Orbán Viktor: Változatlan formában maradnak a korlátozások még legalább egy hétig

2021.03.19. 08:08

Egyelőre nem lesz nyitás, a nyitási terv ütemezése attól függ majd, hogyan haladunk az oltással, húsvétra pedig külön szabályozás várható.

Orbán Viktor: Változatlan formában maradnak a korlátozások még legalább egy hétig

Március eleje óta él Magyarország a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt bevezetett lockdownban, aminek keretében az iskolák és óvodák április 7-ig bezártak (bár gyermekfelügyeletet biztosítani kell, és a bölcsődék továbbra is normál rend szerint működnek), főszabály szerint minden közterületen kötelező maszkot hordani, a napi fogyasztási cikkeket áruló boltok, gyógyszertárak és piacok kivételével az üzletek jószerivel zárva tartanak – bár ez alól is van egy csomó kivétel, ezeket és az összes aktuális szabályt itt foglaltuk össze.

A kormány március elején arról döntött, hogy ezen rendelkezések egy jó része március 22-ig, jövő hét hétfőig marad hatályban – ez alól kivételt az iskolai és óvodai zárás képez, ahol legkorábban április 7-én indulhatnak újra a jelenléti foglalkozások.

Orbán Viktor a péntek reggel az operatív törzzsel tartott ülésén arról határozott – mint arra Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón utalt –, hogy húsvétig (ami idén április 4-ére fog esni) hatályban maradnak a jelenlegi járványügyi intézkedések. Orbán Viktor erről a Kossuth Rádióban azt mondta:

Változatlan formában maradnak a korlátozások hétfőtől még legalább egy hétig.

A miniszterelnök elmondta: rekordokat döntöget a harmadik hullám, többen vannak kórházban, mint valaha. Emiatt még nem jött el az a pillanat, amikor lazítani lehet.

Orbán szerint azért döntöttek egyelőre egy hétre az intézkedések meghosszabbításáról, mert a húsvét jellegénél fogva külön járványügyi intézkedést igényel. A következő pénteken újra megnézik majd, hogy szükségesek-e a korlátozások fenntartása, illetve milyen intézkedésekkel szükséges készülni a húsvétra.

Hogy nyitni mikor tudunk, az attól függ, hogy hogyan haladunk az oltással. A miniszterelnök hangsúlyozta: az oltási terv haladása határozza majd meg a nyitási tervet, amit – a kormányzati kommunikáció szerint – a lezárult nemzeti konzultáció válaszainak figyelembe vételével alakítanak ki.

A beoltottak számától függ majd a fokozatos nyitás ütemezése, amit Orbán elmondása szerint az operatív törzs fog majd elkészíteni úgy, hogy

konkrétan megmondják: mi várható akkor, ha 2,5 millió, ha 3 millió, és így tovább beoltott ember lesz az országban.

Orbán még nem tud dátumot mondani, hogy mikor kezdhetünk nyitni, szerinte ez akkor következik majd be, amikor minden 65 év feletti be lesz oltva. A kormány számítása szerint ezt akkor érjük majd el, amikor már eléri a 2,5 milliót az összes beoltottak száma. A miniszterelnök szerint azonban jó esély van arra, hogy az iskolákat újra tudjuk majd nyitni – bár itt sem mondott dátumot –

és jó esély van arra is, hogy szabad nyarunk lesz.

NYITÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől
Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek