Nyaralj nálunk, töltsd a karanténod jachton – üzeni Thaiföld a turistáknak

Szerző: Petróczi Rafael
2021.03.09. 08:39

A délkelet-ázsiai ország 18 milliárd forintra rúgó bevételt vár a karanténjukat luxuskörülmények között, jachton töltő turistáktól.

Nyaralj nálunk, töltsd a karanténod jachton – üzeni Thaiföld a turistáknak

Nem egyszerű a helyzete azoknak az országoknak, akik gazdaságukat nem kis részben a turizmusra építik: így van ezzel Thaiföld is, ahol a turizmusból származó bevételek a GDP közel 20 százalékát tették ki a koronavírus-válságot megelőzően. Ez tavaly már csak 12 százalék volt – a turisták napi száma a 40-50 ezerről pár százra csökkent.

A turizmusnak nem tesz jót többek között az sem, hogy az oda utazóknak – túl azon, hogy bizonyítaniuk kell, hogy rendelkezésre áll az esetleges fertőzés esetén a kezelésükhöz szükséges anyagi fedezet – kötelezően 14 napos karantént írtak elő a hatóságok. Ráadásul karanténba is már eleve csak úgy kerülhet az ember, ha fel tud mutatni egy negatív PCR-tesztet.

Hogy a karanténheteket könnyebben elviselhetővé tegyék, a thaiföldi kormány már eddig is sokat tett: engedélyezték a karantén eltöltését luxushotelekben, de szűk két hónapja már golfklubokban is.

Hétfőn a kormány bejelentette, hogy tovább bővítik a programot, és bevezetik a jachtkarantén lehetőségét a turisták számára. Így az egy darab negatív PCR-teszttel rendelkezők egyelőre

a délkelet-ázsiai ország legnagyobb szigetén és egyik legnépszerűbb üdülőhelyén, Phuketben tölthetik luxuskörülmények között a karanténjukat, jachtot vagy kisebb hajót bérelve.

A tesztfázis már meg is kezdődött, a kormány elmondása szerint száz jachttulajdonos részvételét várja a programban.

Annak érdekében, hogy a rendszerrel ne lehessen visszaélni, és követni lehessen a turisták egészségi állapotát is, a jachtozóknak egy okos karkötőt, ami jelzi a viselőjének tartózkodási helyét, illetve követi az életjeleit, beleértve a testhőmérsékletét és a vérnyomását.

A thaiföldi kormány azt várja a jachtprogramtól, hogy

1,8 milliárd thai bát, átszámolva 18 milliárd forint bevételt hoz vissza a gazdaságba.

NYITÓKÉP: Tama66 / PIXINO

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek