CDU-bukásokkal indul a választási szuperév Németországban

2021.03.14. 18:30

Két nyugati tartományban, Baden-Württembergben és Rheinland-Pfalzban is nagyott bukott a Merkel-párt.

CDU-bukásokkal indul a választási szuperév Németországban

Az első részeredmények szerint marad Rheinland-Pfalzban az eddig kormányzó szociáldemokrata-zöld-szabad demokrata kormánykoalíció a már beérkezett szavazatok összesítése szerint, míg Baden-Württembergben is van esély egy CDU nélküli, új kormány megalakítására Winfried Kretschmann zöld tartományi miniszterelnöknek. 

Baden-Württembergben az eddigi is kormányzó Zöldek 31,5 százalékkal nyerték meg a választást, a CDU a második lett 23 százalékkel, míg a szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak (AfD), továbbra is maradt a harmadik hely. Őket a liberális FDP követi 11 százalékkal, és a szociáldemokraták 10 százalékkal. Az eredmények tükrében az is valószínűsíthető, hogy a német autóipar fellegvárát 2011 óta vezető Kretschmann a CDU nélkül is tud többségi kormányt alakítani majd. Újdonság, hogy Bajorország után ebben a tartományban is a törvényhozásba jutott a Szabad Választók nevű autonomista agrárpárt, itt 5,5 százalékkal.

Rheinland-Pfalz előzetes adatai szerint ott a Malu Dreyer tartományi miniszterelnök vezette szociáldemokraták nyerték a választást mintegy 33 százalékkal, őket a CDU 25,5 százalékkal, az AfD 10,5 százalékkal, a Zöldek 9,5 százalékkal követik. A liberális FDP itt 6,5 százalékot kapott.

Az adatok alapján az este legjelentősebb sztorija, hogy a CDU Baden-Württembergben 4 százalékpontot, míg Rheinland-Pfalzban egyenesen 6,5 százalékpontot veszített támogatottságából.

De veszített támogatottságából a szélsőjobboldal is, mindkét tartományban: Baden-Württembergben 2,6, míg Rheinland-Pfalzban 2,1 százalékpontot. Eközben a Zöldek mindkét helyen javítani tudtak legutóbbi eredményükön: Baden-Württembergben 1,2 százalékponttal, míg Rheinland-Pfalzban egyenesen 4,2-vel.

Mind Rheinland-Pfalz tartományban, mind pedig Baden-Württembergben csupán a közvetlenül, urnákba leadott szavazatok eredményét publikálják vasárnap, a járvány miatt azonban jelentős lesz mindkét tartományi választás esetében a leadott levélszavazatok aránya. A Rajna-vidéken az urnás szavazatok aránya mintegy 30-40 százalék volt, a levélszavazatok itt és a Baden-Württembergi versenyben is egyértelműen a Zöldeknek kedveznek majd az előzetes várakozások szerint.

Nemcsak a szélsőjobbos Alternatíva Németországnak párt visszaszorulását hozta tehát a koronavírus-járvány alatti első nagy, lényegesebb voksolás Németországban, de

jól látható módon a választók nem díjazták az SPD-vel nagykoalícióban kormányzó CDU/CSU múlt héten felmerülő korrupciós ügyeit sem.

Ahogyan arról az Azonnali is beszámolt, a CDU/CSU egyik szövetségi parlamenti képviselőjéről kiderült, hogy kenőpénzért cserébe több, hiánycikknek számító szájmaszkot eladó céget is szerződésekhez juttatott, az áru visszatartásával pedig a vételárat is sikeresen srófolta fel.

A botrány Észak-Rajna-Vesztfália CDU-s tartományi miniszterelnökének, és 2020. január 16. óta a CDU elnökének, Armin Laschetnek jött mégis a legrosszabbul a válság előtt. Olyannyira, hogy a választási szuperév első állomásán máris felmerülhet, hogy Németországban szövetségi szinten is komoly opcióvá válhat a szociáldemokrata-zöld-liberális (piros-zöld-sárga) nagykoalíció. Kérdés, hogy az új seprűként Annegret Kramp-Karrenbauer helyére megválasztott új elnök ezek után meg tudja-e állítani a kormánypárt támogatottságának további esését.

Noha szombaton Stuttgartban például lezárásellenes tüntetésekre is sok került, ez érdemben nem befolyásolta a végső eredményeket. 

NYITÓKÉP: Armin Laschet (CDU). Fotós: Dirk Vorderstraße, Licensz: CC BY 3.0

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek