+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. március 22. hétfő, 20:12
A tartományi miniszterelnökök szerdai tárgyalásán behúzták a vészféket: a lassú oltások és a fertőzések növekvő száma miatt április 18-ig meghosszabbodik a lockdown, számos eddigi nyitást pedig visszavonnak. A hivatalos döntéseket március 22-én, késő este teszik közzé Berlinben, de a német sajtó már megszerezte a terveket.

Szerda késő délután kezdődött a tizenhat tartományi miniszterelnök egyeztetése Angela Merkel német kancellárral a kialakult helyzetről.

 

Március elejétől Németország elkezdte feloldani a gyakorlatilag november óta érvényben lévő korlátozásokat: március elsején megnyílhattak a fodrászatok, március közepétől pedig az üzletek is kinyithattak, eközben valamennyi tartományban – sokszor a bíróságok döntései nyomán – megszűntek az esti kijárási tilalmak. Tekintve, hogy a német oltási program nagyon lassan halad, már akkor több szakértő arra figyelmeztetett, hogy

 

a nyitások miatt növekedésnek indulnak a fertőzések, azaz újabb lockdownra lehet szükség.

 

Pontosan az első nyitási naptól folyamatosan emelkedik a fertőzési görbe. Miközben a lockdown feloldása előtt a napi új fertőzésszám nem haladta meg a kétezret, jelenleg már ennek nyolcszorosa a napi új koronavírussal megfertőzöttek száma: március 20-án több mint 16 ezer új fertőzést jelentett a járványüggyel foglalkozó Robert Koch Intézet. Jelenleg valamivel háromezer felett van az intenzív osztályon kezeltek száma.

 

A tartományi miniszterelnökök ezért már a március 23-i találkozó előtt közzétették a javaslataikat:

 

április 18-ig radikálisan csökkenteni kell a mobilitást és az emberek közötti kapcsolatokat.

 

Mivel Angela Merkel is a lockdown híve, nem várható jelentős eltérés – a hivatalos döntést késő este fogják Berlinben bejelenteni. Ennek értelmében (ha igazak az eddig kiszivárgott információk):

 

+ április 18-ig minden jelenlegi (bár márciusban már enyhített) korlátozás fennmarad;

 

+  azokban a régiókban, ahol egy hét alatt a százezer lakosra jutó fertőzésszám meghaladja a 100 főt, a március 7-e előtti korlátozások lépnek életbe, azaz ezen helyeken az üzleteknek is be kell zárniuk, és éjszakai kijárási tilalmat is be lehet vezetni;

 

+  azokban a régiókban, ahol egy héten belül az egy lakosra jutó fertőzések száma meghaladja a 200 főt, az iskolákat és óvodákat is be kell zárni (de a 200-as fertőzési szám alatt is lehetőség van erre);

 

+  ki kell terjeszteni a home office-t, ahol ez viszont nem lehetséges, ott heti két ingyenes tesztet kell a munkaadónak biztosítania;

 

+  húsvét alatt (április 2. és 5. között) rendkívüli enyhítések lehetségesek, amelyek főleg a családi összejövetelekre vonatkoznak.

 

Felmerült az is, hogy jelentősen korlátozni kellene a belföldi turizmust – azaz még a saját víkendházba se lehetett volna elmenni –, de végül azon tartományok nyomására, amelyekben nagyon fontos a turizmus (főleg a tengerparti Mecklenburg-Előpomeránia szocdem vezetése ragaszkodott ehhez), nem lesz üdülési korlátozás. Már csak azért sem, mert eközben külföldre továbbra is lehet üdülni menni (Mallorcára már több ezer német utazott el a napokban) – bár ha rizikós területre mennek, akkor 10 napos karanténba kell visszatérésükkor vonulni.

 

Vannak olyan tartományok, amelyek nem várták ki a szerdai döntést, és már korábban behúzták a vészféket.

 

A szocdem-zöld vezetésű Hamburgban máris visszavontak minden enyhítést. A lockdown-kritikus CDU-elnök, Armin Laschet vezette, 16 milliós Észak-Rajna-Vesztfália tartományban pedig szigorították a vásárlási szabályokat: eddig csak a ruhaboltokba kellett előzetesen bejelentkezni, ha valaki vásárolt, ezentúl a papír-írószer- és könyvesboltokba, valamint a kertészeti áruházakba is csak előzetes bejelentkezéssel lehet vásárolni menni – de egyelőre mindegyikük nyitva maradhat.

 

NYITÓKÉP: Angela Merkel és Markus Söder bajor miniszterelnök egy októberi sajtótájékoztatón. Forrás: Angela Merkel / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

A képviselő szerint most bizony az ombudsmannak kell a kormány rendelkezése ellen védenie az egészséghez való alapjogot Magyarországon.

Az ortodox egyház, a mulatósénekesek és a maszkviselés belengetett eltörlése se nagyon növelte a románok oltási kedvét, így a misztikumhoz fordultak.

A Tsúfos Tükör huszadik számában meg-mutatkozik, hogy kotsmázással, dorbézolással 's dínom-dánommal kísérti meg a' Gonosz, a' fene védetségi kártya pedig tsak a jámborságtól s' a' józanságtól védhet meg.

Nemcsak pénzt, hanem 20 liter fehérbort is adott, sőt még a polgármester magánbirtokán is dolgozott a panasztevő.

Öt év alatt négyszeresére nőtt az átadott új ingatlanok száma, aminek oka a koronavírus
előtti időkben keresendő.

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás