Újbuda polgármestere: Nem fog a polgármesteri munkám rovására menni, hogy önkéntes orvosnak állok

Szerző: Petróczi Rafael
2021.03.06. 13:30

László Imre, Újbuda DK-s polgármestere jövő héttől önkéntes orvosként fog részt venni a helyi rendelő munkájában. De hogy fog így tudni a polgármesteri munkájára koncentrálni, nem kellett-e volna már előbb csatlakozni a védekezéshez az egykori kórházigazgatónak, és lehet-e annyira csábító újra gyógyító munkát végezni, hogy szögre akassza a politikusi kalapját? Gyorsinterjú László Imrével.

Újbuda polgármestere: Nem fog a polgármesteri munkám rovására menni, hogy önkéntes orvosnak állok

Sok éve nem praktizál már László Imre, aki orvosi és kórházigazgatói karrierje után a DK egészségügyi szakpolitikusa, 2019. október 23-ától kezdve pedig Budapest XI. kerületének polgármestere lett. A koronavírus-járvány harmadik hulláma, valamint a védőoltások tömeges beadási szakasza miatt most mégis úgy döntött: a polgármesterség mellett visszatér az egészségügyi hivatásához is, és önkéntes orvosnak áll az újbudai Szent Kristóf Szakrendelőben. 

Hogyan jött az ötlet, van-e a döntésben szerepe az őt érő kormányzati támadásoknak, és nem fog-e a polgármesteri teendők rovására menni az új munkája? László Imrét kérdeztük.

+ + + 

 

Miért döntött úgy, hogy a harmadik hullámban önkéntes orvosnak áll? Mi indokolja ezt most, ellentétben az első vagy a második hullámmal?

Egyrészt mostanra egyértelműen kiderült, hogy kevés a segítő kéz. Ráadásul az egészségügyi dolgozók új szolgálati jogviszonya miatt több ezer egészségügyi dolgozó került ki a rendszerből. Másrészt a harmadik hullám csúcsértékei már messze meghaladják a második hullámét, sokkalta rosszabb a helyzet, mint korábban volt. Mindenkinek, akinek van képzettsége ahhoz, hogy segítse a gyógyítást végzők munkáját, lehetőség szerint meg kell ezt tenni.

Én most egy mezei orvosként megyek, nem polgármesterként: ha azt mondják, hogy az emberek orvosszakmai felvilágosítását végezzem el az oltás előtt, akkor azt fogom csinálni, ha azt, hogy oltsak, akkor azt.

Mégis: nem érzi úgy, hogy korábban is megléphette volna az egészségügyi védekezésbe való beállást, hasonlóan a más ellenzéki pártok egészségügyi politikusaihoz, mint a momentumos Cseh Katalin vagy a jobbikos Rig Lajos?

Nem. Arra vállalkozom, hogy a tömeges oltásba szálljak be – erre eddig nem került sor. A háttérben polgármesterként eddig is tettem a védekezéséért: most már lassan egy éve szűrjük a kerületi óvodák, bölcsődék, a szociális területek és az önkormányzat dolgozóit. Ezt a szűrési programot én irányítottam, ahogy a helyi operatív törzs munkáját is én szervezem. De most, amikor már mindent túllép a járvány, és amikor a tömeges oltás megjelenik feladatként a kerületben, akkor én is beszállok ebbe a történetbe.

Hogyan fogja elérni, hogy az önkéntes orvosi teendői ne menjenek a polgármesteri munka rovására, főleg akkor, ha szükség esetén – mint mondja – 12 vagy 24 órán keresztül embereket fog oltani?

Jó a kérdés, de borzasztó egyszerű a válasz: a 12 és 24 óra a hétvégére vonatkozik. Eleve úgy tudni, hogy a tömeges oltások súlypontja a hétvégéken lesz. A másik, hogy

az önkéntes orvosi munkát a szabadidőm terhére fogom végezni, és nem a polgármesteri munkám rovására akarom ezt csinálni.

Mint volt kórházigazgató ahhoz szoktam hozzá, hogy a telefonom akkor van csak kikapcsolva, amikor tönkremegy.

Szóval ha a szabadidejében orvosként önkénteskedik, de megszólal a telefonja, hogy van egy kerületi ügy, amiben önre mint polgármesterre van szükség, ott fogja hagyni a rendelőt, és megy a városházára?

Természetesen. A rendelőintézet főigazgatója határozza meg, hogy mit csináljak – ebben az esetben én őt tájékoztatom, leváltanak, és megyek tájékozódni arról az ügyről, amiben polgármesterként lépnem kell. A másik: ma már eredményesen munkát végezni csapatban lehet. Vannak például alpolgármestereim, akik segítenek a polgármesteri teendőkben – nem én egyedül végzek mindent.

Hogyan lehet valakiből önkéntes orvos? Csak oda kell menni a rendelőbe a megfelelő végzettséggel, és mondani, hogy „itt vagyok, tessenek engem beosztani”?

Nem. Az esetemben ez a dolog úgy kezdődött, hogy tavaly a rendelőintézet igazgatójával egyre többet beszéltem több fontos egészségügyi témában – ekkor kezdtünk el a Szent Kristóf Szakrendelő főigazgatójával, dr. Lehoczky Péter Gáborral beszélgetni, hogy mit látunk, hogyan kéne megszervezni helyben az egészségügyi védekezést. Így merült föl tavaly októberben, hogy én mint egykori orvos és kórházigazgató aláírjak egy önkéntes segítői szerződést a rendelőintézettel – ez alapján fogom most segíteni az intézet munkáját. De nem érdemes ezt fölhabosítani: orvos vagyok, ha szükség van rám, megyek és segítek.

Lehet annyira szükség önre a jövőben, hogy akár újra kórházigazgató legyen?

Nem.

Nem tartanám egészségesnek, hogy egy 75. életévében lévő ember ezt csinálja.

Tudnám csinálni, hála Istennek egészséges vagyok, de meg kell adni a lehetőséget a fiatalabb korosztálynak, nem szabad kisajátítani a funkciókat. Ha megkér engem egy kórházigazgató, hogy adjak neki szakmai tanácsot, örömmel segítek. De arra nem vágyom, hogy ismét ilyen pozíciót töltsek be, akkor sem, ha életem legboldogabb tíz éve volt az, amit a Szent Imre Kórház főigazgatójaként töltöttem.

Azt sem tudja elképzelni, hogy ha nem is kórházigazgatóként, de orvosi területen dolgozzon főállásban a jövőben, ott hagyva a politikai pályafutását?

Az életkorom miatt ezt nem tartom elképzelhetőnek.

Meddig tervez most önkéntes orvos lenni? Az elkövetkező három hétben? A veszélyhelyzet vagy a pandémia végéig?

Amíg szükség van rám. Ha hosszú időn keresztül lesz rám szükség, akkor hosszú időn keresztül fogok menni.

Azzal, hogy meghozta ezt a döntést, hogy beáll önkéntes orvosnak, nem akarta egyúttal leszerelni az önt azért támadó kormánymédiát, mert visszavonult az egészségügytől, és mégis így fogadta el az egészségügyi dolgozóknak járó vírus elleni oltást?

Engem folyamatosan támadnak, ez a Fidesz módszere: elsöpörni az embert az útból, az életét, becsületét tönkretenni.

Ez ma Magyarországon a politika: ha nem tudod észérvekkel, eredményekkel a másikat legyőzni, akkor mocskold be, gyilkold meg!

A védőoltást nem soron kívül kaptam. Sem ekkor, sem máskor nem használtam fel önös célokra a pozíciómat.

Akkor nem volt szerepe a kormányoldalról érkező támadásoknak abban, hogy beáll önkéntes orvosnak?

Nem volt, és bevallom őszintén: régen nem foglalkozom az engem érő kormányzati támadásokkal. Biztos követek el én is hibákat, ember vagyok, de ha ezekkel foglalkoznék, nem lenne energiám azt csinálni, amit csinálnom kell.

NYITÓKÉP: László Imre / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek