EMA: Biztonságos és hatékony az AstraZeneca-vakcina

2021.03.18. 18:13

Az Európai Gyógyszerügynökség mai jelentésében azután állapította meg ezt, hogy egy tucat ország vérrögképződési kockázatok miatt már felfüggesztette a brit-svéd vakcinával való oltást.

EMA: Biztonságos és hatékony az AstraZeneca-vakcina

Biztonságos és hatékony is az AstraZeneca által gyártott oxfordi vakcina. Erre a következtetésre jutott az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) március 18-án este nyilvánosságra hozott, rendkívüli vizsgálata. Az EU-szerte a gyógyszereket és például oltóanyagokat is felügyelő nemzetközi szervezet vizsgálatának eredménye

semmiféle összefüggést nem talált a vakcina és az annak nyomán először Norvégiában felmerülő vérrögképződési, és trombózisos problémák között.

A Politico európai kiadásának rövid híradása beszámolt arról is, hogy az EMA ügyvezető igazgatója, Emer Cooke a vakcinát nem csupán veszélytelennek, kockázatoktól mentesnek nevezte, de arra is rámutatott, a vizsgálat szerint hatékony a koronavírus-megbetegedés megelőzésében.

Cooke az ügyben további, részletesebb vizsgálatokat is ígért. És annak ellenére, hogy semmiféle kapcsolatot nem talált gyorselemzésük a tünetek és az oltás között, leszögezte:

„egyértelműen azonban ma sem jelenthetjük ki, hogy a vakcina és a trombózisos esetek között nincsen összefüggés”.

Ezért aztán az EMA most általánosan az esetleg felmerülő, nagyon-nagyon ritka kockázatok és mellékhatások szigorú feltüntetését javasolja minden védőoltás termékleírásában.

Arról már az Azonnali is több helyen és részletesen beszámolt, hogy március 12-e után számos európai uniós tagállam, mintegy láncreakcióban függesztette fel az AstraZenecával való oltást. Míg Ausztria, Észtország, Lettország, és Litvánia kifejezetten a problémát okozó vakcina-adagok beadását szüneteltette, addig Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország, Portugália, Szlovénia, Ciprus, Svédország, Dánia, Bugária, Írország, Hollandia és Luxemburg az összes AstraZenecától érkező oltóanyag beadását felfüggesztette. Az EU-n kívül Norvégia és Izland is ugyanezt tette.

Magyarországon Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a március 18-án kérdésre elmondta: többmillió embert oltottak már be a brit-svéd készítménnyel, és a komplikációk olyan alacsony számban merültek fel, hogy nem gondolja, hogy kapcsolat lenne az oltás és a fellépő komplikációk között. A magyar kormány mindenesetre csak azutánra ígért lépéseket, hogy az EMA mai jelentését közzétette. A jelentés, úgy tűnik, összhangban van Gulyás ma délutáni szavaival is.

Arról már írtunk, Magyarországon is volt olyan háziorvos, aki megtagadta ennek az oltásnak a beadását, kockázatokra hivatkozva. Arról pedig, hogy konkrétan mi a probléma az AstraZenecával, itt írtunk részletesen.

NYITÓKÉP: Gencat / Wikimedia Commons

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek