+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael & Renczes Ágoston
2021. március 19. péntek, 08:08
Egyelőre nem lesz nyitás, a nyitási terv ütemezése attól függ majd, hogyan haladunk az oltással, húsvétra pedig külön szabályozás várható.

Március eleje óta él Magyarország a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt bevezetett lockdownban, aminek keretében az iskolák és óvodák április 7-ig bezártak (bár gyermekfelügyeletet biztosítani kell, és a bölcsődék továbbra is normál rend szerint működnek), főszabály szerint minden közterületen kötelező maszkot hordani, a napi fogyasztási cikkeket áruló boltok, gyógyszertárak és piacok kivételével az üzletek jószerivel zárva tartanak – bár ez alól is van egy csomó kivétel, ezeket és az összes aktuális szabályt itt foglaltuk össze.

 

A kormány március elején arról döntött, hogy ezen rendelkezések egy jó része március 22-ig, jövő hét hétfőig marad hatályban – ez alól kivételt az iskolai és óvodai zárás képez, ahol legkorábban április 7-én indulhatnak újra a jelenléti foglalkozások.

 

Orbán Viktor a péntek reggel az operatív törzzsel tartott ülésén arról határozott – mint arra Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón utalt –, hogy húsvétig (ami idén április 4-ére fog esni) hatályban maradnak a jelenlegi járványügyi intézkedések. Orbán Viktor erről a Kossuth Rádióban azt mondta:

 

Változatlan formában maradnak a korlátozások hétfőtől még legalább egy hétig.

 

A miniszterelnök elmondta: rekordokat döntöget a harmadik hullám, többen vannak kórházban, mint valaha. Emiatt még nem jött el az a pillanat, amikor lazítani lehet.

 

Orbán szerint azért döntöttek egyelőre egy hétre az intézkedések meghosszabbításáról, mert a húsvét jellegénél fogva külön járványügyi intézkedést igényel. A következő pénteken újra megnézik majd, hogy szükségesek-e a korlátozások fenntartása, illetve milyen intézkedésekkel szükséges készülni a húsvétra.

 

Hogy nyitni mikor tudunk, az attól függ, hogy hogyan haladunk az oltással. A miniszterelnök hangsúlyozta: az oltási terv haladása határozza majd meg a nyitási tervet, amit – a kormányzati kommunikáció szerint – a lezárult nemzeti konzultáció válaszainak figyelembe vételével alakítanak ki.

 

A beoltottak számától függ majd a fokozatos nyitás ütemezése, amit Orbán elmondása szerint az operatív törzs fog majd elkészíteni úgy, hogy

 

konkrétan megmondják: mi várható akkor, ha 2,5 millió, ha 3 millió, és így tovább beoltott ember lesz az országban.

 

Orbán még nem tud dátumot mondani, hogy mikor kezdhetünk nyitni, szerinte ez akkor következik majd be, amikor minden 65 év feletti be lesz oltva. A kormány számítása szerint ezt akkor érjük majd el, amikor már eléri a 2,5 milliót az összes beoltottak száma. A miniszterelnök szerint azonban jó esély van arra, hogy az iskolákat újra tudjuk majd nyitni – bár itt sem mondott dátumot –

 

és jó esély van arra is, hogy szabad nyarunk lesz.

 

NYITÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A tüntetők közel nyolc órán át állták körbe a bevándorlási hivatal autóját, így végül nem tudták deportálni a két indiai férfit. Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy Skóciának legyen saját bevándorláspolitikája.

Szombattól korlátozás nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között, jelentette be Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás