Az érettségizők a teljes iskolazár alatt is felkészülhetnek az iskolákban

Szerző: Petróczi Rafael
2021.03.05. 12:58

Már amennyiben ezt az iskolaigazgató engedélyezi, és a felkészítő tanár is vállalja. A középiskolai felvételi szóbeli fordulója sem marad el.

Az érettségizők a teljes iskolazár alatt is felkészülhetnek az iskolákban

Március 8-ától egy hónapig, április 7-éig minden iskola bezárja kapuit, és digitális távoktatásra kell átállni – többek között ezt jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

Bár ez érdemben csak az általános iskolák és a kisgimnáziumok esetében hoz majd érdemi változást, tekintve, hogy a középfokú oktatásban eddig is digitális tanrend szerint folyt az oktatás a veszélyhelyzet novemberi kihirdetése óta. Azonban a harmadik hullámban emelkedő számok alapján jogos a kérdés: az újabb szigorítás milyen hatással lesz a középiskolai végzősökre, akik május és június között érettségizni fognak?

Az Azonnali birtokába jutott, március 5-i EMMI-rendelet (amit Kásler Miklós EMMI-miniszter jegyez) értelmében az érettségizők, valamint a szakvizsgázók megnyugodhatnak:

ők egyénileg vagy kiscsoportosan továbbra is betehetik a lábukat az iskolájuk épületébe, hogy ott konzultációkon és gyakorlati foglalkozásokon vehessenek részt.

Természetesen az egészségvédelmi intézkedések szigorú betartása mellett.

Erre azonban csak akkor kerülhet sor, ha azt az iskolaigazgató engedélyezi, és amennyiben a tanár egyáltalán ezt bevállalja. Az Azonnalinak egy gimnáziumi pedagógus úgy nyilatkozott, hogy náluk kollegái többsége – tekintve, hogy az idősebb korosztályba tartoznak – ezt nem kockáztatja meg, így diákjaik számára egyedül a digitális felkészülés jöhet szóba.

A rendelet szövegéből az is kiderül, hogy az érettségizők, amennyiben valóban szükséges, az igazgató engedélyével március 8-a és április 6-a között lakhatnak az iskolai kollégiumokban – gyermekfelügyeletet viszont (magyarán hogy a szülő napközben beadhassa a gyerekét az iskolába) egyetlen intézmény sem szervezhet.

A március 8-án életbe lépő változásokkal kérdésessé vált az is, hogy mi lesz a középiskolai felvételik szóbeli fordulóival: Kásler Miklós rendelete alapján

az intézmények a már meghirdetett szóbeliket megtarthatják, és azokat akár digitális formában is megszervezhetik.

NYITÓKÉP: Györgyi Dóra / Fortepan

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek