Megérkezett a papírt kiváltó tablet a jövőből, és elég jól muzsikál

Szerző: Pintér Bence
2021.03.16. 11:39

Van-e értelme újrafeltalálni a papírt? – röviden így összegezhetném az összes kérdésemet, ami felmerült akkor, amikor megkaptam tesztelésre a ReMarkable 2 nevű, e-ink-alapú tabletet, aminek az a lényege, hogy jegyzetelj és rajzolj vele. A kivitelezés profi, de a személyre szabhatóságon még lehetne dolgozni.

Megérkezett a papírt kiváltó tablet a jövőből, és elég jól muzsikál

Nem vagyok techújságíró, de tavaly év végén a ReMarkable 2 interneten engem mindenhová követő, kicsit sci-fibe hajló hirdetése kíváncsivá tett. Két dolog érdekelt: hogy tényleg annyira jól működik-e ez az e-könyvekhez hasonlóan e-ink technológiával működő tablet, ahogy a profi hirdetés mutatja? És van-e olyan jó, hogy rászokjak újra a kézírásos jegyzetelésre?

Mióta nem kell egyetemi előadásokon jegyzetelnem, alig írok valamit kézzel: a bevásárlólistára ott a telefon, a sajtótájékoztatókra meg a hangfelvétel. Az egyik fele a dolognak az, hogy alapvetően sem írtam szépen – gyakran magam is nehezen olvastam ki a sorokat –, a másik fele az, hogy egyszerűen praktikusabb gépelni, ha éppen úgy hozza a helyzet. Hozzájön ehhez az, hogy egyáltalán nem tudok rajzolni, szóval

mondjuk ki röviden: papírt és ceruzát/tollat legfeljebb akkor fogtam az elmúlt öt évben, ha a gyerek azt kérte, hogy rajzoljak egy cicafejet

– amit egyébként még pont tudok abszolválni azon a szinten, ami egy kétévest kielégít. Szóval arra gondoltam: itt az ideje, hogy végre kipróbáljam magam egy új műfajban, és megírjam életem első techcikkét.

ERRŐL VAN SZÓ

Kezdjük itt: mi az az e-ink?

Kilenc éve van Kindle-öm (már a másodikat nyűvöm), és mára döntően azon olvasok, így számomra annyira nem nagy újdonság egy e-ink kijelző. Ennek az a lényege, hogy sokkal jobban hasonlít egy papírlapra, mint egy telefon/tablet kijelzőjére: fekete-fehér, napfényben is simán olvasható, nem fárasztja a szemet, egyes modelleken pedig van egy kellemes háttérvilágítás, amivel sötétben is szuperül lehet olvasni, és szintén nem fárasztja a szemet.

A ReMarkable 2, illetve elődje, a számozás nélküli ReMarkable ezt a technológiát emelte egy következő szintre, hiszen az lenne a lényeg, hogy immár nemcsak olvasni tudunk digitálisan úgy, mintha papírral dolgoznánk, hanem írni is.

A 400 dolláros (122 ezer forintos) tablet mellé kell vásárolni egy digitális tollat, amiből van a sima verzió 60 dollárért (18 ezer forintért), és van a Marker Plus elnevezésű eszköz 100 dollárért (30 ezer forintért), aminek a végén van egy gumipöcök, amitől a toll vége gyakorlatilag radírként működik. A tollak mágnessel rácsatolhatóak a tabletre.

Maga a tablet nagyon elegáns: 4,7 milliméter vastag, nagyjából 25 centi magas, 19 centi széles darab, ami nagyjából 400 grammot nyom és egy darab bekapcsológomb van a tetején. A slankságnak ára is van: az eszközben nincs háttérvilágítás. Van viszont 8 GB háttértár, illetve wifi, amellyel a cég által biztosított felhőben lévő fiókunkba tölthetjük fel alkotásainkat, innen pedig asztali és mobilos kliensprogramokon keresztül kezelhetjük tovább őket, illetve ezeken a programokon keresztül tölthetünk fel fájlokat is az eszközre.

Az írás/rajzolás flottul megy, mintha csak papírra írnánk, nincsen kis spét sem (amire a korábbi modellnél sokan panaszkodtak), egy adott jegyzetfüzeten belül simán érintéssel lehet lapozni a korábbi gombos megoldás helyett. A Marker Plus radírja remekül működik, anélkül pedig az eszközön egy gombnyomással alakíthatjuk radírrá a tollhegyet, vagy törölhetünk egyszerű kijelöléssel. A komolyabb alkotáshoz egy jegyzetoldalon belül több réteget is használhatunk.

Választhatunk többféle toll- és ceruzaminta közül a sima golyóstolltól az ecseten és a kihúzófilcen át a „kalligráf toll” fantázianevű eszközig, amitől még az én csúnya írásom is kicsit úgy néz ki, mintha szép lenne. Ezek legtöbbjét fekete, szürke és fehér színekben is használhatjuk. Rendelkezésünkre áll aztán egy csomó sablon, amivel az üres papírt vonalas vagy négyzetrácsos füzetté, bevásárlólistává és egy sor egyéb dologgá alakíthatjuk.

ELFELEJTETTEM RÁÍRNI, DE A KALLIGRÁF TOLL ALATT AZ A SZÜRKE A KIHÚZÓFILC
A legizgalmasabb funkció egyértelműen a kézírásos szöveget gépelt szöveggé alakító eszköz,

ami meglepő pontossággal képes még a kevésbé szép kézírást is alig javítandó szöveggé alakítani, amit aztán emailben tudunk elküldeni magunknak. Mutatom, mit tud:

EGY SOR ÖSSZECSÚSZOTT A MÁSIKKAL, EZEN KÍVÜL TÖKÉLETES

Az eszközzel apró problémák vannak, amik a vonatkozó subredditen is gyakran előjönnek: egyrészt a drága tollak meglehetősen sérülékenyek. Nekem eddig szerencsém volt vele, hiába esett le, nem lett baja. Aztán akad néha probléma a felhőhöz való csatlakozással, ami előfordul, hogy csak sokadszorra sikerül, de nem vagyok benne biztos, hogy ez az eszköz vagy a wifi hibája (a járvány miatt nem nagyon volt alkalmam kipróbálni más wifivel).

A másik gond az, amit sokan megkerülnek: a tablet egyelőre nem igazán személyre szabható hivatalosan. Nem hivatalosan persze a lehetőségek száma végtelen, és varázslatos dolgokat találnak ki hozzá emberek a sima funkcionális átvariálásoktól a Tetrisig – nem lenne rossz, ha ezek közül a tényleg jó megoldásokat beépítenék aztán a hivatalos szoftverbe is.

A hasonlóan e-ink techológiával működő Kindle-höz hasonlóan az üzemideje a ReMarkable 2-nek is nagyon jó egyébként, ha a wifi sem megy állandóan, akkor hosszú napokig bírja töltés nélkül. (Két hetet írnak hivatalosan. Lehet, hogy annyi, én nem használtam agyon, és másfél hónap alatt kétszer töltöttem.)

Na, de forradalmasította-e a mindennapjaimat?

Röviden: nem, de ennek főleg az az oka, hogy egyébként is nagyon keveset írtam kézzel. Elmondom, egy hónap alatt mire használtam a ReMarkable 2-t.

+ A gyerekeim lekötésére. A gyerekek imádják. Én pedig imádom, hogy nem használnak el két cikkcakkos vonal meghúzásához négy darab A4-es papírt. Ez egyben azt is jelenti, hogy szuperül lehet vele rajzolni, bár egy profi rajzolóval sem próbáltattam ki, de szerintem simán jó lehet ilyesmire.

+ Szövegekkel dolgozni. Alkalmanként szoktam novellákat/regényeket átolvasni és véleményezni, ehhez egészen hasznosnak találtam a ReMarkable 2-t. Alapvetően az e-könyv-olvasó béna billentyűzetén írok magamnak jegyzeteket ezekhez, de itt rögtön a szövegre tudok jegyzetelni, aláhúzni, áthúzni, karikázni, miegyéb. Aztán akár az egészet emailben rögtön elküldeni a szerzőnek.

+ Csak úgy jegyzetelni. Rászoktam már arra, hogy egy-egy esemény (mondjuk egy győri közgyűlés) közben már laptopon írom a cikket, ez nem is fog megváltozni, mert túl időhatékony. De interjúkérdések összeszedésére, aztán interjú alatt jegyzetelésre is remek eszköz. Biztos vagyok benne, hogy ronggyá használtam volna egyetemista koromban.

+ E-könyvek olvasására. Bár a marketingosztály a levelezésünk során többször is hangsúlyozta, hogy ez NEM egy e-olvasó, azért tettem vele egy próbát. Mivel nagyobb, mint a Kindle-öm, ezért PDF-eket például sokkal kényelmesebb olvasni rajta. A háttérvilágítás csak ilyenkor hiányzott egy kicsit.

+ Hivatalos dokumentumok kitöltésére is jó lenne. Jó lenne, csak nem fogadják el. Gondoltam, a Covid-időszakban megspórolok egy nyomtatás-posta kört egy nyomtatvány kitöltésével és aláírásával az eszközön, de visszadobták azzal, hogy „eredeti” példány kell. :(

Szóval akkor jó lesz neked?

Ami biztos, hogy tokkal-vonóval együtt nem olcsó mulatság a ReMarkable 2. A korábban említett tollak mellett a bőrfedeles, nyitható tok is mintegy 100 dollár (30 ezer forint), de az olcsóbb szövettok is 80 dollár (24 ezer forint). Magyarul ha mindenből – tollból, tokból – az olcsóbbat vesszük, akkor is 164 ezer forintnál tartunk.

Önmagában azért tehát nyilván nem érdemes megvenni, hogy a gyerekeid rohadt drága mágneses rajztáblának használják, és kevesebb papírt fogyasszanak,

ami számomra az egyik legnagyobb előny volt.

De ha valakinek sokat kell dolgoznia szövegekkel, vagy sokat jegyzetel kézzel, és hasznos lenne neki, ha ezeket rögtön tudná digitális formában, vagy akár gépelt verzióra alakítva használni, akkor ez egy remek eszköz – ha pedig a mögötte álló csapat nagyobb teret enged a személyre szabásnak, akkor csak még jobb lesz.

FOTÓK: Pintér Bence / Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek