Azért lőttek le egy idős embert, hogy megtudják, milyen ölni

Szerző: Petróczi Rafael
2021.03.12. 15:11

A tettesek még ma is élő merénylőtársa szerint a 2016-os brüsszeli terrortámadást elkövető El-Bakraoui-testvérek meg akarták tudni, milyen embert ölni – ez lett a 76 éves nyugdíjas köztisztviselő veszte.

Azért lőttek le egy idős embert, hogy megtudják, milyen ölni

2016. március 22-én, nem sokkal reggel 8 óra után három öngyilkos robbantásos merénylet is történt Belgium fővárosában, Brüsszelben: abból kettő a helyi repülőtéren, egy pedig Brüsszel központjában, a Maelbeek és az Arts-Loi metróállomás között közlekedő metrószerelvényen.

Az elkövetők közül ketten testvérek voltak: Ibrahim El-Bakraoui a repülőtéri merénylettel 11 embert ölt meg, testvére, Khalid el-Bakraoui pedig 20 emberrel végzett a metróban. A támadásban összesen 32 fő vesztette életét, plusz a három merénylő, továbbá több, mint 300-an sérültek meg.

De két évvel korábban is történt már egy haláleset: 2014-ben egy helyi nyugdíjas köztisztviselőt, Paul-André Vanderperrent gyilkolták meg –

halálának körülményei felderítetlenek maradtak mindezidáig, a nyomozók nem találtak semmiféle indítékot, ami miatt bárki is holtan akarta volna látni Paul-Andrét.

A motiváció amilyen egyszerű, annyira borzalmas lehetett a flamand De Morgen egy oknyomozó újságírója, Douglas De Coninck szerint, aki – a vád szerint – a merénylő testvérpár túlélő tettestársaival készített interjúk alapján hozott nyilvánosságra részleteket Paul-André haláláról:

őt pont a terrorista testvérpár gyilkolhatta meg, egyszerűen azért, hogy kipróbálják, milyen az, ha valakit megölnek.

Ezt Douglas De Coninck két forrásra alapozza: az egyik Mohamed Abrini – aki a vád szerint a robbantás előtt hagyta ott a repülőteret, és akit egy biztonsági kamera felvételei alapján sikerült elfogni. A másik pedig egy svéd nacionalista, Osama Krayem – aki a vád szerint a merénylőket szállította.

Utóbbi volt az, aki több részletben felfedte De Conincknak, hogy Paul-André halála mögött az El-Bakraoui-testvéreket kell keresni.

„Khalid mondta nekem, hogy ő és Ibrahim agyonlőttek valakit az utcán” – mondta a De Morgen riporterének Krayem 2016 decemberében, kilenc hónappal a bombatámadások után. Krayem 2018 júniusában mondta végül azt, hogy

„Khalid elmagyarázta, hogy egy idős emberről volt szó, és hogy tesztelni akarták, hogy milyen megölni valakit”.

Ez alapján lehet arra következtetni, hogy a testvérpár legelső áldozata Paul-André Vanderperren lehetett.

Krayem mondatai azonban nem minősülnek olyan bizonyítéknak, amiért Paul-André ügyét újranyitnák, mindazonáltal a hozzátartozóknak szolgáltathat némi megnyugvást.

Mint azt Paul-André Vanderperren özvegye elmondta a De Morgennek, ügyvédjein keresztül már tavaly év végén megtudta, hogy az El-Bakraoui-testvéreknek szinte biztosan közük van férje meggyilkolásához. Ahogy kommentálta a mostani híreket:

„Még mindig rengeteg kérdés maradt bennem, de egy bizonyos szempontból ez megkönnyebbülés.”

NYITÓKÉP: Emlékhely az áldozatok tiszteletére a merénylet után a Maalbeek metróállomásnál. Zinneke / Wikimedia Commons

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek