Németország április 18-ig meghosszabbítja a lockdownt

Szerző: Techet Péter
2021.03.22. 20:12

A tartományi miniszterelnökök szerdai tárgyalásán behúzták a vészféket: a lassú oltások és a fertőzések növekvő száma miatt április 18-ig meghosszabbodik a lockdown, számos eddigi nyitást pedig visszavonnak. A hivatalos döntéseket március 22-én, késő este teszik közzé Berlinben, de a német sajtó már megszerezte a terveket.

Németország április 18-ig meghosszabbítja a lockdownt

Szerda késő délután kezdődött a tizenhat tartományi miniszterelnök egyeztetése Angela Merkel német kancellárral a kialakult helyzetről.

Március elejétől Németország elkezdte feloldani a gyakorlatilag november óta érvényben lévő korlátozásokat: március elsején megnyílhattak a fodrászatok, március közepétől pedig az üzletek is kinyithattak, eközben valamennyi tartományban – sokszor a bíróságok döntései nyomán – megszűntek az esti kijárási tilalmak. Tekintve, hogy a német oltási program nagyon lassan halad, már akkor több szakértő arra figyelmeztetett, hogy

a nyitások miatt növekedésnek indulnak a fertőzések, azaz újabb lockdownra lehet szükség.

Pontosan az első nyitási naptól folyamatosan emelkedik a fertőzési görbe. Miközben a lockdown feloldása előtt a napi új fertőzésszám nem haladta meg a kétezret, jelenleg már ennek nyolcszorosa a napi új koronavírussal megfertőzöttek száma: március 20-án több mint 16 ezer új fertőzést jelentett a járványüggyel foglalkozó Robert Koch Intézet. Jelenleg valamivel háromezer felett van az intenzív osztályon kezeltek száma.

A tartományi miniszterelnökök ezért már a március 23-i találkozó előtt közzétették a javaslataikat:

április 18-ig radikálisan csökkenteni kell a mobilitást és az emberek közötti kapcsolatokat.

Mivel Angela Merkel is a lockdown híve, nem várható jelentős eltérés – a hivatalos döntést késő este fogják Berlinben bejelenteni. Ennek értelmében (ha igazak az eddig kiszivárgott információk):

+ április 18-ig minden jelenlegi (bár márciusban már enyhített) korlátozás fennmarad;

+  azokban a régiókban, ahol egy hét alatt a százezer lakosra jutó fertőzésszám meghaladja a 100 főt, a március 7-e előtti korlátozások lépnek életbe, azaz ezen helyeken az üzleteknek is be kell zárniuk, és éjszakai kijárási tilalmat is be lehet vezetni;

+  azokban a régiókban, ahol egy héten belül az egy lakosra jutó fertőzések száma meghaladja a 200 főt, az iskolákat és óvodákat is be kell zárni (de a 200-as fertőzési szám alatt is lehetőség van erre);

+  ki kell terjeszteni a home office-t, ahol ez viszont nem lehetséges, ott heti két ingyenes tesztet kell a munkaadónak biztosítania;

+  húsvét alatt (április 2. és 5. között) rendkívüli enyhítések lehetségesek, amelyek főleg a családi összejövetelekre vonatkoznak.

Felmerült az is, hogy jelentősen korlátozni kellene a belföldi turizmust – azaz még a saját víkendházba se lehetett volna elmenni –, de végül azon tartományok nyomására, amelyekben nagyon fontos a turizmus (főleg a tengerparti Mecklenburg-Előpomeránia szocdem vezetése ragaszkodott ehhez), nem lesz üdülési korlátozás. Már csak azért sem, mert eközben külföldre továbbra is lehet üdülni menni (Mallorcára már több ezer német utazott el a napokban) – bár ha rizikós területre mennek, akkor 10 napos karanténba kell visszatérésükkor vonulni.

Vannak olyan tartományok, amelyek nem várták ki a szerdai döntést, és már korábban behúzták a vészféket.

A szocdem-zöld vezetésű Hamburgban máris visszavontak minden enyhítést. A lockdown-kritikus CDU-elnök, Armin Laschet vezette, 16 milliós Észak-Rajna-Vesztfália tartományban pedig szigorították a vásárlási szabályokat: eddig csak a ruhaboltokba kellett előzetesen bejelentkezni, ha valaki vásárolt, ezentúl a papír-írószer- és könyvesboltokba, valamint a kertészeti áruházakba is csak előzetes bejelentkezéssel lehet vásárolni menni – de egyelőre mindegyikük nyitva maradhat.

NYITÓKÉP: Angela Merkel és Markus Söder bajor miniszterelnök egy októberi sajtótájékoztatón. Forrás: Angela Merkel / Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek