+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Máté Ildikó
2021. március 21. vasárnap, 16:45
Bármennyire is elkeserítőek a számok, bármennyire is emlékeztetem magam arra, hogy mások bizony kézzelfoghatóan szenvednek a covidtól, azt sem tudom elfelejteni, hogy mennyire tönkretette ez a saját életemet.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Sok mindenre rájöttem a járvány egy éve alatt.

 

Én is átestem a kötelező fázisokon: először rettenetesen megijedtem, magam lobbiztam a bezárások és a távolságtartás mellett. Aztán minden érzést kizártam, bevásároltam, csak arra koncentráltam, hogy túléljem, azzal biztattam magam, hogy ezek a hetek csak megerősítenek, és nemsokára vége. Miután aztán láttam, hogy nemigen javul a helyzet, kezdtem kétségbeesni, ültem csak a sötét szobában, úgy éreztem, az idő higanyból van egy lázmérőben. S habár a nyár sok tekintetben nem olyan volt, mint a megszokott, főleg nem anyagilag, élveztem, hogy a nehéz időknek relatíve vége.

 

Hát, itt vagyunk most. 2021. március 21-én, és talán még sosem voltak olyan szigorú korlátozások, mint mostanában.

 

Mivel jómagam nem voltam érintett a betegségben, olyan, mintha egy üvegfalon keresztül nézném az eseményeket, amik akaratomon kívül is teljesen meghatározzák az életem. Bármennyire is szeretném, nincs ráhatásom, és a gyászidőszakhoz sorolandó utolsó fázissal, a belenyugvással ezúttal nem értek egyet – ebbe ugyanis nem tudok belenyugodni.

 

Bármennyire is elkeserítőek a számok, bármennyire is emlékeztetem magam arra, hogy mások bizony kézzelfoghatóan szenvednek a covidtól, azt sem tudom elfelejteni, hogy mennyire tönkretette ez a saját életemet.

 

El kellett adnunk a kocsinkat, nem tudtuk fizetni az albérletet, ezért el kellett költöznünk, nem tudtam fizetni a telefonszámlám, megbuktam, és most is minden centet be kell osztanunk. Munkát találni irdatlan nehéz, ezért a napok java céltalanul telik, a karanténsütés szó hallatán a maradék életkedvem is elmegy már, és nem tudom a jó oldalát látni annak, hogy legalább megtanulom értékelni az igazán fontos dolgokat – mert ez már az a pont, hogy elveszik a lényeg.

 

Azon kívül persze, hogy viszonylagos egészségben élek a családommal, teljesen leamortizálódtunk anyagilag, felerősödött a depresszióm, és – ironikus módon – nem lettem együttérzőbb, nem hozott a válság közelebb senkihez az égvilágon. És itt szeretnék kitérni arra, ami a legnagyobb tanulság volt számomra: hogy mennyire nem vagyunk egyenlőek.

 

Már az elején is visszás volt, hogy az „ez most mindenkinek nehéz, #allinthistogether” mondatok megjelentek olyan celebek oldalain is, akiknek komplett wellnessrészleg van a kertjében, javarészt annak a közönségnek szánva, akik egy gangos házban/panelben, generációkkal együtt élve, kis területen élik az életüket, egyik napról a másikra munka nélkül (vagy félelemben, hogy bármelyik nap jöhet leépítés), és

 

az egymással töltött „hasznos idő” átfordul egymás utálatába, mert sok a stressz és hirtelen megszűntek az alapvető szabadságjogok.

 

Nyilván egy válság mindenkinek nehéz, és biztosan az is szomorúsággal konstatálja, akinek esnek a részvényei, de nem lehet azt hazudni hónapokon keresztül a (közösségi) média platformjain át, hogy ez egyformán nehéz mindannyiunknak, mert mindenki tudja, hogy nem. Nagyon nem. Másképp nehéz annak, akinek háromszintes, belső medencés kúriája van, és másképp annak, aki a postán dolgozik, két gyereket nevel, albérletben él és küszködni szokott azzal, hogy kicsengesse az internetszámlát.

 

Mostanában viszont a gazdagok is kezdenek engedni a társadalmi humanista kényszerből, és egyre több hír járja, ki hova utazgat. Most nem feltétlenül politikusokra gondolok, sőt, innen most teljesen kihagynám a politikát. Hanem azokra a hírességekre, sőt, tehetős átlagpolgárokra, akik a luxust végképp vágyva kiszakadnak Dubaiba, Miamiba vagy a Maldív-szigetekre, és egy olyan világról posztolnak, ahol a karanténőrület, a napi többszáz halálozás és a bezártság csak egy illúzió.

 

Egy illúzió, ami a pórnépnek lett kitalálva.

 

Mert az a helyzet, hogyha elég gazdag valaki, akkor ki tud szakadni a legrosszabb helyzetből is. És ez jobban rávilágít a társadalmon belüli különbségekre, mint eddig bármi.

 

A szerző diák. Vitáznál? Írj!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Főleg a francia Európa-tervekkel kritikusabb kisebb országok támogatnák az osztrák kancellárt lapértesülések szerint. Kurz számára a brüsszeli karrier kiút lehet az osztrák belpolitikából is.

Az amerikai céggel dózisonkénti 23,20 eurós szerződést köthet az Európai Bizottság 2021 decemberétől 2023-ig.

A kormányinfón kiderült az is, hogy augusztusig se koncertre, se szállodába nem mehet az, akinek nincs védettségi igazolványa, és hogy hogyan pótolja a kormány az önkormányzatokat a kieső hipa-bevételek miatt.

Szakértők és aktivisták írtak egy törvényjavaslatot, az ellenzék közösen beadta a parlamentben, a kormány meg szép csendben rendeletbe is foglalta azt. Ritka jelenség ez Magyarországon.

Az újranyitó szolgáltatások csak a védettségi igazolványokkal rendelkezők számára hozzáférhetőek.

A nemzetközi helyzet fokozódik Jersey Bailiffség körül. A brexit utáni időkben is az egyik legnagyobb problémát továbbra is a halászat adja.

A politikusokat egy zárva tartó klubnál fényképezték le, ahol éjszakába nyúlóan tartózkodtak. Munkamegbeszélésük volt, ketten közülük lemondtak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás