A szlovák radikálisok is megpróbálták alkotmányba írni, hogy az anya nő, az apa férfi

Szerző: Renczes Ágoston
2021.03.18. 14:08

Ebben kormánypárti képviselők is segítettek volna nekik. A javaslatot nem szavazta meg a parlament, de a kormánypárt egy részének támogatása a parlamenten kívüli liberálisok szerint bizonyíték arra, hogy Matovič a radikálisok támogatásával kormányozna kisebbségben.

A szlovák radikálisok is megpróbálták alkotmányba írni, hogy az anya nő, az apa férfi

Miközben Szlovákiában a kormányválság szerdai fejleményeként bejelentette lemondását Richard Sulík gazdasági miniszter, akinek hónapok óta súlyos vitái vannak Igor Matovič miniszterelnökkel, a szlovák parlamentben, a Nemzeti Tanácsban a képviselők egy alkotmánymódosító törvényjavaslatról szavaztak. 

A törvényjavaslatot a radikális jobboldali ĽSNS (Mi Szlovákiánk Néppárt) három képviselője, köztük egy neonáci performasz miatt elsőfokon börtönböntetésre ítélt Marian Kotleba pártelnök nyújtották be. A szlovák radikálisok már elszakadtak a szlovák nacionalizmus magyarellenes hagyományától – Marian Kotleba még nyílt levelet is írt 2015-ben Orbán Viktornak, amiben a magyar miniszterelnök bevándorláspolitikáját méltatta – és ma már ők is a liberálisokban és a migránsokban látják a fő ellenséget.

 

Emellett ők tematizálják leggyakrabban a roma közösségek Szlovákiában is sok helyen súlyos szociális helyzetéből fakadó feszültségeket, illetve a koronavírus-járványhoz is kritikusan állnak, ami az intézkedések bírálatától egészen a járványtagadásig és az oltásellensségig tejed. A radikálisok előszerettel vesznek részt a kultúrharcban is, aminek Magyraroszághoz hasonlóan Szlovákiában is az a nemi kisebbségek jogai és az azonos neműek gyermekvállalalása körül dúl.

 

Az általuk szerdán benyújtott javaslat két ponton módosította volna a Szlovák Köztársaság Alkotmányát. Az alapvető emberi jogokról és szabadságjogokról szóló szakaszt azzal egészítette volna ki, hogy

 

„az ember nemi identitása nem változik, az a születéskori nem által meghatározott”.

A családról szóló cikkelyt pedig – ami úgy kezdődik, hogy „A házasság férfi és nő közti egyedi kapcsolat” és hogy „a Szlovák Köztársaság teljeskörűen védi a házasságot és a javát szolgálja” – a radikálisok azzal egészítették volna ki, hogy

 

„A szülők az apa – férfi és az anya – nő”. 

 

Az alkotmány módosítását a képviselők háromötödének, azaz a 150 tagú parlament 90 képviselőjének szavazatával lehet módosítani. A radikálisok törvényjavaslatának második olvasatba küldése mellett csak 44 képviselő szavazott, viszont abból 26-an a két jobboldali-populista kormánypárt, az OĽaNO (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) és a Sme rodina (Család vagyunk) képviselői.

Konzervatívok a kormánypártokban

A 2020-as választáson a jobboldali-populista OĽaNO listáján több minipárt, köztük a keményvonalasabb keresztény-konzervatív vonalat vivő KÚ (Keresztény Unió) képviselői is bejutottak a parlamentbe, ők most az OĽaNO frakciójának tagjai. A KÚ tagjai korábban a KDH-ban (Kereszténydemokrata Mozgalom) politizáltak. (A rendszerváltás után keresztény értelmiségiek által alapított mozgalom tagja volt az 1998 és 2006 közötti Dzurinda-kormányoknak, amik a kilencvenes években a térség államaitól véglegesen leszakadni látszó Szlovákiát az Európai Unióba és a NATO-ba vezették, valamint növekedési pályára állították az ország gazdaságát.)

A szerdai szavazáson az OĽaNO 53 tagú frakciójából összesen 14-en szavaztak a radikálisok javaslata mellett,

és nemcsak a KÚ képviselői – mivel ők csak öten vannak, és az egyikük tartózkodott – hanem nyolc másik OĽaNO-s képviselő, köztük például a magyar nemzetiségű Gyimesi György is – vele tárgyalt Szijjártó Péter a szlovák állampolgársági törvényről, diplomáciai feszültséget okozva Szlovákia és Magyarország között. 

A Sme rodina 17 tagú frakciójának 13 jelenlévő tagjából pedig 12-en szavaztak a törvénymódosítás mellett.

A Sme rodina több politikusa korábban szintén különféle konzervatív pártokban politizált: Milan Krajniak munkaügyi miniszter, aki szerdán mondott le posztjáról, a kétezres években szintén a KDH-ban tevékenykedett, majd a párt korábbi korábbi igazság- és belügyminiszterével, Daniel Lipšiccel, valamint a szlovák titkosszolgálat március 11-én letartóztatott vezetőjével, Vladimír Pčolinskýval alapítottak 2012-ben NOVA (Új Többség) néven jobbközép-konzervatív pártot. 

Lipšic később otthagyta a pártpolitikát, 2021 februárjában különleges ügyésszé választották. Pčolinský szintén otthagyta a pártpolitikát, de szoros családi kötelékek fűzik a Sme Rodinához, aminek az egyik alapítója Pčolinský testvére, Peter, a párt jelenlegi frakcióvezetője. Vladimír Pčolinský felesége, Adriana pedig a párt parlamenti képviselője. Peter Pčolinský és Adriana Pčolinská nem voltak jelen a szerdai szavazáson,

 

a radikálisok javaslata mellett szavazott viszont a párt elnöke, Boris Kollár, aki a parlament elnöke is.

Kisebbségi kormány a radikálisok támogatásával?

Ahogy arról az Azonnali is írt, a szlovák kormányválság egyik lehetséges kimenetele a kisebbségi kormányzás, vagyis hogy a négypárti koalíciót otthagyja a libertariánus SaS (Szabadság és Szolidaritás) és a jobbközép-liberális Za ľudí (Az Emberekért), a két jobboldali-populista párt, az összesen 70 képviselővel rendelkező OĽaNO és a Sme rodina pedig néhány ellenzéki képviselő támogatásával kormányozna tovább – ehhez 76 képviselő támogatása szükséges. 

Az ellenzéki képviselők közül a szétszakadt radikális pártot otthagyó képviselők támogatása is megszerezhető – az SaS meg is vádolta ezzel az OĽaNO-t, a párt által delegált honvédelmi miniszter, Jaroslav Naď azonban visszautasította ezt a lehetőséget.

A parlamenten kívüli liberális Progresszív Szlovákia azonban a radikálisok javaslatának kormánypárti képviselők általi szerdai támogatásában pont annak a bizonyítékát látja, hogy az OĽaNO kész együttműködni a radikálisokkal.

A Szputnyik-beszerzés nyomán kirobbant kormányválság kimenetelének egyik csütörtökön napvilágot látott lehetséges forgatókönyve szerint Igor Matovič kormányfő lemondásáért cserébe az egész SaS kilépne a frakcióból, a Za ľudí viszont maradna, így az immár nem Matovič vezette kormány nem kényszerülne kisebbségben kormányozni.

 

NYITÓKÉP: Národná rada Slovenskej republiky / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek