Bejelentette lemondását Richard Sulík szlovák gazdasági miniszter

Szerző: Renczes Ágoston
2021.03.17. 14:40

Sulík bírálta a szlovák válságkezelést, szerinte Igor Matovič nem képes vezetni a kormányt.

Bejelentette lemondását Richard Sulík szlovák gazdasági miniszter
„Ma voltam itt utoljára”

– ezzel a mondattal kezdte Richard Sulík szlovák gazdasági miniszter, a libertariánus SaS elnöke a sajtótájékoztatóját a szerdai kormányülés után, amiben bejelentette, hogy lemond gazdasági miniszteri posztjáról.

 

„Elbúcsúztam a kollégáimtól, megköszöntem nekik a közös munkát. Hétfőn vagy kedden bejelentem a lemondásomat az elnökasszonynak is, hogy legkésőbb szerdán fogadni tudjon."

Március 24-e, szerda az a határidő, amit a Sulík által vezetett koalíciós párt, a libertariánus SaS (Szabadság és Szolidaritás) szabott Igor Matovič jobboldali-populista miniszterelnöknek, hogy mondjon le a kormányfői pozícióról, különben az SaS távozik a kormányból.

A szlovák kormányválság azt követően robbant ki, hogy a miniszterelnök március elsején a koalíciós partnerei háta mögött vásárolt a Szputnyik-vakcinából.

A pártvezetők hosszas tárgyalások után március 10-én, szerdán megegyeztek abban, hogy lemond az egészségügyi miniszter, a miniszterelnök pártja, az OĽaNO által delegált Marek Krajčí, ám csütörtökön Igor Matovič ezt is a koalícós partnereit élesen bírálva jelentette be.

Matovič szavait Richard Sulík az egyezség felrúgásaként értékelte, a koalíciós pártok csütörtök estére meghirdetett közös sajtótájékoztatója elmaradt

Hétfőn Richard Sulík bejelentette, hogy pártja

 

ragaszkodik a miniszterelnök távozásához; ha ez március 24-ig nem történik meg, az SaS kilép a kormányból.

Sulík a szerdai kormányülés után elmondta, hogy továbbra is nyitottak a tárgyalásra, de ha Igor Matovič nem távozik a kormány éléről, a határidő lejárta előtt lemond a többi SaS által delegált miniszter is (az SaS viszi gazdasági minisztériumon kívül a külügyet és az oktatásügyet is). 

Az SaS kész bármilyen kompromisszumra, de az Igor Matovič vezette kormányban nem maradhatnak tovább, mert

 

Matovičnál „nincsenek meg a jellembeli, menedzseri és kommunikációs előfeltételei” annak, hogy vezetni tudja a kormányt

 

– mondta a lemondását bejelentő gazdasági miniszter.

 

Sulík a sajtótájékoztatón hosszan bírálta a Matovič vezette kormány járványügyi intézkedéseit is: „a végtelenségig való tesztelést, a végtelenségig való korlátozásokat, a bezárásokat”, és az emberek alapvető szabadságának korlátozását. Újságírói kérdésre azt is elmondta, hogy a kormány megint nem tárgyalta az általa előkészített kárpótlási törvényt, ami a lezárások miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásokat segíttette volna.

„Igor Matovič már október közepén bezárta az éttermeket, a kormányt és a koalíciós tanácsot megkerülve, és megígérte, hogy gondoskodik a kárpótlásról. Amikor láttam, hogy nem teszi, benyújtottuk mi a kárpótlási törvényt” – mondta Sulík, hozzátéve, hogy azt már harmadszor utasította el a kormány.

„Sírhatnékom van" – fogalmazott Sulík, miközben a túlélésért küzdő vállalkozókról és kereskedőkről beszélt.

 

„Módszeresen likvidáljuk a szlovák kiskereskedelmet és a gasztronómiai vállalkozásokat”, csak a külföldi áruházláncoknak megy most jól.

„Én tényleg nem értem, miért vehetünk vágott virágot a Lidl-ben, és mellette a virágboltban miért nem”

– mondta Richard Sulík.

 

Azzal, hogy Sulík lemondott, az SaS egyre nagyobb nyomást helyez Matovičra, hogy mondjon le, hiszen Sulík, illetve a négypárti kormánykoalíció legkisebb pártja, a jobbközép-liberális Za ľudí elnöke, Veronika Remišová már korábban bejelentette, hogy hajlandóak ők is lemondani, ha cserébe Igor Matovič távozik a posztjáról.

 

Matovič azonban eddig nem hajlott a lemondásra, és pártja, az OL'aNO is kitart mellette. Arról, hogy a kormányválságnak milyen kimenetelei lehetnek, itt írtunk bővebben.

 

NYITÓKÉP: Richard Sulík / Facebook

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek