+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. március 8. hétfő, 10:24
Kiszámíthatóságot teremtett a kormány lakásprogramja, így legfeljebb kicsit elhalaszthatják az ingatlanvásárlást az emberek, de ennél nagyobb hatása nem lesz a piacra a harmadik hullám.

A koronavírus-járványt követő védelmi intézkedések alapvetően nincsenek jó hatással az ingatlanpiacra: ingatlant vásárolni nagy és felelősségteljes döntés, amit egy kiszámíthatatlan környezetben nem szerencsés meghozni.

 

Ez meglátszott a harmadik hullám miatt csütörtökön elrendelt, és pénteken pontosított védelmi intézkedések esetében is: az ingatlan.com kimutatása szerint jelentősen visszaesett ekkor az ingatlanok iránti érdeklődés. Ahogy Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője mondta:

 

„A szigorítások bejelentése után óráról-órára csökkent az érdeklődés az eladó és kiadó lakások iránt. Heti összevetésben 20-25 százalékos volt a visszaesés csütörtökön és pénteken.”

 

A csökkenés azonban átmenetinek bizonyult a szakértő szerint, tekintve, hogy a kereslet vasárnapra már kezdett visszaállni a március elején megszokott szintre.

 

 

Kérdés persze, hogy mi okozta ezt a gyors visszarendeződést: a válasz a kormány lakásépítési és lakásvásárlási politikájában keresendő. Ahogy Balogh László elmondta: az ingatlanpiaci visszaesés átmeneti jellege „az állami lakásprogram idei évtől elérhető új elemeinek, például a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetésének, a lakásfelújítási program elindításának, a csokos lakások illetékmentességének köszönhető”.

 

Mint az Azonnalinak nyilatkozva Balogh elmondta: szerencsés volt az is, hogy ezek a szakpolitikai változások október óta tudhatóak voltak, így előre lehetett velük kalkulálni, és azok, akik már korábban sínen voltak a lakásvásárlással, a mostani szigorítások miatt így nem fognak visszatáncolni az adásvételtől.

 

Ahogy a szakértő fogalmazott:

 

„A tavaly tavaszi korlátozások tapasztalatai alapján elmondható, hogy az extra támogatások nélkül a harmadik hullám jelentősebben is visszavethetné a lakáspiacot.”

 

Így viszont Balogh szerint a harmadik hullám előreláthatóan nem fogja érdemben befolyásolni az ingatlanpiacot, legfeljebb annyiban, hogy a tranzakciókat márciusban esetleg elhalasztják az emberek – persze ennél konkrétabb előrejelzést majd csak a következő hetek tapasztalatai alapján lehet majd mondani.

 

Az ingatlanvásárlás mellett sokak számára nem mellékes az sem, hogy az albérletpiacra milyen hatással volt és van a járvány, és hogy érdemes-e kivárni még pár hónapig az albérletkereséssel – erről itt írtunk részletesen.

 

NYITÓKÉP: Keveházi János / Fortepan

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás