2030-ig tízmillió kislány kényszerülhet kényszerházasságba a járvány miatt

Szerző: Petróczi Rafael
2021.03.08. 09:12

Az UNICEF nőnap alkalmából közzétett jelentése szerint a pandémia a gyermekkori kényszerházasságok visszaszorítása terén elért évtizedes erőfeszítést teheti semmissé.

2030-ig tízmillió kislány kényszerülhet kényszerházasságba a járvány miatt

Ha március 8., akkor nemzetközi nőnap – így van ez az ENSZ gyermekekvédelmi szerve, az UNICEF-nél is. A gyermekeknek nemzetközi szinten humanitárius és fejlesztési segítséget adó szervezet azonban a jeles napból egy szomorú jelentést tett közzé: e szerint

az elkövetkező évtizedben előreláthatóan plusz tízmillió, még nem nagykorú nő fog kényszerházasságra lépni a koronavírus-járvány következtében.

A gyermekházasság (amikor a házasságot nem az abba belépők magánügyeként, hanem az egész családra, közösségre ható eseményként értelmező családok döntik el, hogy a gyermek kivel házasodjon) persze jóval régebbi társadalmi jelenség, mint a pandémia: azt megelőzően is – az UNICEF jelentése szerint – évente 100 millió fiatal lány volt kénytelen olyan emberhez hozzámenni, akiről nem ő döntött.

Ez már csak azért sem egy támogatható intézmény az UNICEF szerint, mert a gyerekként házasságba kényszerített nők életét végig kíséri ez a fejük felett meghozott döntés: nagyobb eséllyel hagyják el az oktatási rendszert, és a családon belüli erőszaknak is jobban kitettek.

Az UNIDEF szerint az elmúlt évtizedben jelentősen, 15 százalékos mértékben sikerült visszaszorítani a kényszerházasság ezen fiatalkori intézményét, összesen 25 millió fiatalkori kényszerházasság elejét véve – például a rossz társadalmi helyzetből való kitörési lehetőséget adó oktatási programokkal.

25 MILLIÓ GYERMEKKORI HÁZASSÁGOT SIKERÜLT MEGAKADÁLYOZNI AZ ELMÚLT ÉVTIZEDBEN – A JÁRVÁNYT MEGELŐZŐ ELŐREJELZÉSEK SZERINT 2030-IG MÉG ÍGY IS 100 MILLIÓ FIATAL LÁNY KÉNYSZERÜLT VOLNA HÁZASSÁGBA.

Ezt a haladást teheti semmissé a járvány az UNICEF előrejelzése szerint: a koronavírus okozta nehéz gazdasági helyzetből sok családnak az lehet a kiút, hogy idejekorán hozzáadja egy tehetősebb család férfi tagjához a lányát.

A fiatalkori kényszerházasságok számát fogják növelni az iskolabezárások is: emiatt

lányok sokasága eshet ki az oktatási rendszerből, vagy szenvedhet olyan hátrányokat, amik a kényszerházasság felé lökik őt.

AZ UNICEF ELŐREJELZÉSE SZERINT 2022-BEN VÁRHATÓ A PANDÉMIA MIATTI FIATALKORI HÁZASSÁGKÖTÉSEK CSÚCSA.

Nem segít a fiatal lányoknak az sem, hogy a pandémia miatt olyan mozgási korlátozásokat vezettek be, amik megakadályozzák, hogy elérjék az őket védelmező közösségeket, valamint az egészségügyi ellátórendszert. Így a tinédzserkori terhesség a korábbiaknál nagyobb mértékben vezethet az elkövetkező tíz évben gyermekkori házasodáshoz.

Ma világszerte körülbelül 650 millió olyan nő él, aki fiatalkorában kényszerült házasodni, nekik mintegy fele Bangladesben, Brazíliában, Etiópiában, Indiában és Nigériában él.

A jelentést az UNICEF ügyvezető igazgatója, Henrietta Fore a következőképp kommentálta:

„A nemzetközi nőnap kulcsfontosságú pillanat, hogy emlékeztessük magunkat arra, hogy mit veszítenek el ezek a lányoknak, ha nem cselekszünk sürgősen – az oktatásukat, az egészségüket és a jövőjüket.”

Az UNICEF jelentése angol nyelven innen tölthető le.

GRAFIKONOK: Az UNICEF jelentése.

NYITÓKÉP: Krish Dulal / Wikimedia Commons

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek