A boszniai alkotmánybírák megakadályozták a szájmaszkviselést, most Szerbiában oltatják be magukat

Szerző: Techet Péter
2021.03.18. 15:45

A bosznia-hercegovinai alkotmánybíróság tagjai és munkatársai már megkapták a kínai koronavírus elleni oltást – mégpedig a szomszédos Szerbiában. Az országban lockdown nincs, a taláros testület is ellenzett minden korlátozást.

A boszniai alkotmánybírák megakadályozták a szájmaszkviselést, most Szerbiában oltatják be magukat

Bosznia-Hercegovinában egyelőre még nem indult el az állami oltási program. A bosnyák-horvát föderáció főleg az AstraZenecával tervezne majd oltani, a szerb rész pedig az orosz Szputnyik V-vel akar oltási programot kezdeni. Jelenleg azonban nincs elegendő oltóanyag az országban – a három és fél millió lakosú balkáni államba összesen 50 ezer oltóanyag érkezett csak európai uniós vagy szerb adományként. Noha nincs oltási program és például Szarajevó kantonban az elmúlt hetekben a halálozási arány az 1992 és 1995 közötti polgárháború alattit is elérte,

az országban gyakorlatilag semmilyen korlátozás nincs érvényben: az éttermek, kávézók, boltok ugyanúgy nyitva vannak a járvány kezdete óta.

Bakir Nakaš szarajevói infektológus szerint jelenleg annyi ember van a kórházakban, hogy „napokon belül” összeomlik a boszniai fővárosban az egészségügyi ellátás. Egyes kantonokban – például a mostariban – legalább éjszakai kijárási tilalmat bevezettek a héten, de – amint a zágrábi Većernji List napilap írja – az országban továbbra is „teli vannak kávézók”, lockdownnak vagy távolságtartásnak nyoma sincsen.

A helyzet súlyossága és az oltás lassúsága miatt az állam alkotmánybírósága – amelyet az 1995-ös daytoni egyezmény hozott létre, és külföldi bírák is tagjai (jelenleg egy bajor és svájci alkotmányjogász) – Szerbiától kért a dolgozóinak segítséget: az alkotmánybírákat (köztük azon külföldieket, akik ezt kérik), valamint a testület munkatársait végül a szerb alkotmánybíróságtól és külügyminisztériumtól kapott vakcinákkal hétfőn a szerbiai Užice városának kórházában oltották be.

BOSZNIA-HERCEGOVINA ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGÁNAK KÜLFÖLDI TAGJAI IS VANNAK. A TALÁROS TESTÜLET TAVALY ÉV VÉGÉN MEGAKADÁLYOZTA A SZÁJMASZKOK KÖTELEZŐVÉ TÉTELÉT. MÁRCIUSBAN SZERBIÁTÓL KÉRTEK SEGÍTSÉGET, HOGY MUNKATÁRSAIKAT ÉS A BÍRÁKAT OLTSÁK BE. FOTÓ: OSCE BiH / FB

A szarajevói taláros testület maga is hozzájárult ahhoz, hogy a balkáni országban gyakorlatilag semmiféle korlátozás nincs érvényben. Tavaly decemberben,

amikor felmerült a szájmaszkok kötelező viselete, a testület kimondta, hogy az sértené az alkotmáyban biztosított alapjogokat.

Az alkotmánybíróság akkor megtiltotta azt is, hogy a föderáció kormánya végrehajtási rendeletekkel szabályozza a járványhelyzetet – a boszniai alkotmánybírák szerint külösen egy járványhelyzetben olyan súlyosan korlátozódnak az alapvető jogok, hogy csak a parlament hozhat döntéseket – de lényegi korlátozásokat a törvényhozás sem hagyhat jóvá. Emiatt vetették el a szájmaszk-viselet kötelező tételét is.

NYITÓKÉP: Szarajevói villamos / Bakó Bea, Azonnali

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek