+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2021. március 9. kedd, 10:55
A Fidesz Néppártból való távozásának sürgetése csak a jéghegy csúcsa az osztrák sajtó szerint.

Othmar Karas nagyjából olyasmi figura a brüsszeli ÖVP-ben, mint Szájer József volt a brüsszeli Fideszben: pártjának legbefolyásosabb európai parlamentbeli politikusa, akinek némileg eltér a véleménye politikai közösségének otthoni irányvonalától. Karas volt az is, aki miután éveken át kritizálta a Fideszt, kitalálta azt a végül 84 százalékos többséggel megszavazott néppárti frakcióbeli belső szabálymódosítást, ami lehetővé tette akár komplett nemzeti delegációk (tehát mind a 12 fideszes EP-képviselő) kizárását a néppárti EP-frakcióból.

 

Ám Othmar Karas brüsszeli munkája nem feleltethető meg egy az egyben a kurzi ÖVP irányvonalával.

 

Annyira elhidegült a viszony Othmar Karas és a Sebastian Kurz vezette jobbközép Osztrák Néppárt (ÖVP) többi EP-képviselője között múlt héten, hogy nem is beszéltek már egymással a múlt hét szerdai néppárti frakcióülés előtt.

 

A bécsi konzervatív Die Presse értesülései szerint ezért Karas sem arról nem tudott előre, hogy párttársai a Fidesz mellett fognak szavazni, azaz az ő módosító javaslata ellen, sem arról, hogy amúgy szerveztek maguknak egy találkozót, amin ezt megbeszélték egymást között. Ám mint a Die Presse megjegyzi, mindez csak a jéghegy csúcsa: az ÖVP 2019-es EP-listáját vezető politikus és párttársainak konfliktusa hónapok óta zajlik. A háttérben pedig olyan dolgok vannak, mint a párthűség és az EU-ról való eltérő gondolkodásmód.

 

Az 1999 óta az Európai Parlamentben politizáló Karas – aki egyben az Európai Parlament egyik alelnöke is – ugyanis egyre gyakrabban szavaz másként, mint pártja többi EP-képviselője. És főleg szimbolikus ügyekben: legyen szó egy menekültekkel szembeni nagyobb szolidaritást sürgető szóló határozatról, a körkörös gazdaság új szabályairól vagy éppen klímavédelemről, Karas gyakran úgy szavaz, mint a zöldek, és nem úgy, mint az ÖVP. 2020 hatvanhét legfontosabb név szerinti szavazása közül hatszor fordult elő, hogy Karas másképp szavazott, mint párttársai. A Die Presse EP-beli forrásai szerint

 

Karas úgy szavazhat, ahogy akar, a többieknek viszont úgy kell, ahogy azt Bécs előírja.

 

Aki azonban azt gondolja, hogy Karas outsider lenne ezzel, nagyot téved: a Votewatch összesítése szerint Karas lojálisabb az Európai Néppárt irányvonalához, mint osztrák kollégái. Az ÖVP brüsszeli erős embere ugyanis a szavazások 96 százalékában a bajor Manfred Weber vezette EPP-frakció irányvonalának szerinti gombot nyomta meg, míg a többi ÖVP-s EP-képviselő csak 93 százalékosan teljesíti ezt.

 

Kérdés persze, hogy ez tényleg elhidegülés-e, mint azt az osztrák sajtó beállítja, ahogyan az is, hogy vajon Karas húzza-e a rövidebbet. Mint Techet Péter az Azonnalin megírta, Karas az ÖVP azon irányát képviseli, amelyhez egykoron mondjuk Alois Mock, Habsburg Károly vagy Erhard Busek tartozott: azaz az egyértelmű konzervatív páneurópaizmus híve. A politikus az ÖVP-n belül nem a kancellárt támogató szárnyhoz tartozik, de Kurz se nem merné, se nem tudná őt leváltani. Karasnak ugyanis jó a viszonya az ÖVP vidéki bázisát adó parasztszövetségekkel és tartományi szervezetekkel.

 

Amikor 2009-ben az akkori ÖVP-elnök az európai parlamenti választásokon Karast hátrébb sorolta a listán, Karas több mint százezer preferenciaszavazattal szerezte vissza az elsőségét aztán. 2014-ben már az ő vezetésével, neki köszönhetően lett az ÖVP a legerősebb párt az EP-választásokon, míg 2019-ben, pár nappal az Ibiza-botrányt követően plusz két EP-képviselői helyet húztak be a listavezetésével.

 

FOTÓ: Daina Le Lardic / Európai Parlament, 2020

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A moldovai Alkotmánybíróság két éven át tartó politikai válság végére tett pontot. Az elnök nyugatbarát pártja vezet, akár egyedül is kormányozhat.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy miért döntöttek úgy, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait még áprilisban kinyitják.

Cak az oltás első dózisát kapta meg. A kormány időközben ígéretet tett a rendszer pontosítására.

Ismert emberek fognak oltásra buzdítani minket, a cél nyolcmillió magyar beoltása, Gulyás szerint a Szputnyik a nyugati vakcináknál is jobb. Ez történt a kormányinfón!

Kolozsváron nemcsak a lakhatás, a kultúra is többe kerül, mint máshol. A Székelyföldön minden olcsóbb, Kézdivásárhely a legolcsóbb, magyar lakossággal is rendelkező város.

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András mögé álltak be, és most sem állítanak saját jelöltet a VIII. kerületben.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjatok véleményt ti!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás