A patikák már készletezik a japán-magyar koronavírus-gyógyszert

2021.03.09. 18:00

A favipiravir nevű szert a Covid-megbetegedések tüneteire már régen engedélyezte az OGYÉI, és már receptre is kapható. Mindenhova, rövid időn belül szállítanak belőle, viszont van olyan vidéki háziorvos, aki a számítógépes rendszere miatt felírni még nem tudná. A japán Fuji gyógyszerét Magyarországon az Egis április óta fejleszti, január óta pedig tömegesen gyártja.

A patikák már készletezik a japán-magyar koronavírus-gyógyszert

Sok gyógyszertárba már megérkezett az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kereskedelmi forgalomban is engedélyezett favipiravir koronavírus-gyógyszer, és volt olyan patika, ahol már ki is kellett adni belőle.

Az eredetileg az influenza ellen kifejlesztett favipiravir nevű készítmény ezzel az első olyan koronavírus-gyógyszerré válik tehát, ami Magyarországon kiskereskedelmi forgalomban is elérhető lesz. A japán Fuji által, még a járvány elején a SARS-Cov2 vírus ellen újratervezett gyógyszer a szervezetben megakadályozza, hogy a kórokozó sikeresen másolja le genetikai információját, tehát súlyos fertőzést okozzon. Miközben számos kisebb tanulmány a szert nagyon sikeresnek tartja, február közepén megjelent, újabb kutatási adatok szerint nem igazán hatásos a halálozási ráta csökkentésében. Az Avigannak is nevezett gyógyszert eddig rajtunk kívül az azt kifejlesztők hazájában, Japánban, Szaúd-Arábiában, Oroszországban, Thaiföldön és Kenyában engedélyezték koronavírus kezelésére a helyi gyógyszerészeti hatóságok.

A budapesti Allee bevásárlóközpontban található gyógyszertárból az Azonnalit úgy informálták, eddig összesen egyetlen ilyen receptet váltottak ki náluk, a készlet azonban minden gyógyszertárban 10-10 dobozból áll. A csepeli Aranycsillag gyógyszertárhoz ezzel szemben eddig már két dobozzal is kiadtak. A miskolci Aranykehely Gyógyszertár munkatársa szerint pedig ugyan a készlet rendelkezésre áll, ők még nem rendeltek, mivel a favipiravir forgalmazásáért felelős Hungaropharma minden nap háromszor szállít, de igény esetén ők is azonnal tudnak vételezni a koronavírus tüneteit enyhítő szerből. Egy pécsi patikában erre volt is már eset.

Noha ezek az adatok tehát azt mutatják, hogy a favipiravir felírását a március 6-án Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter már levélben minden háziorvosnak engedélyezte,

volt olyan szegedi rendelőintézet, ahonnan arról tájékoztattak minket, a gyógyszer egyelőre nem szerepel a háziorvosi számítógépes rendszerben,

így technikailag fel sem tudnák egyelőre írni azt a koronavírusos tünetekkel hozzájuk fordulóknak.

Japánban hisznek benne, Nyugaton nem annyira

Korábban kiderült, miután az erről szóló, minden háziorvosnak kiküldött levél a sajtóban is megjelent, a meredeken emelkedő fertőzött-számra való tekintettel Kásler Miklós emberi erőforrás-miniszter hivatalosan is elrendelte a favipiravir nevű, a Covid-tünetek enyhítésére szolgáló gyógyszer ambuláns használatát. A kórházak koronavírus-osztályain Magyarországon már ismert szer így a háziorvosoknál is hamarosan megjelenhet – erről publikusan csak kedden számolt be egy hivatalos koronavírus információs portálon is megjelent minisztériumi közlemény.

Az antivirális gyógyszer alkalmazásáról tehát adott esetben a háziorvos saját hatáskörben dönthet, miután a beteg tüneteit és állapotát megvizsgálta.

Ez azt is jelenti, hogy nem csupán a kórházba került fertőzötteknek, de az enyhe és középsúlyos tünetekkel a betegséget lábon kihordó fertőzötteknek is elérhetővé válik majd a szer. A favipiravir így a már bevett módon, háziorvos által felírt recepttel kiváltható lesz a gyógyszertárakban. A minisztériumi közlemény kiemelte, hogy a Hungaropharma Zrt. nagykeresekedelmi tevékenységének köszönhetően az ország minden részébe elegendő adag is jut majd az enyhe fertőzötteknek.

Magyarországon igen korán, még 2020 áprilisában kezdte el a favipiravir hatóanyagot tartalmazó gyógyszere licenszalapú fejlesztését az Egis gyógyszergyár, és 2020. december 19-én az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélyezte is hazai forgalomba hozatalát. A döntés soron kívül, rendkívüli gyorsasággal született meg. Ezek után, 2021 januárjában kezdte el a gyógyszercég a tömeges gyártást.

A sok országban kérdéses hatásfokúnak tartott favipiravir mellett a magyar Covid-osztályok még egy gyógyszert, az amerikai Gilead által gyártott remdesivirt használják, de február 2-án jelentette be az EMMI-t vezető Kásler Miklós azt is, hogy a Dél-Pesti Centrumkórházban megkezdik egy másik, sok vitát kiváltott koronavírus-gyógyszer, az ivermektin tesztelését is. Utóbbit Szlovákia a kórházakban már használja is.

Ahogy arról korábban az RTL Híradó beszámolt, a saját gyártású szer mellett még 2020 novemberében többmillió tabletta favipiravir érkezett Magyarországra Japánból és Kínából. 

NYITÓKÉP: Valerio Pillar / Flickr

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek