Bernie Sanders támogatói győztek Nevadában, erre az előző centrista vezetés kirabolta a pártkasszát

2021.03.11. 10:51

A nevadai Demokrata Párton belül tisztújítást tartottak. Miután a sandersisták átvették a párt vezetését, a pártalkalmazottak felmondtak, a párt összes pénze más, országos demokrata számlákra került, így a demokratikus szocialisták csak „felperzselt földet” találtak a hivatalos szervezetben.

Bernie Sanders támogatói győztek Nevadában, erre az előző centrista vezetés kirabolta a pártkasszát

Joe Biden elnöki jelölése után számtalanszor elhangzott a frázis – amit még az előválasztáson vesztes Bernie Sanders, független vermonti szenátor is pro forma magáévá tett – hogy a küzdelem lezárulta után az addig ádáz ellenségnek számító centrista-liberális demokratáknak és az egyre népesebb baloldalnak innentől együtt kell majd dolgoznia.

Mint az most Ryan Grim, az Intercept riporterének cikkéből kiderült, ez a jelmondat Nevadában éppen addig tartott, amíg a baloldal nem nyer valamit. Az történt ugyanis, hogy március 6-án tisztújítást tartottak az állami Demokrata Párt vezető tisztségeiért, ezen pedig a párthoz ezer szállal kötődő Amerikai Demokratikus Szocialisták jelöltje, Judith Whitmer és négyfős vezetőjelölt csapata, tehát a párt Bernie-szárnya nagy fölénnyel győzött. Ezt azt jelenti, hogy Whitmer, aki eddig baloldali bázis Las Vegast is magában foglaló Clark megye demokrata pártját vezette, innentől teljesen baloldali elnökségi csapattal szervezheti majd meg az állami előválasztásokat, dönt a képviselőjelöltek és szenátorok újraindulásáról is.

A Bidenhez és Obamához kötődő, centrista vezetés az ő kampányukkal szemben, amelyet „progresszívnek” neveztek, „Egységes Progresszívek” néven indult el, de győzni még így sem tudott. Erre minden bizonnyal jó előre fel is készültek, mert Whitmer győzelme után, március 9-én telefont kapott Alana Mounce addigi pártigazgatótól. Mounce, miután formálisan gratulált a Bernie-támogatók teljes pártbeli győzelméhez, bejelentette, ő és minden tanácsadó, titkár, kampányszervező és beosztott azonnali hatállyal felmond a Nevadai Demokrata Pártnál, aminek így gyakorlatilag nem maradtak alkalmazottai.

De ez még a kisebbik gond lehet a nevadai párt új vezetésének: mint a riportból kiderült,

a centristák már a vereségük napján vitték a teljes pártkasszát is.

A beszámoló szerint az történt, hogy a nevadai párt számláján lévő, főleg adományokból összegyűlt, mintegy 450 000 dollárt (137,7 millió forint) a régi vezetés egyszerűen átultalta a centrista, a demokrata elit által ellenőrzött Demokrata Szenátori Kampánybizottság (DSCC) számláira– azaz Nevadából a párt washingtoni központjába–, így az immáron Whitmer és baloldaliak által ellenőrzött pártpénztárban egy árva cent sem maradt.

A történtekkel kapcsolatban Mounce, a lemondott pártigazgató a sajtónak úgy nyilatkozott: azért mondott fel mindenki, mert szerintük Whitmer és a Bernie-támogatók amúgy is mind egy szálig ki akarták őket rúgni. Judith Whitmer mindezt tagadja, és szerinte a centristák „egyszerűen nem voltak felkészülve arra, mennyivel jobban szervezettek vagyunk, mint ők, így simán túlszárnyltuk őket.” Arra viszont nehéz válaszolni, hogy a kieső bevételeket Whitmer hogyan lenne képes pótolni. Attól is tartani lehet a cikket szerző Grim szerint, hogy

a centristák Nevadában egyszerűen „árnyék Demokrata Pártot” alapítanak, hogy a háttérből továbbra is ők irányíthassanak.

A nevadai demokraták két táborra szakadása 2016-ban, a Hillary Clinton és Bernie Sanders közötti előválasztáson kezdődött, az előtte megszerveződő baloldal ott már óriási meglepetésre eléggé megszorongatta Clintont, még ha utóbbi egy hajszállal akkor még győzött is. 2020-ban már sokkal egyértelműbb volt a nevadai párt baloldali szárnyának a fölénye: az elnökjelöltről caucuson határozott állami párt, ezen tavaly február 25-én Sanders már 46,8 százalékot kapott, Joe Biden pedig csupán 20,2-t. Szavazatai aránya a harmadik helyezett Pette Buttigieg támogatottságával (14,3 százalék) együtt sem érte el az első helyét. A tavalyi előválasztás után pedig most hasonló arányokban Sanders és a demokratikus szocialisták emberei a nevadai pártvezetést is simán átvették.

Ez nem véletlen, hiszen Nevada, például a demokraták által nemrég visszavett Virginiával szemben – ahol főleg a középosztály és felső középosztály aktív Biden elnök pártjában – erősen multikulturális, és főként fehér, latin és fekete munkásosztálybeli párttagsággal rendelkezik a baloldalon.

A nyugati Nevadában még az immár visszavonult, nagy hatalmú szenátor, Harry Reid épített ki a munkásosztályt és a szakszervezeteket is bevonó párttagságot, ami így jobban is hasonlít egy progresszív-baloldali politikai mozgalomra, mint például a keleti-parti demokrata pártszervezetek. A 2012-es elnökválasztáson ez a baloldali tömb még Barack Obama mögé sorakozott föl, az állam pedig 2008-tól kezdve egyre inkább a demokraták terepe lett, hiszen az elnökválasztásokon Obamától kezdve Nevadát mindig megnyerték a demokrata jelöltek, és 2018-ban a Republikánus Párt az utolsó nevadai szenátori helyét is elveszítette a szövetségi Szenátusban, míg az állami törvényhozás, illetve a kormányzói szék is a demokraták kezében van.

Amire azonban Reid nem számított, hogy az általa megszervezett új szavazói koalíció a független, az elittel és a piacpártisággal kritikus, új jelöltet is talál magának 2016-ra Sanders személyében.

A Nevadában történtek jól mutatják, hogy a Demokrata Párton belüli állóháború a baloldali, progresszív és a centrista, liberális szárny között még korántsem ért véget,

sőt, a demokraták baloldala az elmúlt években már olyan poltikai erővé vált, amivel mindenkinek számolnia kell.

NYITÓKÉP: Gage Skidmore / Flickr

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek