+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Tóth Csaba Tibor
2021. március 4. csütörtök, 21:26
Szakszervezeti sikerrel zárult a kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájk a makói gumigyárban.

Engedett a makói Contitech, visszaáll a nyáron felmondott kollektív szerződés a dolgozókkal, közölte csütörtök este a sztrákot szervező Makói Gumiipari Szakszervezet az Azonnalival.

 

A kedd délután 14 óra óta tartó sztrájk végén a munkáltató belement a dolgozók követeléseibe, így megígérték, hogy visszaáll a nyáron felmondott kollektív szerződés hatálya.

 

A közlemény szerint „a korábbi, a munkáltató által felmondott szerződéssel megegyező tartalmú 2021. december 31-ig érvényes új kollektív szerződést kötnek. Ennek felgyorsítása érdekében a cég futárral elindította a szerződéseket aláíratni a cégnél működő másik két szakszervezet vezetőségéhez Budapestre és Vácra.” Emellett a felek nyitottnak mutatkoztak új kollektív szerződés megtárgyalására is.

 

Ezzel kifejezetten hosszú huzavona zárul le, ami azóta tart, hogy 2020 nyarán az új, kétéves munkaidőkeret kihasználása érdekében a német multi makói üzeme a szerződést egyoldalúan, 23 év után felmondta. Ezzel a túlórapénz és más kedvezmények is elvesztek volna a dolgozóknak.

 

A Contitechben múlt héten és azelőtt is volt már figyelmeztető sztrájk, ám ezek után nem született megegyezés. A keddi sztrájk óta pedig a szakszervezet beszámolói szerint álhírekkel és nyomásgyakorlással próbálták rávenni a dolgozókat a munka felvételére, ám végül nem járhattak sikerrel.

 

A sikeres akciónak minden bizonnyal az egyik fő oka az volt, hogy a dolgozóknak több szakszervezet összesen 2 millió forintos sztrájksegélyt biztosított szolidaritásból.

 

A dolgozók mellé állt végül a makói Fidesz, és maga Lázár János is. A sztrájk okairól és az eddig történtekről keddi riportunk számolt be.

 

NYITÓKÉP: Lázár János / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás