+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Tóth Csaba Tibor
2021. március 14. vasárnap, 18:30
Két nyugati tartományban, Baden-Württembergben és Rheinland-Pfalzban is nagyott bukott a Merkel-párt.

Az első részeredmények szerint marad Rheinland-Pfalzban az eddig kormányzó szociáldemokrata-zöld-szabad demokrata kormánykoalíció a már beérkezett szavazatok összesítése szerint, míg Baden-Württembergben is van esély egy CDU nélküli, új kormány megalakítására Winfried Kretschmann zöld tartományi miniszterelnöknek. 

 

Baden-Württembergben az eddigi is kormányzó Zöldek 31,5 százalékkal nyerték meg a választást, a CDU a második lett 23 százalékkel, míg a szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak (AfD), továbbra is maradt a harmadik hely. Őket a liberális FDP követi 11 százalékkal, és a szociáldemokraták 10 százalékkal. Az eredmények tükrében az is valószínűsíthető, hogy a német autóipar fellegvárát 2011 óta vezető Kretschmann a CDU nélkül is tud többségi kormányt alakítani majd. Újdonság, hogy Bajorország után ebben a tartományban is a törvényhozásba jutott a Szabad Választók nevű autonomista agrárpárt, itt 5,5 százalékkal.

 

Rheinland-Pfalz előzetes adatai szerint ott a Malu Dreyer tartományi miniszterelnök vezette szociáldemokraták nyerték a választást mintegy 33 százalékkal, őket a CDU 25,5 százalékkal, az AfD 10,5 százalékkal, a Zöldek 9,5 százalékkal követik. A liberális FDP itt 6,5 százalékot kapott.

 

Az adatok alapján az este legjelentősebb sztorija, hogy a CDU Baden-Württembergben 4 százalékpontot, míg Rheinland-Pfalzban egyenesen 6,5 százalékpontot veszített támogatottságából.

 

De veszített támogatottságából a szélsőjobboldal is, mindkét tartományban: Baden-Württembergben 2,6, míg Rheinland-Pfalzban 2,1 százalékpontot. Eközben a Zöldek mindkét helyen javítani tudtak legutóbbi eredményükön: Baden-Württembergben 1,2 százalékponttal, míg Rheinland-Pfalzban egyenesen 4,2-vel.

 

Mind Rheinland-Pfalz tartományban, mind pedig Baden-Württembergben csupán a közvetlenül, urnákba leadott szavazatok eredményét publikálják vasárnap, a járvány miatt azonban jelentős lesz mindkét tartományi választás esetében a leadott levélszavazatok aránya. A Rajna-vidéken az urnás szavazatok aránya mintegy 30-40 százalék volt, a levélszavazatok itt és a Baden-Württembergi versenyben is egyértelműen a Zöldeknek kedveznek majd az előzetes várakozások szerint.

 

Nemcsak a szélsőjobbos Alternatíva Németországnak párt visszaszorulását hozta tehát a koronavírus-járvány alatti első nagy, lényegesebb voksolás Németországban, de

 

jól látható módon a választók nem díjazták az SPD-vel nagykoalícióban kormányzó CDU/CSU múlt héten felmerülő korrupciós ügyeit sem.

 

Ahogyan arról az Azonnali is beszámolt, a CDU/CSU egyik szövetségi parlamenti képviselőjéről kiderült, hogy kenőpénzért cserébe több, hiánycikknek számító szájmaszkot eladó céget is szerződésekhez juttatott, az áru visszatartásával pedig a vételárat is sikeresen srófolta fel.

 

A botrány Észak-Rajna-Vesztfália CDU-s tartományi miniszterelnökének, és 2020. január 16. óta a CDU elnökének, Armin Laschetnek jött mégis a legrosszabbul a válság előtt. Olyannyira, hogy a választási szuperév első állomásán máris felmerülhet, hogy Németországban szövetségi szinten is komoly opcióvá válhat a szociáldemokrata-zöld-liberális (piros-zöld-sárga) nagykoalíció. Kérdés, hogy az új seprűként Annegret Kramp-Karrenbauer helyére megválasztott új elnök ezek után meg tudja-e állítani a kormánypárt támogatottságának további esését.

 

Noha szombaton Stuttgartban például lezárásellenes tüntetésekre is sok került, ez érdemben nem befolyásolta a végső eredményeket. 

 

NYITÓKÉP: Armin Laschet (CDU). Fotós: Dirk Vorderstraße, Licensz: CC BY 3.0

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

A képviselő szerint most bizony az ombudsmannak kell a kormány rendelkezése ellen védenie az egészséghez való alapjogot Magyarországon.

Az ortodox egyház, a mulatósénekesek és a maszkviselés belengetett eltörlése se nagyon növelte a románok oltási kedvét, így a misztikumhoz fordultak.

A Tsúfos Tükör huszadik számában meg-mutatkozik, hogy kotsmázással, dorbézolással 's dínom-dánommal kísérti meg a' Gonosz, a' fene védetségi kártya pedig tsak a jámborságtól s' a' józanságtól védhet meg.

Nemcsak pénzt, hanem 20 liter fehérbort is adott, sőt még a polgármester magánbirtokán is dolgozott a panasztevő.

Öt év alatt négyszeresére nőtt az átadott új ingatlanok száma, aminek oka a koronavírus
előtti időkben keresendő.

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás