Most éppen az olasz balközépen tört ki válság: lemondott a vezetőjük

Szerző: Techet Péter
2021.03.05. 16:42

Alig állt fel a Mario Draghi vezette új római kormány, és nyugodott kicsit le az olasz politika, a balközép Demokrata Párton belül alakult ki válság: a párt főtitkára, Nicola Zingaretti bejelentette lemondását. Szerinte párttársait csak a miniszteri székek érdeklik. Közben elkezdődött a San Remo-i zenei fesztivál is.

Most éppen az olasz balközépen tört ki válság: lemondott a vezetőjük

Csütörtökön Nicola Zingaretti (nyitóképen), a balközép Demokrata Párt főtitkára egy nyilvános Facebook-posztban ment neki párttársainak:

„Szégyenteljes, ahogy csak miniszteri székekről beszélnek [párttársaim], miközben robban a járványhelyzet!”

Zingaretti azt írta, hogy a párt „nem merevedhet le mindennapos gerillaháborúba bonyolódva, mert ez megölné a Demokrata Pártot”. Ezért bejelentette: mivel nem viseli már el a jelenlegi párton belüli állapotokat, benyújtja lemondását a főtitkári posztról. „Ciao és viszlát” – fejezte be Facebook-posztját.

Ezzel a Mario Draghi vezette új olasz kormány egyik kormánypártjában robbant ki váratlanul belső válság. Többen is megpróbálták Zingarettit rábeszélni, hogy maradjon, de a politikus nem hajlandó visszakozni. Péntek délben kezdődött a balközép válságtanácskozása, ahol a jövőről beszélnek. Az Italia Viva nevű kis balliberális pártot vezető Matteo Renzi – aki januárban megbuktatta Giuseppe Conte kormányát, és régóta egykori pártja, a Demokrata Párt szétverésén dolgozik – azt mondta, hogy reméli, a PD-n belüli válság nem érinti a jelenlegi kormány stabilitását.

Jelenleg úgy néz ki, hogy a balközép pártot – amely 20-23 százalék körüli támogatottággal még mindig az ország második legerősebb pártja – egy ideiglenes elnök veheti át. De már ezért a pozícióért is éles harc indult be Roberta Pinotti, korábbi védelmi miniszter, Stefano Bonaccini, a mélyvörös Emilia-Romagna régióelnöke és Andrea Orlando, a Draghi-kormány munkaügyi minisztere között.

A balpopulista Il Fatto Quotidiano információi szerint Nicola Zingaretti maga is egy poszt miatt lépett vissza, mivel a baloldal közös polgármester-jelöltjeként akarna elindulni Rómában az ötcsillagos Virginia Raggival szemben. Zingaretti jelenleg ugyanis a Róma körüli Lazio régió elnöke.

Polgármesteri ambícióit viszont tagadja Zingaretti.

Van két fontosabb esemény

A Demokrata Párton belüli híreket azonban két másik esemény elnyomja az olasz közéletben. A lapok címlapjait a héten elkezdődött 71. San Remo-i zenei fesztivál énekesei dominálják – a járványhelyzet ellenére is megtartják ugyanis a zenei fesztivált. Amedeo Umberto Rita Sebastiani, a zenei fesztivál keddi megnyitásán azt mondta, hogy ez adhat egy kis szórakozást „az igazi országnak”, amely a túléléséért harcol.

A ZENE SOHA NEM ÁLL MEG – HIRDETI AZ IDEI JELSZÓ. AZ OLASZ KÖZÉLETBEN A FESZTIVÁL ÉS ÉNEKESEI MINDEN MÁS HÍRT ELNYOMNAK. FOTÓ: SAN REMO 2021 / FB

A járványhelyzet – mint másik fontos hír – azonban folyamatosan súlyosbodik, egyre több régióban szigorodik a lockdown. Mostantól az északolasz, tengerparti Liguria és a francia határ melletti, franciaajkú Aosta-völgy régiók mellett a középső Lazio és a déli Szicília, Kalábria és Puglia régiók számítanak már csak sárga zónának, azaz ezeken a helyeken lehet például kiülni/beülni este hatig kávézni-ebédelni.

Liguriából hamarosan fotóriporttal is jelentkezünk!

NYITÓKÉP: Nicola Zingaretti / NZ, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek