+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Renczes Ágoston
2021. március 18. csütörtök, 14:08
Ebben kormánypárti képviselők is segítettek volna nekik. A javaslatot nem szavazta meg a parlament, de a kormánypárt egy részének támogatása a parlamenten kívüli liberálisok szerint bizonyíték arra, hogy Matovič a radikálisok támogatásával kormányozna kisebbségben.

Miközben Szlovákiában a kormányválság szerdai fejleményeként bejelentette lemondását Richard Sulík gazdasági miniszter, akinek hónapok óta súlyos vitái vannak Igor Matovič miniszterelnökkel, a szlovák parlamentben, a Nemzeti Tanácsban a képviselők egy alkotmánymódosító törvényjavaslatról szavaztak. 

 

A törvényjavaslatot a radikális jobboldali ĽSNS (Mi Szlovákiánk Néppárt) három képviselője, köztük egy neonáci performasz miatt elsőfokon börtönböntetésre ítélt Marian Kotleba pártelnök nyújtották be. A szlovák radikálisok már elszakadtak a szlovák nacionalizmus magyarellenes hagyományától – Marian Kotleba még nyílt levelet is írt 2015-ben Orbán Viktornak, amiben a magyar miniszterelnök bevándorláspolitikáját méltatta – és ma már ők is a liberálisokban és a migránsokban látják a fő ellenséget.

 

Emellett ők tematizálják leggyakrabban a roma közösségek Szlovákiában is sok helyen súlyos szociális helyzetéből fakadó feszültségeket, illetve a koronavírus-járványhoz is kritikusan állnak, ami az intézkedések bírálatától egészen a járványtagadásig és az oltásellensségig tejed. A radikálisok előszerettel vesznek részt a kultúrharcban is, aminek Magyraroszághoz hasonlóan Szlovákiában is az a nemi kisebbségek jogai és az azonos neműek gyermekvállalalása körül dúl.

 

Az általuk szerdán benyújtott javaslat két ponton módosította volna a Szlovák Köztársaság Alkotmányát. Az alapvető emberi jogokról és szabadságjogokról szóló szakaszt azzal egészítette volna ki, hogy

 

„az ember nemi identitása nem változik, az a születéskori nem által meghatározott”.

 

A családról szóló cikkelyt pedig – ami úgy kezdődik, hogy „A házasság férfi és nő közti egyedi kapcsolat” és hogy „a Szlovák Köztársaság teljeskörűen védi a házasságot és a javát szolgálja” – a radikálisok azzal egészítették volna ki, hogy

 

„A szülők az apa – férfi és az anya – nő”. 

 

Az alkotmány módosítását a képviselők háromötödének, azaz a 150 tagú parlament 90 képviselőjének szavazatával lehet módosítani. A radikálisok törvényjavaslatának második olvasatba küldése mellett csak 44 képviselő szavazott, viszont abból 26-an a két jobboldali-populista kormánypárt, az OĽaNO (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) és a Sme rodina (Család vagyunk) képviselői.

 

Konzervatívok a kormánypártokban

 

A 2020-as választáson a jobboldali-populista OĽaNO listáján több minipárt, köztük a keményvonalasabb keresztény-konzervatív vonalat vivő KÚ (Keresztény Unió) képviselői is bejutottak a parlamentbe, ők most az OĽaNO frakciójának tagjai. A KÚ tagjai korábban a KDH-ban (Kereszténydemokrata Mozgalom) politizáltak. (A rendszerváltás után keresztény értelmiségiek által alapított mozgalom tagja volt az 1998 és 2006 közötti Dzurinda-kormányoknak, amik a kilencvenes években a térség államaitól véglegesen leszakadni látszó Szlovákiát az Európai Unióba és a NATO-ba vezették, valamint növekedési pályára állították az ország gazdaságát.)

 

A szerdai szavazáson az OĽaNO 53 tagú frakciójából összesen 14-en szavaztak a radikálisok javaslata mellett,

 

és nemcsak a KÚ képviselői – mivel ők csak öten vannak, és az egyikük tartózkodott – hanem nyolc másik OĽaNO-s képviselő, köztük például a magyar nemzetiségű Gyimesi György is – vele tárgyalt Szijjártó Péter a szlovák állampolgársági törvényről, diplomáciai feszültséget okozva Szlovákia és Magyarország között. 

 

A Sme rodina 17 tagú frakciójának 13 jelenlévő tagjából pedig 12-en szavaztak a törvénymódosítás mellett.

 

A Sme rodina több politikusa korábban szintén különféle konzervatív pártokban politizált: Milan Krajniak munkaügyi miniszter, aki szerdán mondott le posztjáról, a kétezres években szintén a KDH-ban tevékenykedett, majd a párt korábbi korábbi igazság- és belügyminiszterével, Daniel Lipšiccel, valamint a szlovák titkosszolgálat március 11-én letartóztatott vezetőjével, Vladimír Pčolinskýval alapítottak 2012-ben NOVA (Új Többség) néven jobbközép-konzervatív pártot. 

 

Lipšic később otthagyta a pártpolitikát, 2021 februárjában különleges ügyésszé választották. Pčolinský szintén otthagyta a pártpolitikát, de szoros családi kötelékek fűzik a Sme Rodinához, aminek az egyik alapítója Pčolinský testvére, Peter, a párt jelenlegi frakcióvezetője. Vladimír Pčolinský felesége, Adriana pedig a párt parlamenti képviselője. Peter Pčolinský és Adriana Pčolinská nem voltak jelen a szerdai szavazáson,

 

a radikálisok javaslata mellett szavazott viszont a párt elnöke, Boris Kollár, aki a parlament elnöke is.

 

Kisebbségi kormány a radikálisok támogatásával?

 

Ahogy arról az Azonnali is írt, a szlovák kormányválság egyik lehetséges kimenetele a kisebbségi kormányzás, vagyis hogy a négypárti koalíciót otthagyja a libertariánus SaS (Szabadság és Szolidaritás) és a jobbközép-liberális Za ľudí (Az Emberekért), a két jobboldali-populista párt, az összesen 70 képviselővel rendelkező OĽaNO és a Sme rodina pedig néhány ellenzéki képviselő támogatásával kormányozna tovább – ehhez 76 képviselő támogatása szükséges. 

 

Az ellenzéki képviselők közül a szétszakadt radikális pártot otthagyó képviselők támogatása is megszerezhető – az SaS meg is vádolta ezzel az OĽaNO-t, a párt által delegált honvédelmi miniszter, Jaroslav Naď azonban visszautasította ezt a lehetőséget.

 

A parlamenten kívüli liberális Progresszív Szlovákia azonban a radikálisok javaslatának kormánypárti képviselők általi szerdai támogatásában pont annak a bizonyítékát látja, hogy az OĽaNO kész együttműködni a radikálisokkal.

 

A Szputnyik-beszerzés nyomán kirobbant kormányválság kimenetelének egyik csütörtökön napvilágot látott lehetséges forgatókönyve szerint Igor Matovič kormányfő lemondásáért cserébe az egész SaS kilépne a frakcióból, a Za ľudí viszont maradna, így az immár nem Matovič vezette kormány nem kényszerülne kisebbségben kormányozni.

 

NYITÓKÉP: Národná rada Slovenskej republiky / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

A párt küldöttgyűlése döntött így. Karácsony szombatra nagy bejelentést ígért.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Szombattól korlátozás nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között, jelentette be Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás