+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2021. március 19. péntek, 12:56
Az Európai Bizottság jelenlegi védettségi igazolásról szóló terve szerint orosz és kínai vakcinával egyáltalán nem lesz garantált, hogy utazni lehet majd Európában.

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

 

Magyarország a harmadik hullám csúcsán lép be a koronavírus elleni oltás tömeges szakaszába, miközben a járványügyi nyitásra – Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Orbán Viktor miniszterelnök elmondása alapján – az elkövetkező hetekben még nem lehet számítani. Jószerivel most arra várunk, hogy elegendő embert beoltsanak, így szorítva vissza a brit vírusvariáns okozta harmadik hullámot.

 

Hogy ki mivel oltatná magát, nem csupán azért aktuális kérdés, mert a más és más elven működő vakcinák eltérő hatékonysággal tudják kezelni a fel-felbukkanó vírusmutációkat (erről itt írtunk részletesen), hanem azért is, mert

 

egyelőre elképzelhető, hogy különböző elbánás alá eshetünk, ha az egyik, és nem a másik típusú vakcinával oltatjuk be magunkat.

 

A vízválasztó – legalábbis Európában – az, hogy melyik vakcinát engedélyezte az Unió erre szakosodott szerve, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), és melyiket nem: az Európai Bizottság szerdán közzétett védettségi igazolásról szóló javaslata például csak az EMA-engedélyt kapott vakcinával oltottak esetén tekintené vitán felül érvényesnek a védettségi igazolást, így csak az ezen vakcinák valamelyikével beoltott emberek utazhatnának érdemi korlátozások nélkül a schengeni zónán belül, ha újraindul az élet a pandémia után.

 

A Bizottság javaslata alapján – amit reálisan legkorábban valamikor nyáron fogadhatnak el, és amibe a Bizottság mellett az Európai Parlamentnek és a tagállami minisztereket tömörítő Tanácsnak is lesz beleszólása –

 

az EMA által még nem engedélyeztetett vakcinák esetén az adott tagállam döntheti el, hogy a védettségi igazolást elfogadja-e vagy sem,

 

és például a külföldről jövőt beengedik-e karanténkötelezettség nélkül az országba. 

 

Az EMA eddig a Pfizer/BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca és a Johnson&Johnson vakcinájára mondta rá az áment, de engedélyeztetési eljárás alatt van már az orosz Szputnyik-V is. Magyarországon jelenleg ez utóbbi, illetve a kínai Sinopharm vakcinája is forgalomban van – ezeket az EMA még nem engedélyezte. 

 

A kérdés így adott: a jövőbeli kilátásokra is gondolva te melyik vakcinával oltatnád be magad?

 

Ez a hét kérdése az Azonnalin!

 

UPDATE 03.19: Ebben a cikkben korábban – helytelenül – oltásútlevél-tervként hivatkoztunk az Európai Bizottság védettségi igazolásról szóló tervére. Ezt később javítottuk. Azért hívtuk eddig útlevélnek, mert a rengeteg ellentmondásos, kiszivárgó értesülés alapján nem lehetett tudni, hogy mire lesz jó. Most viszont az asztalon van már egy javaslat, amiből egyértelműen kiderül, hogy nem útlevélként fog működni.

 

NYITÓKÉP: Európai Bizottság / Facebook 

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A román kormány 2020. márciusban 53 millió facsemete elültetését jelentette be, a Recorder átvizsgált pár helyszínt és kiderült, hogy csak papíron ültetődtek el ezek a fák.

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás