Akik ma is görögök Olaszországban

Szerző: Szabó Zoltán
2021.03.21. 08:10

A néhai Magna Graecia területén nem ritka, hogy olaszok akár az olasz egység elleni tiltakozásból hellénnek vallják magukat, ám vannak olyan eldugott falvak még ma is, ahol tényleg görögök élnek. Nyelvük felkerült a veszélyeztett nyelvek listájára, de igyekeznek ápolni és tanítani azt a gyerekeknek is. Mutatjuk, kik ők és hogyan élnek!

Akik ma is görögök Olaszországban

DÉL-OLASZORSZÁGBAN, A NÉHAI MAGNA GRAECIA TERÜLETEIN NEM RITKA JELENSÉG, HOGY HELLÉN TUDATÚNAK/INDETINTÁSÚNAK VALLJÁK MAGUKAT AZ EMBEREK. 

UNA FACCIA, UNA RAZZA: TARTJA A MONDÁS, AMI ANNYIT TESZ: EGY ARC, EGY FAJ.

RÉSZINT KULTURÁLIS ÉRTÉKVÁLASZTÁS OKÁN VAGY ÉPPEN POLITIKA MEGGYŐZŐDÉS VÉGETT: SOKAN AZ EGYSÉGES OLASZORSZÁG MEGTEREMTÉSÉT MÁIG KÉNYSZERŰ GYARMATOSÍTÁSKÉNT ÉLIK MEG, ILLETVE AMÍG KORÁBBAN A FASISZTÁK AZ ÓKORI RÓMA ÖRÖKÖSEINEK VALLOTTÁK MAGUKAT, ADDIG A TÚLNYOMÓRÉSZT BALOLDALI BEÁLLÍTOTTSÁGÚ DÉLEN AZ ÓGÖRÖG ROKONSÁG TŰNHETETT KELLŐEN VONZÓ ALTERNATÍVÁNAK A RÓMAI-FASISZTA NYOMULÁSSAL SZEMBEN.

LÉTEZNEK ELLENBEN OLYAN HELYEK IS, AHOL MINDEZ NEM CSUPÁN EGY IDEA (NA TESSÉK, MÁR ÉN IS GÖRÖG SZAVAKKAL VAGDALÓZOK), HANEM KONKRÉTAN A VELÜK ÉLŐ TÖRTÉNELEM MAGA. AHOL KULTÚRÁBAN, NYELVBEN MAI NAPIG ŐRZIK HELLÁSZ ÖRÖKSÉGÉT.

KORÁBBAN SOKKALTA NAGYOBB TERÜLETEN ÉS SZÁMBAN ÉLTEK, MÁRA ALIG NÉHÁNY TÍZEZER EMBERRŐL BESZÉLÜNK, TÖBBSÉGÜK RÁADÁSUL IGEN IDŐS.

KÉT ILYEN TERÜLET LÉTEZIK, AZ EGYIK PUGLIÁBAN, A SALENTÓI-FÉLSZIGETEN (AZAZ A CSIZMA SARKÁN) TALÁLHATÓ, NYELVÜK A GRIKO, ŐK NAGYJÁBÓL 50 EZREN LEHETNEK. A MÁSIK KALÁBRIA (AZAZ A CSIZMA TALPA) LEGDÉLEBBI PONTJÁN VAN, ŐK VAGY HÚSZEZREN HA LEHETNEK, A NYELVÜKET GRECANICÓNAK NEVEZIK. A KÖZÉPKORIG SZINTE EGÉSZ KALÁBRIA-SZERTE BESZÉLTÉK ENNEK A NYELVNEK VALAMELYIK VÁLTOZATÁT, DE A XX. SZÁZADRA MÁR ERŐTELJESEN VISSZASZORULT.

KALÁBRIA EZEN RÉSZÉT BOVESIÁNAK (VAGY TERRE GRECANICHE) SZOKTÁK HÍVNI A KÖZPONTI BOVA TELEPÜLÉS UTÁN. A MEGEJTŐ SZÉPSÉGŰ ASPROMONTE-HEGYSÉGBEN, ELSŐSORBAN AZ AMENDOLEA FOLYÓ VÖLGYE KÖRNYÉKÉN TALÁLHATÓAK A GÖRÖG FALVAK.

BÁR NEM BIZONYÍTOTT AZ ANTIK FOLYTONOSSÁG, A HELYIEK ELŐSZERETETTEL TEKINTENEK EKÉPPEN MAGUKRA, GÖRÖG ÉS NÉMET NYELVÉSZEK IS AZ ÓGÖRÖGGEL (DÓR ELEMEKKEL) ROKONÍTOTTÁK A NYELVÜKET, EGY MÁSIK HIPOTÉZIS BIZÁNCI MARADVÁNYKÉNT TEKINT RÁ.

NAGYJÁBÓL TÍZ ELDUGOTT, ELHAGYATOTT KISTELEPÜLÉSEN BESZÉLIK MÉG A NYELVET, VAN, AMELYIK NEMRÉGIBEN TELJESEN ELNÉPTELENEDETT. A FOTÓN EZ AZ ELHAGYATOTT FALU, ROGHUDI VECCHIO, AHOVÁ MÁR CSAK KIRÁNDULNI JÁRNAK.

AZ APULIAI ÉS A KALÁBRIAI GÖRÖG NYELVJÁRÁS BEKERÜLT AZ UNESCO VESZÉLYEZTETETT NYELVEK VÖRÖS KÖNYVÉBE. A KÉPEN KÉTNYELVŰ FELIRAT KALÁBRIAI ÉS GÖRÖG NYELVEN.

SZERENCSÉRE AKAD OLYAN TELEPÜLÉS IS, AHOL ÁPOLJÁK MÉG A NYELVET, A KULTÚRÁT, AHOL A FIATALOKAT IS TANÍTJÁK, NEHOGY VÉGLEG ELTŰNJÖN AZ ŐSI HAGYATÉK. ILYEN PÉLDÁUL AZ APRÓ GALLICIANÓ, AMIT EGY VASÁRNAPON KERESTEM FEL.

KESKENY, ÓCSKA SZERPENTIN VEZET ODÁIG, HÁRMASBA CSAK NAGY RITKÁN LEHETETT KAPCSOLNI A SEBVÁLTÓT. MEGÁLLNOM CSAK A FALUN KÍVÜL SIKERÜLT, ÚGY ELTORLASZOLTÁK AZ AUTÓK AZ EGYETLEN BEVEZETŐ UTAT.

KOMOLY NYÜZSGÉS VOLT A FŐTÉREN (PÁRDON, AGÓRÁN) AZ EBÉD ELŐTTI IDŐSZAKBAN. EGY ÖREGÚR KISZÚRTA, HOGY IDEGEN JÁR KÖZTÜK, STÍLUSOSAN KALIMÉRÁVAL KÖSZÖNT RÁM.

BETÉRTEM AZ ITT TALÁLHATÓ RÓMAI KATOLIKUS TEMPLOMBA, AHOL A PAP SZÍVÉLYESEN VÁLASZOLT MINDEN KÉRDÉSEMRE A TELEPÜLÉSSEL ÉS A NYELVÜKKEL KAPCSOLATBAN. LÉTEZIK ORTODOX TEMPLOM IS, DE MA MÁR CSAK TURISTALÁTVÁNYOSSÁGKÉNT FUNKCIONÁL. A KÉPEN AZ ELŐTÉRBEN AZ ORTODOX TEMPLOM, A HÁTTÉRBEN A RÓMAI KATOLIKUS.

RÖVID SÉTA A FALUBAN.

VAN PÉLDÁUL NÉPRAJZI MÚZEUM IS.

A VILÁG TALÁN LEGAUTENTIKUSABB NÉPRAJZI MÚZEUMA.

A TELEPÜLÉS EGYETLEN VENDÉGLŐJÉBEN SZÜLETÉSNAPOT ÜNNEPELT EGY TÁRSASÁG, DE SZERENCSÉRE MÉG NEKEM IS JUTOTT ASZTAL (EKKOR MÉG CALABRIA SÁRGA ZÓNÁNAK SZÁMÍTOTT, AZAZ NAPKÖZBEN NYITVA LEHETTEK AZ ÉTTERMEK).

MÁS NEM LÉVÉN AZT KAPTAM ÉN IS, AMIT ŐK: ELŐÉTEL, ELSŐ ÉS MÁSODIK FOGÁS, MINDEZT BŐ HÁROM ÓRÁN KERESZTÜL ELNYÚJTVA. A MASTER CHEF KECSKEPÖRKÖLTET KÉSZÍT.

KÖZBEN A TÁRSASÁG FOCIZNI MENT, ZENÉLGETTEK, EGYSZÓVAL KIÉLVEZTÉK AZ UTOLSÓ LEHETŐSÉGÉT AZ ILLÉKONY NORMÁLIS ÉLETNEK, MÁSNAPRA UGYANIS NARANCSSÁRGÁRA VÁLTOTT A RÉGIÓ ÉS ISMÉT CSAK ELVITELRE LEHET ÉTELT VÁSÁROLNI.

JÓ EBÉDHEZ SZÓLT A TARANTELLA.

TÖKÉLETES BEFEJEZÉS VOLT.

A szerző hosszúhetényi borász, aki az Azonnali olvasóit elvitte már Bosznia-Hercegovina legszebb vidékeire, megmutatta, hogyan tört be a koronavírus Dél-Olaszországba, sőt, több véleménycikket is írt. Ha a borai érdekelnek, itt tudhatsz meg többet róluk.

FOTÓK: Szabó Zoltán / Azonnali

Szabó Zoltán
Szabó Zoltán állandó szerző

Borász a pécsi borvidéken. 

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek