háta mögötti Szputnyik-vakcinabeszerzése taszította válságba március elején, a kormányválság azóta húzódik.

 

NYITÓKÉP: Mária Kolíková igazságügyminiszter benyújtja lemondását Zuzana Čaputová állmafőnek. Zuzana Čaputová / Facebook

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek