+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. március 18. csütörtök, 15:45
A bosznia-hercegovinai alkotmánybíróság tagjai és munkatársai már megkapták a kínai koronavírus elleni oltást – mégpedig a szomszédos Szerbiában. Az országban lockdown nincs, a taláros testület is ellenzett minden korlátozást.

Bosznia-Hercegovinában egyelőre még nem indult el az állami oltási program. A bosnyák-horvát föderáció főleg az AstraZenecával tervezne majd oltani, a szerb rész pedig az orosz Szputnyik V-vel akar oltási programot kezdeni. Jelenleg azonban nincs elegendő oltóanyag az országban – a három és fél millió lakosú balkáni államba összesen 50 ezer oltóanyag érkezett csak európai uniós vagy szerb adományként. Noha nincs oltási program és például Szarajevó kantonban az elmúlt hetekben a halálozási arány az 1992 és 1995 közötti polgárháború alattit is elérte,

 

az országban gyakorlatilag semmilyen korlátozás nincs érvényben: az éttermek, kávézók, boltok ugyanúgy nyitva vannak a járvány kezdete óta.

 

Bakir Nakaš szarajevói infektológus szerint jelenleg annyi ember van a kórházakban, hogy „napokon belül” összeomlik a boszniai fővárosban az egészségügyi ellátás. Egyes kantonokban – például a mostariban – legalább éjszakai kijárási tilalmat bevezettek a héten, de – amint a zágrábi Većernji List napilap írja – az országban továbbra is „teli vannak kávézók”, lockdownnak vagy távolságtartásnak nyoma sincsen.

 

A helyzet súlyossága és az oltás lassúsága miatt az állam alkotmánybírósága – amelyet az 1995-ös daytoni egyezmény hozott létre, és külföldi bírák is tagjai (jelenleg egy bajor és svájci alkotmányjogász) – Szerbiától kért a dolgozóinak segítséget: az alkotmánybírákat (köztük azon külföldieket, akik ezt kérik), valamint a testület munkatársait végül a szerb alkotmánybíróságtól és külügyminisztériumtól kapott vakcinákkal hétfőn a szerbiai Užice városának kórházában oltották be.

 

BOSZNIA-HERCEGOVINA ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGÁNAK KÜLFÖLDI TAGJAI IS VANNAK. A TALÁROS TESTÜLET TAVALY ÉV VÉGÉN MEGAKADÁLYOZTA A SZÁJMASZKOK KÖTELEZŐVÉ TÉTELÉT. MÁRCIUSBAN SZERBIÁTÓL KÉRTEK SEGÍTSÉGET, HOGY MUNKATÁRSAIKAT ÉS A BÍRÁKAT OLTSÁK BE. FOTÓ: OSCE BiH / FB

 

A szarajevói taláros testület maga is hozzájárult ahhoz, hogy a balkáni országban gyakorlatilag semmiféle korlátozás nincs érvényben. Tavaly decemberben,

 

amikor felmerült a szájmaszkok kötelező viselete, a testület kimondta, hogy az sértené az alkotmáyban biztosított alapjogokat.

 

Az alkotmánybíróság akkor megtiltotta azt is, hogy a föderáció kormánya végrehajtási rendeletekkel szabályozza a járványhelyzetet – a boszniai alkotmánybírák szerint külösen egy járványhelyzetben olyan súlyosan korlátozódnak az alapvető jogok, hogy csak a parlament hozhat döntéseket – de lényegi korlátozásokat a törvényhozás sem hagyhat jóvá. Emiatt vetették el a szájmaszk-viselet kötelező tételét is.

 

NYITÓKÉP: Szarajevói villamos / Bakó Bea, Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A Miskolc-Tornyosnémeti szakasz elkészülésével teljessé válik Pozsony és Kassa autópálya-összeköttetése Magyarországon keresztül. Az Észak-Szlovákián keresztül épülő autópálya befejezése viszont még nem látszik.

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás