Köteg pénz lógott ki a román szocdemek elnökének zsebéből, az internet népe máris mémeket gyártott ebből

2021.03.19. 18:27

Romániában azért jó a politika, mert vicces.

Köteg pénz lógott ki a román szocdemek elnökének zsebéből, az internet népe máris mémeket gyártott ebből

Csütörtök este Marcel Ciolacu, a posztkommunista-nacionalista Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke sajtótájékoztatót tartott. Ciolacu itt a román mezőgazdaság nehéz helyzetéről beszélt, és hogy mondanivalóját idézetekkel támassza alá, egy papírlapot húzott elő belső zsebéből. Ciolacu akciója az ötödik percnél látható:

Azonban a papírlappal együtt

több 100 és 200 (7 ezer és 14 ezer forint) lejes bankó is kikandikált Ciolacu zsebéből, amely látható volt szinte az egész sajtótájékoztató során,

majd miután jeleztek neki, Ciolacu a kikandikáló pénzeket visszatette a belső zsebébe. Később saját Facebook-bejegyzést is szentelt az ügynek, az alábbi leírással: „Ez az igazi átláthatóság” – itt arra utalt, hogy a liberális-technokrata USR-PLUS a román állami pénzügyek és intézmények átláthatósága mellett szokott felszólalni, neki pedig semmi rejtegetnivalója nincs, elől tartja a pénzét.

Ciolacu ehhez még hozzátette:

„Támogatjuk a román tőkét!” – vagyis a hazai tőkét, mivel a román pártok közül leginkább a PSD szokott multiellenes politikai kommunikációt folytatni.

Ciolacu akciója megihlette az internet népét, ebből hozunk párat:

A LIBERÁLIS-TECHNOKRATA USR-PLUS TÁRSELNÖKE, DAN BARNA MODERN, 21. SZÁZADI POLITIKUS. NEM KÉSZPÉNZ LÓG KI A ZSEBÉBŐL.

A VOLT ÁLLAMFŐT, TRAIAN BĂSESCUT SOKAN TARTJÁK ISZÁKOSNAK, EZ PEDIG A MÉMKÉSZÍTŐKET IS MEGIHLETTE.

A VOLT SZOCDEM MINISZTERELNÖK, VIORICA DĂNCILĂ ZSEBÉBEN EGY ÁBÉCÉS-KÖNYV LAPUL. EZZEL ARRA UTALNAK, HOGY DĂNCILĂ NAGYON HELYTELENÜL BESZÉLT ROMÁNUL.

AZ RMDSZ ELNÖKE, KELEMEN HUNOR EGY „ERDÉLY” MÁJKRÉMMEL. ITT ARRA UTALNAK A MÉMKÉSZÍTŐK, HOGY A ROMÁN KÖZVÉLEMÉNYBEN KONSTANS A FÉLELEM, HOGY AZ RMDSZ ELLOPJA ERDÉLYT.

ION ILIESCU, ROMÁNIA ELSŐ ÁLLAMELNÖKE. AZ Ő MELLZSEBÉBŐL EGY BÁNYÁSZ KANDIKÁL KI, MÉGPEDIG AZÉRT, MERT ILIESCU HÍVÁSÁRA 1990 NYARÁN A ZSIL-VÖLGYI BÁNYÁSZOK BUKARESTBE UTAZTAK ÉS SZÉTVERTÉK AZ ILIESCU ELLEN TÜNTŐ TÖMEGET.

LUDOVIC ORBAN, VOLT KORMÁNYFŐ ZSEBÉBEN EGY KIS PALACOS SÖR LAPUL. ORBAN EGYÉBKÉNT NAGY MULATOZÓ, AHOGY ITT IS LÁTHATÓ.

A MASZK ÉS OLTÁSELLENES, SZÉLSŐJOBBOLDALI DIANA ȘOȘOACĂ. ITT NEM ÉPPEN GENDERBARÁT MÓDON A SHAORMÁVAL ȘOȘOACĂ FIZIKAI MEGJELENÉSÉRE UTALNAK. A SHAORMA EGYÉBKÉNT SZINTE TELJESEN AZONOS A MAGYARORSZÁGI GYROSSZAL.

VÉGÜL A MÉMEK KIRÁLYA: DÁNIEL, ROMÁN ORTODOX PÁTRIÁRKA. Ő BIZONY NEM ROMÁN LEJES BANKÓKKAL, HANEM EURÓVAL PÓZOL. A MÉM A ROMÁN ORTODOX EGYHÁZ GAZDAGSÁGÁRA, EXTRAVAGANCIÁJÁRA UTAL. A TEMPLOMÉPÍTÉSEKRE SZÁNT PÉNZEK MEGVONÁSÁRÓL ITT ÍRTUNK.

NYITÓKÉP: Montázs Ciolacu-sajtótájékoztatójáról.

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek