+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. március 5. péntek, 16:42
Alig állt fel a Mario Draghi vezette új római kormány, és nyugodott kicsit le az olasz politika, a balközép Demokrata Párton belül alakult ki válság: a párt főtitkára, Nicola Zingaretti bejelentette lemondását. Szerinte párttársait csak a miniszteri székek érdeklik. Közben elkezdődött a San Remo-i zenei fesztivál is.

Csütörtökön Nicola Zingaretti (nyitóképen), a balközép Demokrata Párt főtitkára egy nyilvános Facebook-posztban ment neki párttársainak:

 

„Szégyenteljes, ahogy csak miniszteri székekről beszélnek [párttársaim], miközben robban a járványhelyzet!”

 

Zingaretti azt írta, hogy a párt „nem merevedhet le mindennapos gerillaháborúba bonyolódva, mert ez megölné a Demokrata Pártot”. Ezért bejelentette: mivel nem viseli már el a jelenlegi párton belüli állapotokat, benyújtja lemondását a főtitkári posztról. „Ciao és viszlát” – fejezte be Facebook-posztját.

 

Ezzel a Mario Draghi vezette új olasz kormány egyik kormánypártjában robbant ki váratlanul belső válság. Többen is megpróbálták Zingarettit rábeszélni, hogy maradjon, de a politikus nem hajlandó visszakozni. Péntek délben kezdődött a balközép válságtanácskozása, ahol a jövőről beszélnek. Az Italia Viva nevű kis balliberális pártot vezető Matteo Renzi – aki januárban megbuktatta Giuseppe Conte kormányát, és régóta egykori pártja, a Demokrata Párt szétverésén dolgozik – azt mondta, hogy reméli, a PD-n belüli válság nem érinti a jelenlegi kormány stabilitását.

 

Jelenleg úgy néz ki, hogy a balközép pártot – amely 20-23 százalék körüli támogatottággal még mindig az ország második legerősebb pártja – egy ideiglenes elnök veheti át. De már ezért a pozícióért is éles harc indult be Roberta Pinotti, korábbi védelmi miniszter, Stefano Bonaccini, a mélyvörös Emilia-Romagna régióelnöke és Andrea Orlando, a Draghi-kormány munkaügyi minisztere között.

 

A balpopulista Il Fatto Quotidiano információi szerint Nicola Zingaretti maga is egy poszt miatt lépett vissza, mivel a baloldal közös polgármester-jelöltjeként akarna elindulni Rómában az ötcsillagos Virginia Raggival szemben. Zingaretti jelenleg ugyanis a Róma körüli Lazio régió elnöke.

 

Polgármesteri ambícióit viszont tagadja Zingaretti.

 

Van két fontosabb esemény

 

A Demokrata Párton belüli híreket azonban két másik esemény elnyomja az olasz közéletben. A lapok címlapjait a héten elkezdődött 71. San Remo-i zenei fesztivál énekesei dominálják – a járványhelyzet ellenére is megtartják ugyanis a zenei fesztivált. Amedeo Umberto Rita Sebastiani, a zenei fesztivál keddi megnyitásán azt mondta, hogy ez adhat egy kis szórakozást „az igazi országnak”, amely a túléléséért harcol.

 

A ZENE SOHA NEM ÁLL MEG – HIRDETI AZ IDEI JELSZÓ. AZ OLASZ KÖZÉLETBEN A FESZTIVÁL ÉS ÉNEKESEI MINDEN MÁS HÍRT ELNYOMNAK. FOTÓ: SAN REMO 2021 / FB

 

A járványhelyzet – mint másik fontos hír – azonban folyamatosan súlyosbodik, egyre több régióban szigorodik a lockdown. Mostantól az északolasz, tengerparti Liguria és a francia határ melletti, franciaajkú Aosta-völgy régiók mellett a középső Lazio és a déli Szicília, Kalábria és Puglia régiók számítanak már csak sárga zónának, azaz ezeken a helyeken lehet például kiülni/beülni este hatig kávézni-ebédelni.

 

Liguriából hamarosan fotóriporttal is jelentkezünk!

 

NYITÓKÉP: Nicola Zingaretti / NZ, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás