Kezd elhidegülni Kurz pártjától a Fideszt az EPP-ból kizáratni akaró Othmar Karas

Szerző: Bukovics Martin
2021.03.09. 10:55

A Fidesz Néppártból való távozásának sürgetése csak a jéghegy csúcsa az osztrák sajtó szerint.

Kezd elhidegülni Kurz pártjától a Fideszt az EPP-ból kizáratni akaró Othmar Karas

Othmar Karas nagyjából olyasmi figura a brüsszeli ÖVP-ben, mint Szájer József volt a brüsszeli Fideszben: pártjának legbefolyásosabb európai parlamentbeli politikusa, akinek némileg eltér a véleménye politikai közösségének otthoni irányvonalától. Karas volt az is, aki miután éveken át kritizálta a Fideszt, kitalálta azt a végül 84 százalékos többséggel megszavazott néppárti frakcióbeli belső szabálymódosítást, ami lehetővé tette akár komplett nemzeti delegációk (tehát mind a 12 fideszes EP-képviselő) kizárását a néppárti EP-frakcióból.

Ám Othmar Karas brüsszeli munkája nem feleltethető meg egy az egyben a kurzi ÖVP irányvonalával.

Annyira elhidegült a viszony Othmar Karas és a Sebastian Kurz vezette jobbközép Osztrák Néppárt (ÖVP) többi EP-képviselője között múlt héten, hogy nem is beszéltek már egymással a múlt hét szerdai néppárti frakcióülés előtt.

A bécsi konzervatív Die Presse értesülései szerint ezért Karas sem arról nem tudott előre, hogy párttársai a Fidesz mellett fognak szavazni, azaz az ő módosító javaslata ellen, sem arról, hogy amúgy szerveztek maguknak egy találkozót, amin ezt megbeszélték egymást között. Ám mint a Die Presse megjegyzi, mindez csak a jéghegy csúcsa: az ÖVP 2019-es EP-listáját vezető politikus és párttársainak konfliktusa hónapok óta zajlik. A háttérben pedig olyan dolgok vannak, mint a párthűség és az EU-ról való eltérő gondolkodásmód.

Az 1999 óta az Európai Parlamentben politizáló Karas – aki egyben az Európai Parlament egyik alelnöke is – ugyanis egyre gyakrabban szavaz másként, mint pártja többi EP-képviselője. És főleg szimbolikus ügyekben: legyen szó egy menekültekkel szembeni nagyobb szolidaritást sürgető szóló határozatról, a körkörös gazdaság új szabályairól vagy éppen klímavédelemről, Karas gyakran úgy szavaz, mint a zöldek, és nem úgy, mint az ÖVP. 2020 hatvanhét legfontosabb név szerinti szavazása közül hatszor fordult elő, hogy Karas másképp szavazott, mint párttársai. A Die Presse EP-beli forrásai szerint

Karas úgy szavazhat, ahogy akar, a többieknek viszont úgy kell, ahogy azt Bécs előírja.

Aki azonban azt gondolja, hogy Karas outsider lenne ezzel, nagyot téved: a Votewatch összesítése szerint Karas lojálisabb az Európai Néppárt irányvonalához, mint osztrák kollégái. Az ÖVP brüsszeli erős embere ugyanis a szavazások 96 százalékában a bajor Manfred Weber vezette EPP-frakció irányvonalának szerinti gombot nyomta meg, míg a többi ÖVP-s EP-képviselő csak 93 százalékosan teljesíti ezt.

Kérdés persze, hogy ez tényleg elhidegülés-e, mint azt az osztrák sajtó beállítja, ahogyan az is, hogy vajon Karas húzza-e a rövidebbet. Mint Techet Péter az Azonnalin megírta, Karas az ÖVP azon irányát képviseli, amelyhez egykoron mondjuk Alois Mock, Habsburg Károly vagy Erhard Busek tartozott: azaz az egyértelmű konzervatív páneurópaizmus híve. A politikus az ÖVP-n belül nem a kancellárt támogató szárnyhoz tartozik, de Kurz se nem merné, se nem tudná őt leváltani. Karasnak ugyanis jó a viszonya az ÖVP vidéki bázisát adó parasztszövetségekkel és tartományi szervezetekkel.

Amikor 2009-ben az akkori ÖVP-elnök az európai parlamenti választásokon Karast hátrébb sorolta a listán, Karas több mint százezer preferenciaszavazattal szerezte vissza az elsőségét aztán. 2014-ben már az ő vezetésével, neki köszönhetően lett az ÖVP a legerősebb párt az EP-választásokon, míg 2019-ben, pár nappal az Ibiza-botrányt követően plusz két EP-képviselői helyet húztak be a listavezetésével.

FOTÓ: Daina Le Lardic / Európai Parlament, 2020

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek