Kitört a malvazijaháború a szerbek és a horvátok között

2021.03.08. 12:18

Aleksandar Vučić szerb államfő ocsmány bornak nevezte az isztriai malvaziját, ami szerinte ihatatlan. A horvát közélet felháborodott a beszóláson, a politikus azonban végül elnézést kért a szavaiért.

Kitört a malvazijaháború a szerbek és a horvátok között

Pénteken interjút adott Aleksandar Vučić szerb államfő egy boszniai magántelevíziónak. A téma alapvetően a koronavírus volt, de végül valahogy mégis még az isztriai malvazija nevű szőlőfajta és annak bora is szóba került. A szerb államfő szokatlanul élesen csattant fel ennek kapcsán:

„A malvazija egy ocsmány bor, nem is értem, hogyan ihatja bárki is”

– és hozzátette, hogy szerinte még a legrosszabb szerb borok is sokkal jobbak, mint az isztriai malvazija.

A SZERB ELNÖK MÁS DOLGOK IRÁNT RAJONG, NEM A MALVAZIJÁÉRT.

De mit kell tudni a malvazija istarskáról?

Az Azonnali megkeresésére Szabó Zoltán, a fajta kapcsán számos kóstolót tartó hosszúhetényi borász kicsit is bővebben is mesélt az isztriai malvazijáról: „Diszkréten virágillatú, finoman telt, zamatos, enyhén kesernyés bort ad, elsőszámú otthona az Isztriai-félsziget. A változatos klimatikus és talajadottságú térségben a könnyed halbortól egészen a hömpölygősen sűrű, krémes (sok esetben akáchordóban érlelt) nagytestű tételekig szinte minden formájában kóstolható.”

Magyar turisták a horvát tengerparton legjobb eséllyel ezt a bort kaphatják fehérbor gyanánt, ami a borász szerint annyiból szerencsés, hogy többnyire az egyszerű alapborok is hozzák a tiszta, konzisztens átlagminőséget.

Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó horvát turisztikai díjjal is elismert főszerkesztője arról beszélt az Azonnalinak, hogy a malvazija istarska megtestesíti az isztriai életérzést. Noha a fajta és bora a kilencvenes évekig az olcsó fröccsbor, a szocialista tömegbor szerepére volt kárhoztatva, de ahogy a családi pincészetek megjelenhettek és fejlődhettek, a szőlőfajta és a belőle készített bor is szárnyakat kapott, meséli: „Ma ugyan grasevinából, olaszrizlingből van több, de a malvazija tredibb fehérnek számít, jobban brendingelik, vonzóbb az imázsa, mint a többi helyi fajtának. Nemcsak Horvátországban, de a szomszédos piacokon is jól szerepel, elsősorban gasztróban, hiszen annyira sok azért nincs belőle.”

AZ EGYIK LEGJOBB MALVAZIJA A KABOLA PINCÉSZETTŐL JÖN. FOTÓ: KABOLA / FB

Isztria visszaszólt

A szerb államfőnek eszerint más benyomása volt, a sértegetésére viszont azonnal reagált Boris Miletić, a regionalista-balliberális Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS/DDI) elnöke, aki egyben Póla polgármestere is. A politikus egy malvazijával teli poharat posztolt ki a Facebookon, és azt írta mellé, hogy „egy pohár malvazijával koccintok a sokszínűségre és a véleményszabadságra”, de az elnök malvaziját leszóló szavaira célozva hozzátette, hogy

„Vučić úr számos polgára, a mi drága barátaink és vendégeink, akik szívükbe zárták Isztriát, ezt másképp gondolják”.

Később a balliberális politikus egy hosszabb nyilatkozatot is kiadott, amiben arra hívta fel a figyelmet, hogy a malvazija „a világ egyik legjobb bora”, mivel „az előző évben az isztriai borok a világ egyik legnagyobb borversenyén, a Decanteren platinaérmet nyertek”. Emellett a szerb elnök figyelmét az isztriai olivaolajra is felhívta, ami szerinte szintén a világ legjobbjai közé tartozna.

Miletić emellett „sok sikert” kívánt ahhoz, hogy a szerb borok is egyre jobbak legyenek, és felajánlotta Szerbiának ebben Isztria segítségét. De a pólai polgármester szerint

Szerbia nemcsak a borok terén tanulhatna az olasz-horvát kétnyelvű Isztriától, hanem „a tolerancia, a nyitottság és a béke” tekintetében is.

Egyben meg is hívta Vučićot Isztriába. Nyilatkozatát a nemrég elhunyt vajdasági énekes, Djordje Balašević sorával fejezte be: „Akié Isztria, azé a világ!” Ez részlet az énekes Rapsodija o Katrin című dalából.

Bruno Trapan, isztriai borász a Glas Istre napilapban arra emlékeztetett, hogy Vučić-tyal egykoron egy belgrádi vásáron közösen malvaziját is ittak, „és nagyon ízlett neki”. Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztője az Azonnalinak elmondta: „Szerbiában kiemelten kedvelik a Gianfranco Kozlović malvazija borait, de van tucatnyi más is az ottani piacon, többnyire igen jó borok. A szerb borpiac kétharmada import, mert egyelőre nincs annyi minőségi szerb bor, amennyit felvenne.” Sőt, a szerbiai Fruška Gora borvidéken már olyan termelők is vannak, akik kimondottan malvazija istarskát telepítenek, és hódítják meg vele a belgrádi borbárokat.

A horvát baloldali Index.hr Belgrád utcáin kérdezett körbe, hogy az emberek mit tartanak a malvazijáról. A többségnek elég pozitív reakciói voltak. Egy nő szerint „fenomenálisak, fantasztikusak” az isztriai borok, egy fiatalember meg azt mondta:

eddig nem ismerte az isztriai borokat, de ha Vučić szerint „ocsmányak”, akkor kipróbálná őket.

A FAKIN AZ EGYIK LEGISMERTEBB PINCE ISZTRIÁN, BORAIK KAPHATÓAK HELYENKÉNT ITTHON IS. A SZLOGENJÜK MAGÁÉRT BESZÉL: FAKIN GOOD WINES. FOTÓ: FAKIN / FB

Vučić végül visszavonulót fújt

Szombat este aztán a szerb elnök is ismét megszólalt a malvazijaháborúban – és elnézést kért mindenkitől. Azt mondta, hogy „mostanság nagyon sok hibát követek el mindennap, de hibázni emberi”, és hozzátette: „nemrég egy interjúban olyan hibát követtem el, amit nagyon sajnálok, és nagyon fáj nekem”. Persze a malvazijáról alkotott lesújtó véleményét nem vonta vissza –

„tényleg nem vagyok nagy barátja a malvazijának”, de szerinte „nincs jogom a borászok munkáját megsérteni”.

Ezért a videóban valamennyi isztriai borászt arra kért, hogy „bocsássanak meg nekem”.

FOTÓ: Colours of Istria / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől
Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek