+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2021. március 11. csütörtök, 10:22
Ha negatív teszt vagy oltás már van, akkor csak felviszed az applikációba, és elvileg már utazhatsz is – igaz, egyelőre még csak Belgrád és Zürich között.

Mint beszámoltunk róla, a már rég óta egyeztetés alatt álló EU-s oltásútlevél/koronaútlevél/vakcinaigazolvány körüli bizonytalanságtól besokallt az elsősorban a turizmusra épülő a horvát kormány, és kiszivárogtatták annak tartalmát.

 

A dokumentumban elvileg szerepelni fog a beoltott személy vezeték- és keresztneve, a beoltott személy szátmazási helye, az általa kapott vakcina típusa, az oltás időpontja, valamint az oltás gyártási száma is. A Bloomberg úgy értesült, hogy a tervek szerint a védettséget igazoló uniós dokumentumot azok is megkaphatják, akiket az unióban nem engedélyezett kínai Sinopharm, vagy az orosz Szputnyik V oltóanyagot kapták, de az Európai Bizottság végleges terve várhatóan csak március 15-e után fog napvilágot látni.

 

Az EU-s vakcinaútlevél ügyével párhuzamosan az EU-n kívüli Szerbia légitársasága, az Air Serbia légitársaság megtette az első lépést:

 

a Belgrád-Zürich járaton tesztelni fogják a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA)  által kifejlesztett IATA Travel Pass alkalmazást,

 

írja az Euractiv.

 

Mindezzel az a céljuk, hogy csatlakozzanak ahhoz a nemzetközi kezdeményezéshez, amely a határok átlépése esetén fenálló karantén-kötelezettség feloldását, a biztonságos utazást, valamint a turizmus és a légiközlekedés felépülését tenné lehetővé.

 

Az alkalmazásban az utasok saját egészségügyi adataikat (koronavírus-teszt, átoltottság) tárolhatják majd, illetve a légitársasággal közölhetik, hogy tesztelték vagy éppen beoltották őket, ezért nem veszélyesek, utazhatnak. Az alkalmazás naprakész lesz abban a tekintetben is, hogy az utasoknak lehetőségük nyílik arra, hogy a célország beutazási előfeltételeit kövessék, és megfeleljenek azoknak.

 

A szerb lépést azonban megakaszthatja az EU, ugyanis az unió a külső határokra minden további nélkül előírhat beléptetési szabályokat.

 

Az EU-ban problémát okoz az egyes tagállamok eltérő hozzáállása a területükre való belépéshez is: Lengyelország például közölte, hogy csak az Európai Gyógyszerügynökség engedélyével bíró vakcinával beoltottakat engedi be az országba, Magyarország esetében pedig külföldi állampolgár fő szabály szerint nem is léphet be az állam területére.

 

NYITÓKÉP: Joshua Woronecki / Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A Miskolc-Tornyosnémeti szakasz elkészülésével teljessé válik Pozsony és Kassa autópálya-összeköttetése Magyarországon keresztül. Az Észak-Szlovákián keresztül épülő autópálya befejezése viszont még nem látszik.

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás