Nobel-békedíjra jelöli az olasz egészségügyi dolgozókat a helyi jobboldal

2021.03.18. 21:12

Antonio Tajani szerint a járványban az ápolók és orvosok az „igaz hősök”, nekik járna a díj.

Nobel-békedíjra jelöli az olasz egészségügyi dolgozókat a helyi jobboldal

Elég erős mezőnyben kell megküzdenie a Nobel-békedíjért a Magyar Helsinki Bizottságnak: ezzel a díjjal honorálná ugyanis az olasz egészségügyi dolgozók elmúlt egyéves munkáját az olasz jobboldali Forza Italia egyik vezetője, Antonio Tajani. A politikus, aki korábban, 2014 és 2019 között az Európai Parlament néppárti elnöke is volt, közleményben arról írt, a díjra a teljes olasz egészségügyi szakmát jelölni fogják.

Az Il Messaggero című napilap március 17-én közölte a Forza rövid közleményét, amelyben úgy fogalmaztak: „Orvosaink és ápolóink az elsők között voltak, akik a koronavírus-vészhelyzettel bátran szembenéztek,

profizmussal, önfeláldozással és óriási áldozatokkal szálltak harcba, drámai körülmények között, azért, hogy életeket mentsenek. Ők hősök.”

A jelölést amúgy a norvég Nobel-békedíj bizottság március 16-án már hivatalosan el is fogadta, azok között lehetnek tehát az olasz egészségügyi dologzók is, akik között a bizottság majd döntés fog hozni. A kollektív Nobel-békedíj pedig nem is szokatlan, 2020-ban például az ENSZ világélelmezési programjának dolgozói és szervezői vehették azt át.

Az olaszországi Nurse24 című egészségügyi portál még március 16-án hírül adta, a Nobel-békedíjra való jelölés eredetileg a nemzetközi Mihail Gorbacsov Alapítványtól származik, annak vezetője, Lisa Clark azzal indokolta az olasz kórházak dolgozóinak érdemességét a díjra, hogy mesekönyvbe illő volt harcuk a koronavírus-fertőzések megjelenésének első napjaitól, ezt pedig a nemzetközi közösségnek hivatalos formában is el kellene ismernie.

A küzdelem első hónapjairól az amerikai, közszolgálati PBS csatorna is forgatott dokumentumfilmet, ami itt megnézhető angolul:

A Nobel-békedíj az irodalmi és kémiai díjak mellett az, ami minden évben a legnagyobb figyelmet kapja. Ráadásul ez az egyetlen kifejezett kategória, amit az alapító Alfred Nobel határozott akaratára hoztak létre. Az első békedíjat 1910-ban az 1890-ben alapított Nemzetközi Békebizottság vehette át.

A Gorbacsov Alapítvány az ötletet még januárban egy kiemelkedően önfeláldozó olasz orvos, Luigi Cavanna piacenzai onkológus példájából vette. Ő, számos más kollégájával már 2020 márciusától a kevés kórházi ágy miatt saját otthonában is ápolt Covid-fertőzötteket, éjjel-nappal.

Az olasz egészségügyi dolgozók ráadásul Nobel-békedíjasként bizonyosan kevesebb vitát keltenének, mint a múltban díjazott politikusok.

Emlékezetes, hogy Barack Obama amerikai elnök 2009-ben vehette át a Nobel-békedíjat, ezt követően azonban dróntámadások ezreit rendelte el a Közel-Keleten és Afrikában is. De hasonló csúnya baki volt Abij Ahmed etiópiai elnök 2019-es díjazása is. Ahmed ugyan az etióp-eritreai konfliktus lezárásáért kapta az elismerést, 2020-21-ben azonban brutális eszközökkel verte le Tigré tartomány lázadását az általa irányított hadsereg, óriásig menekültkrízist okozva ezzel Szudánban is.

Idén magyar jelölt is van, február 1-én derült ki, hogy a Magyar Helsinki Bizottságot is jelölték, a lengyel IUSTITIA jogvédő szervezettel, Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivistával és Greta Thunberg svéd klímaaktivistával együtt. De valaki még Donald Trumpot is bedobta a nevek közé.

NYITÓKÉP: Kimerült ápoló a pesarai San Salvatore kórház folyosóján, Olaszországban, 2020. március 19-én. / Fotó: Alberto Giuliani, Wikimedia Commons, CC-BY-SA 4.0

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek