+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Tóth Csaba Tibor
2021. március 10. szerda, 10:57
Fekete-Győr András és Márki-Zay Péter messze lemaradt mögöttük az előválasztáson való részvételüket biztosra jelzők körében végzett felmérés szerint.

 

Dobrev Klára DK-s EP-képviselőt az ellenzéki szavazók 28 százaléka, Karácsony Gergely budapesti főpolgármestert 22 százaléka, míg Jakab Péter Jobbik-elnököt 27 százaléka látná szívesen miniszterelnök-jelöltként.

 

Ez derült ki az Idea Intézet 2021 február 22. és 25. között végzett internetes közvélemény-kutatásából. Az előválasztás eddig bejelentkezett, vagy valószínűsíthető miniszterelnök-jelöltjei közül Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester 9 százalékot, míg a Momentum elnöke, Fekete-Győr András csupán 7 százalékot ért el az intézet szerint:

 

DOBREV VEZET, JAKAB A MÁSODIK. FORRÁS: IDEA INTÉZET, 2021 FEBRUÁR 22-25.

 

Az intézet elemzése megjegyzi, hogy mivel az ellenzéki előválasztáson a végül majd ellenzékre szavazó polgároknak csupán töredéke fog részt venni, ezért körükben a különböző politikusok erőviszonya is másképpen néz ki, mint az összes ellenzéki szavazó körében. Kiemelték, kifejezetten fontos eleme kutatásuknak, hogy

 

a kívánt miniszterelnök-jelölt személyére csak azok körében kérdeztek most rá, akik részvételüket az előválasztáson biztosra jelezték.

 

Ezért hangsúlyozták, a jelenlegi felmérés egyfajta "tájkép csata előtt."

 

A jelenlegi információk szerint az előválasztásra 2021 őszén kerül majd sor.

 

A most közzétett adatok közül talán a leginkább meglepő az lehet, hogy a sokak által miniszterelnök-jelölti favoritnak tekintett Karácsonyt két ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíció és a Jobbik jelöltje is megelőzné, ha az előválasztást most tartanák. Azt, hogy Jakab egyre inkább erős jelölt, már más közvélemény-kutatások is megállapították, Dobrev Klára EP-képviselő támogatottsága azonban ebben a mintában a legnagyobb.

 

Az IDEA Intézet az eredmények ismertetésénél hangsúlyozta az is, "jelenleg ez egy „hideg kampányidőszakban” mért adat, ami főleg a választók kezdeti elköteleződéséről, és nem a tényleges esélyekről szól. A részvételüket biztosra ígérő választók köre, nagysága pedig őszig még ugyancsak rengeteget változhat.

 

Míg Dobrev és Karácsony indulása a versenyben hivatalosan még nincs bejelentve, Jakab január 25-én közölte, elindul a miniszterelnök-jelöltségért. Fekete-Győr András saját indulása február 11.-i bejelentése óta ismert.

 

Az ellenzéki pártok először 2019-ben tartottak ktéfordulós tartottak előválasztást Budapest főpolgármesteri címéért, később pedig a IX. kerületi polgármesterség közös ellenzéki címéért is így mérkőztek meg. A 2022-es országgyűlési választás lehet az első, ahol Orbán kihívójáról is előválasztás dönt majd, csakúgy, mint számos egyéni képviselőjelöltségről is.

 

NYITÓKÉP: Dobrev Klára / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Főleg a francia Európa-tervekkel kritikusabb kisebb országok támogatnák az osztrák kancellárt lapértesülések szerint. Kurz számára a brüsszeli karrier kiút lehet az osztrák belpolitikából is.

Az amerikai céggel dózisonkénti 23,20 eurós szerződést köthet az Európai Bizottság 2021 decemberétől 2023-ig.

A kormányinfón kiderült az is, hogy augusztusig se koncertre, se szállodába nem mehet az, akinek nincs védettségi igazolványa, és hogy hogyan pótolja a kormány az önkormányzatokat a kieső hipa-bevételek miatt.

Szakértők és aktivisták írtak egy törvényjavaslatot, az ellenzék közösen beadta a parlamentben, a kormány meg szép csendben rendeletbe is foglalta azt. Ritka jelenség ez Magyarországon.

Az újranyitó szolgáltatások csak a védettségi igazolványokkal rendelkezők számára hozzáférhetőek.

A nemzetközi helyzet fokozódik Jersey Bailiffség körül. A brexit utáni időkben is az egyik legnagyobb problémát továbbra is a halászat adja.

A politikusokat egy zárva tartó klubnál fényképezték le, ahol éjszakába nyúlóan tartózkodtak. Munkamegbeszélésük volt, ketten közülük lemondtak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás