IDEA Intézet: Dobrev, Jakab, Karácsony a népszerűségi sorrend az előválasztási versenyben

2021.03.10. 10:57

Fekete-Győr András és Márki-Zay Péter messze lemaradt mögöttük az előválasztáson való részvételüket biztosra jelzők körében végzett felmérés szerint.

IDEA Intézet: Dobrev, Jakab, Karácsony a népszerűségi sorrend az előválasztási versenyben
Dobrev Klára DK-s EP-képviselőt az ellenzéki szavazók 28 százaléka, Karácsony Gergely budapesti főpolgármestert 22 százaléka, míg Jakab Péter Jobbik-elnököt 27 százaléka látná szívesen miniszterelnök-jelöltként.

Ez derült ki az Idea Intézet 2021 február 22. és 25. között végzett internetes közvélemény-kutatásából. Az előválasztás eddig bejelentkezett, vagy valószínűsíthető miniszterelnök-jelöltjei közül Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester 9 százalékot, míg a Momentum elnöke, Fekete-Győr András csupán 7 százalékot ért el az intézet szerint:

DOBREV VEZET, JAKAB A MÁSODIK. FORRÁS: IDEA INTÉZET, 2021 FEBRUÁR 22-25.

Az intézet elemzése megjegyzi, hogy mivel az ellenzéki előválasztáson a végül majd ellenzékre szavazó polgároknak csupán töredéke fog részt venni, ezért körükben a különböző politikusok erőviszonya is másképpen néz ki, mint az összes ellenzéki szavazó körében. Kiemelték, kifejezetten fontos eleme kutatásuknak, hogy

a kívánt miniszterelnök-jelölt személyére csak azok körében kérdeztek most rá, akik részvételüket az előválasztáson biztosra jelezték.

Ezért hangsúlyozták, a jelenlegi felmérés egyfajta "tájkép csata előtt."

A jelenlegi információk szerint az előválasztásra 2021 őszén kerül majd sor.

A most közzétett adatok közül talán a leginkább meglepő az lehet, hogy a sokak által miniszterelnök-jelölti favoritnak tekintett Karácsonyt két ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíció és a Jobbik jelöltje is megelőzné, ha az előválasztást most tartanák. Azt, hogy Jakab egyre inkább erős jelölt, már más közvélemény-kutatások is megállapították, Dobrev Klára EP-képviselő támogatottsága azonban ebben a mintában a legnagyobb.

Az IDEA Intézet az eredmények ismertetésénél hangsúlyozta az is, "jelenleg ez egy „hideg kampányidőszakban” mért adat, ami főleg a választók kezdeti elköteleződéséről, és nem a tényleges esélyekről szól. A részvételüket biztosra ígérő választók köre, nagysága pedig őszig még ugyancsak rengeteget változhat.

Míg Dobrev és Karácsony indulása a versenyben hivatalosan még nincs bejelentve, Jakab január 25-én közölte, elindul a miniszterelnök-jelöltségért. Fekete-Győr András saját indulása február 11.-i bejelentése óta ismert.

Az ellenzéki pártok először 2019-ben tartottak ktéfordulós tartottak előválasztást Budapest főpolgármesteri címéért, később pedig a IX. kerületi polgármesterség közös ellenzéki címéért is így mérkőztek meg. A 2022-es országgyűlési választás lehet az első, ahol Orbán kihívójáról is előválasztás dönt majd, csakúgy, mint számos egyéni képviselőjelöltségről is.

NYITÓKÉP: Dobrev Klára / Facebook

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek