A gesztusokat mindig a hatalmon lévőknek kell gyakorolniuk

Molnár Róbert

Szerző:
Molnár Róbert

2021.03.07. 11:01

Tanulságosak számomra a héten történtek: a virágosoknak a Karmelitáig ért a hangjuk, a szerdán bejelentett „országzárás” péntekre egy lájtosabb kormányrendeletté változott. Hogy a vírussal mi lesz? Félő, hogy nem hátrál meg.

A gesztusokat mindig a hatalmon lévőknek kell gyakorolniuk

Ez itt a Majomsziget. A Majomsziget Molnár Róbert jogász, a dél-alföldi Kübekháza polgármesterének október óta rendszeres, főleg szombatonként jelentkező rovata az Azonnalin. Jó olvasást kívánunk!

Nézem a Karmelitából élőben közvetített sajtótájékoztatót. Az „udvarháztartást” irányító Gulyás Gergely kissé rémülten és rezignáltan sorolja a drasztikus fertőzöttségi és halálozási adatokat, ecseteli a brüsszeli vakcinabeszerzés körüli anomáliákat, nevezetesen, hogy lassan halad, és hogy a keletiekkel sem lesz lehetséges a társadalmi védettséget kialakítani. Aztán beszél arról, hogy szakértők, orvosok, virológusok az operatív törzzsel összhangban azt „javasolják” a kormánynak, hogy szigorú döntéseket vezessen be, mert ha erre nem kerül sor, akkor nemcsak a halálozási szám ugrik meg, hanem az újranyitás is eltolódik.

E fortélyos bevezetésből, a szakértőkre, az operatív törzsre, és a nemzeti konzultációra való egyértelmű hárításból éreztem: drasztikus kormányzati lépések következnek. Majd Gulyás slágvortokban el is mondta, hogy április 7-ig nem lesz óvoda (ma már ez sem így igaz), iskola is online, az üzleteket március 8-tól 22-ig bezárják, kivételek ez alól az élelmiszerboltok, a patikák, a drogériák, a benzinkutak, és a magánegészségügyi szolgáltatók.

Virágosok konyec

Miközben lázasan jegyzeteltem az előttem lévő papírfecnire a hétfőtől életbe lépő korlátozásokat, eszembe jutott: Jé!

Ezek éppen a nőnapon akarják bezárni a virágboltokat? Jaj, mi lesz ebből?

Nyomban felhívtam Zsuzsit, a virágboltosunkat, hogy a kolléganőimnek március 8-án hétfőre lerendelt 103 nőnapi cserepes Primuláért szeretnék pénteken reggel menni.

Aztán a falu számára tavaszra beszerzésre kerülő egynyári palántákkal kapcsolatban is egyeztettem az egyik palántatermesztővel, aki mesélte, hogy gyorsan híre szaladt a Gulyás-féle bejelentésnek, ami kiverte a biztosítékot nem csak nála, hanem minden virágtermelő és kereskedő ismerősénél.

A tavaszi időszak egyik legnagyobb forgalmát a nőnap és az anyák napja jelenti sokuk számára. Pipák amiatt is, hogy egyik-napról másikra állítják kész tények elé az embereket.

„A hülye konzultációjuk helyett emberszámba kéne végre venni a népet!” – mondta.

A nagybani kereskedők is – ömlik belőle a szó - rengeteg virágot hozattak be a hétre Hollandiából, kötöttek le cserepes virágszállítmányokat hazai kistermelőktől, és most jelentik be, hogy be kell zárniuk? Akkor nekik konyec!

A döntés felelősség

Senkinek nem szabadna elvitatnia, hogy ebben a helyzetben nem feltétlenül népszerű, hanem felelősségteljes döntéseket kell meghozni a védelem, a fertőzöttség visszaszorítása és a mielőbbi oltottság érdekében.

A kormány azonban ebben a vészhelyzetben kiszáradt csontok után kutat, két kézzel szór milliárdokat újabb stadionra, a haveri kapitalizmusa építésére, kedve szerint jutalmaz, büntet és uszít;

dózerként tarolja a szakmaiságot, taszít kilátástalanságba emberi életeket, egzisztenciákat, és megy neki a jogállamiság még álló pilléreinek.

Mintha csak fékevesztetté váltak volna.

Miközben érezhetően közeleg a pokol, a néphergelés is egyre intenzívebb, de egyre világosabb az is, hogy a kormány a „szakemberekre”, az „operatív törzsre” meg a „konzultáló népre” igyekszik hárítani saját felelősségét: „majd ők megmondják, mi legyen!” – valami ilyesfélét mondott Gulyás Gergely a kormányinfón.

Már előre mossák kezeiket, ahelyett, hogy ebben a „halálos futamban” egy asztalhoz ülnének a pártokkal, szakmai és érdekvédelmi szervezetekkel, nem utolsó sorban az ellenségként kezelt önkormányzatokkal.

A párbeszédnek azonban fikarcnyi készsége sincs meg bennük, emiatt pedig a helyzet érezhetően eszkalálódik. Nagy bajban pedig nagy összefogásra lenne szükség.

A gesztusokat mindig a hatalmon lévőknek kell gyakorolniuk, és mindemellett fontos lenne azt is tudatosítaniuk magukban, hogy nemcsak a vírus áldozataiért, a fertőzöttségi mutatókért, a védekezés szervezettségéért (lesznek) felelősek, hanem a társadalomban kialakult légkörért, és az ország morális állapotáért is. Magyarország mára egy végletekig megosztott országgá, benne mindenki mindenki ellenségévé vált.

Tanulni a múltból

A történelemből sosem késő tanulni. Megérteni belőle, hogy a naggyá nőtt autoriter, autokrata rendszereknek általában csúfos végük szokott lenni. Az ego, a büszkeség egy darabig hajtja őket, ügyelnek a tévedhetetlenség látszatának fenntartására, demonstrálva rettenthetetlenségüket, erejüket, elszántságukat, miközben amit „sziklaszilárdságúra” terveztek építeni, kiderül, hogy olyan ingatag, mint az alap nélkül homokra épített ház.

Egyik távoli ismerősöm nem túl tisztességes üzlet folytán, rövid időn belül – ha jól emlékszem – 750 millió forintot keresett. Ma sem kevés pénz, de a ’90-es évek közepén – amikor még Mészáros Lőrinc is kétkezi melósként dolgozott – felfoghatatlanul hatalmas összeg volt. Ennek az ismerősömnek volt egy gyönyörű sportautója. Állítólag kettő volt belőle az országban.  Az akkoriban furikázó Wartburgok, Ladák, Trabantok és Daciák között igen figyelemfelkeltő.

A pénze egy idő után ajtókat nyitott kormányzati szervek felé. Állami megbízásokat kapott, befektetési céllal pedig ingatlanokat vásárolt. Szemmel láthatóan ment a biznisz, pénze pedig új és újabb milliókat fialt. Aztán jött a kormányváltás, a minisztériumi felsőbb kapcsolatainak hirtelenjében vége szakadt. Bepróbálkozott az újaknál is, de mivel elkönyvelten a régi klientúrához tartozott, bizalmatlanok voltak vele szemben. A kút elapadt.

A kormányzati beruházások elmaradásával cégei becsődőltek. Hogy az adósságból kikecmeregjen, és a börtöntől mentse magát, sorra eladni kényszerült ingatlanjait, legvégül még azt a házat is, amelyben családjával lakott. Amikor jó tíz éve utoljára hallottam róla, egy bérelt lakásban élt.

Mint minden, a hatalom is múlandó. A hatalmukkal visszaélőknek, legyenek emberek, rendszereknek, szomorú végük lesz.

Nem feltétlenül választásokon buknak el, nem a frankó ellenzék miatt, hanem gyakran egy apró, nem várt fordulat következtében.

Tanulságosak számomra a héten történtek. Például, hogy a virágosoknak a Karmelitáig ért a hangjuk, illetve hogy a szerdán bejelentett „országzárás” péntekre egy lájtosabb kormányrendeletté változott. Hogy a vírussal mi lesz? Félő, hogy nem hátrál meg.

Kitartást az online-hoz, és boldog nőnapot!

Molnár Róbert jogász, Kübekháza polgármestere minden hétvégén az Azonnalin jelentkezik rovatával, a Majomszigettel. Hozzászólnál, vitáznál vele? Írj!

FOTÓ: Az előre megrendelt nőnapi virágok. Molnár Róbert / privát

Molnár Róbert
Molnár Róbert állandó szerző

Jogász, Kübekháza polgármestere. Minden hétvégén az Azonnalin jelentkezik rovatával, a Majomszigettel.

olvass még a szerzőtől
Molnár Róbert
Molnár Róbert állandó szerző

Jogász, Kübekháza polgármestere. Minden hétvégén az Azonnalin jelentkezik rovatával, a Majomszigettel.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek