Egy hete még illegális partizott az FPÖ-s politikus, most már intenzív osztályon ápolják

Szerző: Techet Péter
2021.03.22. 18:29

Az osztrák szélsőjobboldali politikus fittyet hányva a lockdown-szabályokra egy illegális partyn vett részt. Jelenleg intenzív osztályon van, mesterséges lélegeztetésre szorul. Pártja azonban nem akarja feladni vírustagadó és lockdown-ellenes nézeteit.

Egy hete még illegális partizott az FPÖ-s politikus, most már intenzív osztályon ápolják

A koronavírus miatti járványügyi szabályokat nem csak szóval, de tettel is ellenzi az osztrák szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ). Miközben a párt frakcióvezetője, Herbert Kickl pár hete több tízezer ember előtt tartott beszédet Bécsben, amiben „diktatúrával“ vádolta Sebastian Kurz kormányát és „egészségügyi aparheidnek“ nevezte a sikeres izraeli oltási programot – a párt elnökhelyettese, Manfred Haimbuchner illegális „babypartyn“ vett részt, azaz

egy ismerős gyerekének születésnapját ünnepelték a megengedettnél nagyobb létszámban. Rá pár napra derült ki a politikusról – aki egyben Felső-Ausztria tartományfőnök-helyettese is –, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztje.

A koronavírus miatti korlátozásokat élesen kritizáló politikus állapota napok alatt olyan súlyos lett, hogy jelenleg már intenzív osztályon szorul mesterséges lélegeztetésre. Korábban felröppentek olyan sajtóinformációk, hogy a 42 éves politikus anyagcsere-problémák miatt eleve rizikócsoportba tartozna, de ezt az FPÖ cáfolta. A párt azt közölte:

Haimbuchner jelenleg lélegeztető gépen van, de „állapota stabil“,

és semmiféle egyéb, megelőző megbetegedése nincs és nem is volt. De az FPÖ azt mondja: a családra való tekintettel nem akarnak részletes tájékoztatást adni a politikus konkrét helyzetéről.

Egy biztos: a párt már gondoskodott egy ideiglenes helyettesről, aki Haimbuchner feladatait láthatja el: Andreas Rabl, Wels FPÖ-s polgármestere veszi át a feladatait, és a politikus eleve azzal számol, hogy időbe fog telni, amíg Haimbuchner ismét visszatérhet a politikába: „bizonyosan hosszú felépülési szakasz“ vár rá.

Nincs egyedül Haimbuchner a felső-ausztriai FPÖ-ben a fertőzésével.

A lockdown-ellenes párt négy másik politikusa is elkapta egy héten belül a kínai koronavírust.

Miközben Haimbuchner a „babypartyn“ fertőződhetett meg, az FPÖ-nél úgy vélik, hogy a többi négy politikusuk politikai tevékenységükkel összefüggésben – vélhetően a linzi tartományi parlamentben – lettek covidosak.

MANFRED HAIMBUCHNER (BALOLDALT) ÉS HERBERT KICKL (JOBBOLDALT) FOLYAMATOSAN TÁMADJÁK SEBASTIAN KURZ KONZERVATÍV-ZÖLD KORMÁNYÁNAK LOCKDOWN-SZABÁLYAIT. NOHA HAIMBUCHNER JELENLEG MÁR INTENZÍVEN VAN, KICKL NEM FOGJA FELADNI VÍRUSTAGADÓ ÉS LOCKDOWN-ELLENES NÉZETEIT. FOTÓ: MH / FB

Mint emlékezetes: az FPÖ frakcióvezetője, Herbert Kickl eleve tagadja, hogy a kínai koronavírus súlyos lenne. Ő ezért be se fogja magát oltani, amit azzal indokol, hogy ő egyszer már átesett egy erősebb influenzán, azaz az ő immunrendszere mindent kibírna. A jobboldali Kurier napilap nem számol azzal, hogy Haimbuchner súlyos állapota láttán az FPÖ feladná a koronavírus-tagadó és lockdown-ellenes álláspontját, ugyanis jelenleg éppen ezen véleményével tud növekedni a közvélemény-kutatásokban.

NYITÓKÉP: Günther Steinkellner (baloldalt) és Manfred Haimbuchner (jobboldalt) FPÖ-s politikusok egyaránt elkapták a koronavírust / GS, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek