Demeter Szilárd újrahangolná a popkultúrát, ettől pedig minden zenész okkal fázhat

Ágoston Dániel

Szerző:
Ágoston Dániel

2021.03.10. 16:36

A fentről hajigált kultúrbombákkal szemben csak annak nincsenek masszív fenntartásai, aki annyira korlátolt, hogy nem képes a világot – így a zenét, a kultúrát és a művészetet is – politikai keretrendszeren kívül értelmezni.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Hazánk legbefolyásosabb basszerosa, Demeter Szilárd vendégcikket írt a Mandinernek, amelyből végre

kiderült, hogy fog megmenekülni a hazai könnyűzene, amely oly régóta senyved már.

Azt írta a Szilárd, hogy „felállítunk egy könnyűzenei központot, amely a tavaly napvilágot látott könnyűzenei stratégia megvalósításáért felel. Közösen a következő öt évben több mint 23 milliárd forintból újrahangoljuk a tágabban értelmezett magyar popkultúrát”.

Azt, hogy „közösen”, nem tudom, hogy érti, mindenesetre

a vércukrom a biztonság kedvéért azért leesett tőle.

De lépjünk egyet hátrébb: a Válasz Online-hoz júniusban kiszivárgott tervezet némileg árnyalja a képet, ebben kétségtelenül fontos célok vannak megjelölve, bár Stumpf András lehet, hogy némileg túlzó optimizmussal áll a dologhoz.

Az, hogy az állam a jelek szerint sikerrel felismerte, hogy a könnyűzene stratégiai fontosságú terület, roppantul üdvös. Az sem ördögtől való, hogy a magyar előadókat Demeter sokkal jobban preferálttá tenné a közönség számára, hiszen egyenesen borzasztó volt az a tendencia, amely szerint az egyes koncerteken, bulikon a hazai szupport leginkább csak töltelékként volt jelen, és szinte soha nem állt meg önmagában úgy egy magyar buli, mint egy külföldi produkció. És ugyanígy: a tehetséggondozás, az, hogy ne csak a nagyvárosokban lehessen hangszerhez hozzájutni, mind baromi fontos dolgok.

És itt kezdhetnénk bele automatikusan az ákosozásba, de hát ácsi van, mert a tervezetben még csak említés szintjén sem szerepel a dalszerző énekművész. „Hatalmas pofon a sivalkodó libernyák műértelmiségnek: Kovács Ákos kimaradt a Demeter-programból!” – olvashatnánk akármelyik tetszőleges kormányközeli portálon, mert hát valóban kimaradt belőle.

Mindenekelőtt azonban azt hiszem, leszögezhető, hogy

a fentről hajigált kultúrbombákkal szemben csak annak nincsenek masszív fenntartásai, aki annyira korlátolt, hogy nem képes a világot – így a zenét, a kultúrát és a művészetet is – politikai keretrendszeren kívül értelmezni.

Másodszor: több mint tíz éve nézzük, hogyan viszonyul a NER a hatalomgyakorláshoz és a kultúrához. Utóbbi többnyire kimerül a hazafias rockzenére történő seggrészeg dülöngélésben egy pacalfesztiválon, vagy szerencsésebb esetben konfekcióöltönyös, fiatalosch mulatásiban egy pohár bor mellett, amit Tiffán Ede bátyánk borászatából vettünk.

Ennek a tempónak egyébként az egyik legnagyszerű eredménye volt a Petőfi Rádió beszántása, amely ugyan

kétségtelenül nélkülözte a Nélküledet, viszont csak az nem érezte tőle magát egy picit Európában, aki máig lemezes tarsolyban tartja az okostelefonját.

A probléma persze akkor is az volt, hogy a kiélezett politikai hiszti egyik végén azon bőgött mindenki, hogy miért csak Péterfy Bori és Quimby megy a rádióban, mikor Kárpátiát kéne játszani az adófizetők pénzén, ennek örvén sikerült a Petőfit nagyjából egy önkormányzat által finanszírozott megyei rádió szintjére visszalökni. Ebben minden bizonnyal volt egy bitang nagy sértettség (mint olyan sok esetben a NER-nél, Vidnyánszkytól Ákosig), de amúgy is tökmindegy, mert jó lesz az is a parasztnak, csak nehogy libsik szóljanak a rádiókból (értsd: bárki, akiről nem biztos, hogy megbízható vagy apolitikus elvtárs). 

Ennek okán pedig talán érthető, ha az ember minimum gyanakvással áll a Demeter-tervhez, hiszen mikor volt az valaha is probléma a NER-nél, hogy full mást csináljanak, mint amit eredetileg bedobtak? Ki fog rá emlékezni, ha nem úgy alakul, ahogy azt belengették? Megint óbégatni fognak a zenészek? Amúgy is állandóan azt teszik, hát nyilván most sem lesz jó nekik semmi se.

Harmadrészt, nem tud nem összeugrani a gyomrom attól a mondattól, hogy „újrahangoljuk a tágabban értelmezett magyar popkultúrát”. Automatikusan látom legborzasztóbb lázálmaim, melyekből csatakos izzadtan kelek fel üvöltve, hogy DJ Jeszy lesz az elektronikus zenéért felelős kormánymegbízott, aminek eredményeként Spigiboy-jal közösen újranyitják a Hajógyárit, továbbá minden kibaszott focimeccsen halftime show lesz a Puskás Arénában, ahol fellép a Bagossy Brothers, a kormány kebelére frissen megtért Dopeman pedig a hip hop újrahangolásáért fog felelni Ricsipível kéz a kézben, miután összehoztak Fankadelivel egy közös dalt.

És hát nyilván

ne haladjunk el szó nélkül a minderre szánt 23 milliárd forint mellett sem, amelyből mindezt megvalósítani óhajtja Demeter. Annál is kevésbé, mert ugye 220 milliót adtak a fesztiváloknak a koronavírus okozta károk enyhítésére,

ami finoman szólva is kurva messze volt a „kihúzzuk őket a szarból” fogalmától, de még a fennálló költségek 10 százalékát sem fedezte. 

Annak fényében pedig, hogy a kormány egy éve szarik az egész szórakoztatóiparra, ahol Varga Mihály azt javasolja a szórakoztatóipar szereplőinek, hogy vegyenek fel gyorskölcsönt, illetve pályázzanak, mert pénzt nem kapnak – szóval ebben a helyzetben legalábbis él az emberben a gyanú, hogy ez az egész tán némi összefüggésben lehet a zene- és szórakoztatóipar látványos és nyílt kivéreztetésével, s tán meglehet, hogy épp a szektor intézményésítésének első állomása felé tartunk, ahol minden zenész ki lesz szolgáltatva az újrahangolt, korporatív popszakmának. Már csak azért is mert nagyjából

Demeter Szilárd 23 milliárdjának a feléből szép mentést lehetne összehozni a rendezvényipartnak a jelenlegi helyzetben.

Persze nagyon szeretném, hogy hamarosan úgy vehessem elő újra ezt a cikket, hogy meg kell követnem magam miatta. Ha mindenképp gyanúval állunk a Demeter által írottakhoz, akkor ne ugorjunk át afölött a mondata fölött sem, hogy „a szekértáborok logikáját meg kell tudnunk haladni”. Ha ennek a felét is komolyan gondolja a Szilárd, akkor kétségtelenül van okunk az optimizmusra. Azonban az elmúlt évtized tapasztalatai alapján lehet, hogy nem ugrok neki sürgősen a korrekciós cikk megírásának.

Olvasnál még Ágoston Dánieltől? Itt megteheted! Vitáznál? Írj!

Ágoston Dániel
Ágoston Dániel az Azonnali újságírója

Podcast, techno, divat, publicisztika.

olvass még a szerzőtől
Ágoston Dániel
Ágoston Dániel az Azonnali újságírója

Podcast, techno, divat, publicisztika.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek