Ultimátumot adott a francia médiahatóság a pornóoldalaknak, hogy a kiskorúak ne férhessenek hozzá a tartalmaikhoz

Szerző: Petróczi Rafael
2021.03.17. 16:31

A Pornhub mellett hét másik pornóoldalnak kellett volna megoldani, hogy ellenőrizzék a felhasználóik életkorát – mivel ezt nem tették meg, bírság vagy akár az oldal blokkolása is lehet a részük. Más kérdés, hogy a törvényalkotó sem sietett az érintettek segítségére, hogy meg tudjanak felelni a szabályozásnak.

Ultimátumot adott a francia médiahatóság a pornóoldalaknak, hogy a kiskorúak ne férhessenek hozzá a tartalmaikhoz

Pornhub, Xhamster, XVIDEOS, XNXX, TuKif, valamint a Jacquie et Michel három különböző site-ja – ez az a nyolc, nagy forgalmat bonyolító pornó-tartalomszolgáltató oldal, amely március elején kapott egy levelet a francia médiahatóságtól, amiben az gyakorlatilag ultimátumot adott nekik.

Ennek tárgya, hogy

amennyiben március 16-ig nem vezetik be az oldalaik elérését korlátozó életkor-ellenőrző rendszert, akkor a médiahatóság közigazgatási bíróság elé viheti őket,

ami jogerős ítéletben bírságot szabhat ki az oldal üzemeltetőire, vagy akár az adott oldal franciaországi elérését is blokkolhatja. „Amikor ez a határidő lejár, úgy tájékoztatjuk önt, hogy a tervezett hivatalos értesítési eljárás megindítható” – áll a Politico által megszerzett levélben.

A törvényt már tavaly nyáron elfogadták

A levél nem előzmény nélküli: a francia parlament még tavaly fogadta el egyhangúlag azt a családon belüli erőszakról szóló törvényjavaslatot, amiben kötelezték arra a pornószolgáltatókat, hogy dolgozzanak ki egy életkor-ellenőrző rendszert annak érdekében, hogy a kiskorúak ne férhessenek hozzá a tartalmaikhoz.

A javaslat elfogadásának egyébként nincs köze ahhoz, hogy a koronavírus-járvány kitörésével és az első lockdown tavaly tavaszi bevezetésével nemzetközi viszonylatban – így Magyarországon is – drasztikusan megnövekedett a pornófogyasztók száma (a Pornhub még 30 napos ingyen prémiumszolgáltatást is biztosított a felhasználóknak az első hullám alatt annak érdekében, hogy biztosan mindenki otthon maradjon) – Emmanuel Macron francia elnök már a pandémia előtt politikai üggyé emelte a gyermekek védelmét az online térben.

Hogyan ellenőrizzük, hogy elmúlt-e 18 a pornónéző?

Kérdés persze, hogy a pornósite-oknak pontosan hogyan kéne biztosítania, hogy hitelesen ellenőrizhessék az oldalukra kattintók életkorát, és ne csak önbevallásos alapon, következmények nélkül kattintsanak rá az „Elmúltam 18 éves” gombra  –

ehhez a törvény szövege semmilyen instrukciót nem adott az érintetteknek.

Jó gyakorlat a kérdésben egyelőre nem igazán létezik: 2019-ben Nagy-Britanniában bevezették ugyan az életkori ellenőrzést a pornóoldalakon, azonban a szabályozást villámsebesen, fél éven belül ki is vezették technikai nehézségek és adatvédelmi aggályok következtében. Hasonló problémákkal küzd Olaszország is, ami Franciaországot szűk két héttel megelőzve fogadta el a pornóoldalakra kötelező életkor-ellenőrzési kötelezettséget.

Az ötletek között ott szerepel, hogy a felhasználóknak az oldal tartalmához való hozzáférés előtt a személyi igazolványukkal, a bankártyaszámukkal vagy online arcfelismerő szoftver segítségével kelljen igazolniuk nagykorúságúkat, sőt, Nagy-Britanniában még a nagykorúságukat alátámasztó „pornóigazolványt” is vehettek volna a pornóra kíváncsi felnőttek, ha élesedett volna az életkor-ellenőrzés.

Ezek a megoldások azonban adatvédelmi szempontból sem éppen problémamentesek, leginkább azért, mert

a felhasználóknak valódi kilétük felfedése mellett kellene igencsak szenzitív adatokat rábízniuk a tartalomszolgáltatókra vagy a hozzájuk sokszor igencsak közel álló életkor-ellenőrző webhelyekre,

amik az életkor igazolása után konkrét személyhez kötve követhetnék, hogy az ember milyen tartalmakat és mennyi ideig néz.

Alibikérdőívek eredmény nélkül

Egyértelmű, ezeket a kérdéseket megnyugtatóan megoldó szabályozás vagy iránymutatás nélkül a pornóoldalak Franciaországban is inkább csak látszatcselekvést tettek a megoldás irányába: felhasználóik véleményét az életkor-ellenőrzésről kérdőívek segítségével próbálták felmérni, de – ahogy a Politicónak név nélkül nyilatkozó, a Franciaországban érintett pornóoldalak egyik képviselője elmondta

ezek a próbálkozások nem jutottak odáig, hogy konkrét technikai megoldást tudjanak prezentálni a kormánynak.

Kérdés persze, hogy úgy, hogy maga a törvényalkotó sem tett igazából semmit egy életképes életkor-ellenőrző rendszer kialakításához, csak a kötelezettséget írta elő a pornóoldalaknak, úgy mennyire indokolt bíróság elé citálni a törvényt nem teljesítő oldalakat – erről, valamint arról, hogy a március 16-i határidő lejárta után a francia médiahatóság indít vagy akár már indított is bírósági eljárást, a médiahatóság egyelőre nem nyilatkozott.

A pornóval kapcsolatos társadalmi problémákkal és a pornószakma rejtelmeivel foglalkoztunk az Azonnali podcastjében, a Helyzetben is: a témát Csonka Balázs szexuálpszichológussal és Mészáros Dóra pornószínésznővel jártuk körbe.

NYITÓKÉP: Fortepan / Fortepan

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek