Te mivel oltatnád be magad 2021 márciusában?

2021.03.19. 12:56

Az Európai Bizottság jelenlegi védettségi igazolásról szóló terve szerint orosz és kínai vakcinával egyáltalán nem lesz garantált, hogy utazni lehet majd Európában.

Te mivel oltatnád be magad 2021 márciusában?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

Magyarország a harmadik hullám csúcsán lép be a koronavírus elleni oltás tömeges szakaszába, miközben a járványügyi nyitásra – Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Orbán Viktor miniszterelnök elmondása alapján – az elkövetkező hetekben még nem lehet számítani. Jószerivel most arra várunk, hogy elegendő embert beoltsanak, így szorítva vissza a brit vírusvariáns okozta harmadik hullámot.

Hogy ki mivel oltatná magát, nem csupán azért aktuális kérdés, mert a más és más elven működő vakcinák eltérő hatékonysággal tudják kezelni a fel-felbukkanó vírusmutációkat (erről itt írtunk részletesen), hanem azért is, mert

egyelőre elképzelhető, hogy különböző elbánás alá eshetünk, ha az egyik, és nem a másik típusú vakcinával oltatjuk be magunkat.

A vízválasztó – legalábbis Európában – az, hogy melyik vakcinát engedélyezte az Unió erre szakosodott szerve, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), és melyiket nem: az Európai Bizottság szerdán közzétett védettségi igazolásról szóló javaslata például csak az EMA-engedélyt kapott vakcinával oltottak esetén tekintené vitán felül érvényesnek a védettségi igazolást, így csak az ezen vakcinák valamelyikével beoltott emberek utazhatnának érdemi korlátozások nélkül a schengeni zónán belül, ha újraindul az élet a pandémia után.

A Bizottság javaslata alapján – amit reálisan legkorábban valamikor nyáron fogadhatnak el, és amibe a Bizottság mellett az Európai Parlamentnek és a tagállami minisztereket tömörítő Tanácsnak is lesz beleszólása –

az EMA által még nem engedélyeztetett vakcinák esetén az adott tagállam döntheti el, hogy a védettségi igazolást elfogadja-e vagy sem,

és például a külföldről jövőt beengedik-e karanténkötelezettség nélkül az országba. 

Az EMA eddig a Pfizer/BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca és a Johnson&Johnson vakcinájára mondta rá az áment, de engedélyeztetési eljárás alatt van már az orosz Szputnyik-V is. Magyarországon jelenleg ez utóbbi, illetve a kínai Sinopharm vakcinája is forgalomban van – ezeket az EMA még nem engedélyezte. 

A kérdés így adott: a jövőbeli kilátásokra is gondolva te melyik vakcinával oltatnád be magad?

Ez a hét kérdése az Azonnalin!

UPDATE 03.19: Ebben a cikkben korábban – helytelenül – oltásútlevél-tervként hivatkoztunk az Európai Bizottság védettségi igazolásról szóló tervére. Ezt később javítottuk. Azért hívtuk eddig útlevélnek, mert a rengeteg ellentmondásos, kiszivárgó értesülés alapján nem lehetett tudni, hogy mire lesz jó. Most viszont az asztalon van már egy javaslat, amiből egyértelműen kiderül, hogy nem útlevélként fog működni.

NYITÓKÉP: Európai Bizottság / Facebook 

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek