Digitális koronaútlevelet tesztel egy szerb légitársaság

2021.03.11. 10:22

Ha negatív teszt vagy oltás már van, akkor csak felviszed az applikációba, és elvileg már utazhatsz is – igaz, egyelőre még csak Belgrád és Zürich között.

Digitális koronaútlevelet tesztel egy szerb légitársaság

Mint beszámoltunk róla, a már rég óta egyeztetés alatt álló EU-s oltásútlevél/koronaútlevél/vakcinaigazolvány körüli bizonytalanságtól besokallt az elsősorban a turizmusra épülő a horvát kormány, és kiszivárogtatták annak tartalmát.

A dokumentumban elvileg szerepelni fog a beoltott személy vezeték- és keresztneve, a beoltott személy szátmazási helye, az általa kapott vakcina típusa, az oltás időpontja, valamint az oltás gyártási száma is. A Bloomberg úgy értesült, hogy a tervek szerint a védettséget igazoló uniós dokumentumot azok is megkaphatják, akiket az unióban nem engedélyezett kínai Sinopharm, vagy az orosz Szputnyik V oltóanyagot kapták, de az Európai Bizottság végleges terve várhatóan csak március 15-e után fog napvilágot látni.

Az EU-s vakcinaútlevél ügyével párhuzamosan az EU-n kívüli Szerbia légitársasága, az Air Serbia légitársaság megtette az első lépést:

a Belgrád-Zürich járaton tesztelni fogják a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA)  által kifejlesztett IATA Travel Pass alkalmazást,

írja az Euractiv.

Mindezzel az a céljuk, hogy csatlakozzanak ahhoz a nemzetközi kezdeményezéshez, amely a határok átlépése esetén fenálló karantén-kötelezettség feloldását, a biztonságos utazást, valamint a turizmus és a légiközlekedés felépülését tenné lehetővé.

Az alkalmazásban az utasok saját egészségügyi adataikat (koronavírus-teszt, átoltottság) tárolhatják majd, illetve a légitársasággal közölhetik, hogy tesztelték vagy éppen beoltották őket, ezért nem veszélyesek, utazhatnak. Az alkalmazás naprakész lesz abban a tekintetben is, hogy az utasoknak lehetőségük nyílik arra, hogy a célország beutazási előfeltételeit kövessék, és megfeleljenek azoknak.

A szerb lépést azonban megakaszthatja az EU, ugyanis az unió a külső határokra minden további nélkül előírhat beléptetési szabályokat.

Az EU-ban problémát okoz az egyes tagállamok eltérő hozzáállása a területükre való belépéshez is: Lengyelország például közölte, hogy csak az Európai Gyógyszerügynökség engedélyével bíró vakcinával beoltottakat engedi be az országba, Magyarország esetében pedig külföldi állampolgár fő szabály szerint nem is léphet be az állam területére.

NYITÓKÉP: Joshua Woronecki / Pixabay

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek