Jó kormányzásra csak olyanok képesek, akik kiegyezésre is

Baráth Etele

Szerző:
Baráth Etele

2021.03.23. 08:21

Nagy a válság, ezért a következő kormánynak nagy lesz a lehetősége az újjáépítésre. Jól kormányozni ma is csak az értelmiségi úton, de befogadóan, egy összetartó társadalom felépítésének céljával lehet.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

A válságos jelenben izgalmasan alakul az ország politikai jövője. Élet-halál harcnak nézünk elébe, pedig nem kellene. Az ellenzéki oldal üzenetei és szélsőséges ígéretei túllépnek egy biztos többség megteremtésének és egy stabil kormányzás létrejöttének lehetőségein is.

A kormányzó pártok pedig elzárják az erőforráshoz, információhoz, anyagi eszközökhöz jutás csatornáit.

Látjuk a jelenlegi kormányzás autoriter jellegén és stabil szavazótábora összetételén, hogy a „többség” megnyerése kemény, érthető, de nem feltétlenül igaz állításokkal lehetséges. Erről sokat hallunk és olvashatunk, nemcsak idehaza. A választási harc nem az értelmiség igazi harca.

Rossz úton járunk mi, magyarok – nem az értelmiség egyébként rögös útját járjuk. Nem a tudás, nem az „értelem” határozza meg a politikai akaratot, hanem a hatalom, a haszon, az érdek. Az ellenzék legbölcsebb lépése az „összefogás” meghirdetése volt – ennek célja a hatalom megszerzése, a másik leváltása. Ezzel persze semmi probléma nincsen, de mi jön ezután?

Mi az ígéret? Összefogás? Kivel? A vért követelő kisebbséggel, az érdeksérelmek áldozataival? A hatalomból kiszorultakkal? Nem volna tisztességesebb egy összetartó társadalom felépítésében érdekelt többséggel összefogni, függetlenül attól, hogy az milyen színű?

Történelmi adósságunk az összetartozás, az együtt emelkedés, a közös felelősség felvállalása. A Második Köztársaság megalakulása, a rendszerváltozás, az európai csatlakozás évei bizonyították, hogy

az egy célban történő egyetértés elérése és tetteké formálása visszahat a bizalom megerősödésére, az a biztonságra, a gazdaság dinamizálására, a környezeti kultúra, és általában a kultúra felülkerekedésére. Az újjáépítésre.

Most nagy a válság, de nagy a lehetőség is.

A válság most, Magyarországon is, százezrével szed alig látható emberáldozatokat. Családokat, egzisztenciát rombol, hosszú távon tesz boldogtalanná. Ezeknek az egzisztenciáknak a sorsa a következő kormányzat kezében van.

Archaikusnak tűnik, ha azt javaslom, hogy a vidék és a városok felemelkedésében elkötelezett, eddig is „egy szebb jövőben hívő”, azért dolgozó emberek sokaságához kellene szólni úgy, hogy azt ők is megértsék?

Sokféleképpen, sokszínűen, de mindig a megértést sugallani, az igazat mondani, közös jövőért, közös szándékokat hirdetve együtt dolgozni a felemelkedésért.

Mindenkinek lehetőséget adni, hogy értelmiségivé váljon. Az értelmiség legyen befogadó.

A legegyszerűbb műveletet elsajátítani is értelem kérdése. Számon kell kérni minden csalárd cselekedetet, de a jog eszközével.

Nem a számonkérést, hanem a jogállamot kell hirdetni.

Emberek milliói hittek, hisznek ugyanis a mai rendszerben. Dolgoznak érte és szavaznak rá.

Ha tudják, hogy nem vérszomjas politikai erők akarnak hatalomra kerülni – hanem a tisztesség, a mértéket képviselők, akik jobban tudják és értelemmel, kortól függetlenül már tapasztalták az erő gyengeségét, elég bölcsek ahhoz, hogy megbocsájtsanak, akik számára a haszon közösségi fogalom, és a jövő az érték és a megegyezés a hozzá vezető út, akiknek van már tapasztalatuk a történelem formálásában, tudnak ki- és megegyezni – akkor azok is meggyőzhetők, akiknek nincs más, mint a tisztességük. Ezért hittek tíz éve és tegnap is, ezért választották azt is, ami most van.

Persze ez értelmiségi duma, nem politikusokhoz méltó. Tessék lefordítani.

De ha valakit a hatalomba, a kormányba javaslunk, azok ilyenek legyenek: képesek a kiegyezésre.

Az ehhez tartozó jövőkép már az Unióba való belépésünkkor megfogalmazódott. Az első Nemzeti Fejlesztési Tervet a Parlament elsöprő többséggel hagyta jóvá. El lett fogadva, hirdetni kell. Az lehet a kormányzás alapja. Aki nem ismeri, keressen utána.

A jó kormányzás a határok ismeretén alapul. Minden nap új esélyt teremt. Minden nap választani kell és dönteni. Dönteni pedig tudni kell. Választani a szélsőségek között. Mert

a valóság az igen és a nem, a fekete és a hófehér, a legjobb és a legrosszabb között található.

Ott való a világ.

A kormányzás szakma. A politikai akarat gyakorlattá formálása, sokféle szakértelem szintézise. Olyan kormányra van szükség, amelyik képes ötvözni a politikai szándékok sokszor konjunkturális, rövidtávú akaratát a tíz-húsz éves célok eléréséhez szükséges eszközökkel. Társadalmi célok? Az egészségünk ügye? Oktatás, nevelés, felemelkedés? Környezet? Infrastruktúra? Tudomány? És mindezek összefüggő fejlesztése? Hány év? Hány évtized az elmaradás és mindezek rendbehozatala?

Az értelmiség, a „szakértelmiség”, a szakmák egy gyorsuló időben és szűkülő térben vannak jelen. Mindennek teret kell adni, hinni bennük, támogatni őket!

Ez a kormányzás feladata, olyan emberekkel, akik másra gondolnak, nem magukra. A többségre, a szegényektől és elesettektől a tehetségüket vagyonra váltókig.

Ahogy időben előre tekintünk, a választás spektruma tágul, mert minden létező és élő elemnek szintén lehetősége és kényszere van választani. Ugyanakkor a kitűzött célokhoz eltérő utakon lehet eljutni. A választás lehetősége itt is adott. A mából a jövőbe vezető út és a jövőből visszavezető lehetőségek egymást metszik időben és térben eltérően. Választani kell.

Meghallgatni, meglátni, megismerni. Tudni és megérezni. Az intuíció a történelmi ismereteken kell, hogy alapuljon, a tapasztaláson. A jó és a rossz közötti széles úton a legjobb ösvényt megtalálni. Megegyezni a jövővel, és megalkotni azt.

A szerző építész, politikus, 2004 és 2006 között az első Gyurcsány-kormány Európai integrációs ügyekért felelős tárca nélküli minisztere volt. Vitáznál vele? Írj!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek