Meghátrált a Contitech Makón, marad az eddigi szerződés

2021.03.04. 21:26

Szakszervezeti sikerrel zárult a kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájk a makói gumigyárban.

Meghátrált a Contitech Makón, marad az eddigi szerződés

Engedett a makói Contitech, visszaáll a nyáron felmondott kollektív szerződés a dolgozókkal, közölte csütörtök este a sztrákot szervező Makói Gumiipari Szakszervezet az Azonnalival.

A kedd délután 14 óra óta tartó sztrájk végén a munkáltató belement a dolgozók követeléseibe, így megígérték, hogy visszaáll a nyáron felmondott kollektív szerződés hatálya.

A közlemény szerint „a korábbi, a munkáltató által felmondott szerződéssel megegyező tartalmú 2021. december 31-ig érvényes új kollektív szerződést kötnek. Ennek felgyorsítása érdekében a cég futárral elindította a szerződéseket aláíratni a cégnél működő másik két szakszervezet vezetőségéhez Budapestre és Vácra.” Emellett a felek nyitottnak mutatkoztak új kollektív szerződés megtárgyalására is.

Ezzel kifejezetten hosszú huzavona zárul le, ami azóta tart, hogy 2020 nyarán az új, kétéves munkaidőkeret kihasználása érdekében a német multi makói üzeme a szerződést egyoldalúan, 23 év után felmondta. Ezzel a túlórapénz és más kedvezmények is elvesztek volna a dolgozóknak.

A Contitechben múlt héten és azelőtt is volt már figyelmeztető sztrájk, ám ezek után nem született megegyezés. A keddi sztrájk óta pedig a szakszervezet beszámolói szerint álhírekkel és nyomásgyakorlással próbálták rávenni a dolgozókat a munka felvételére, ám végül nem járhattak sikerrel.

A sikeres akciónak minden bizonnyal az egyik fő oka az volt, hogy a dolgozóknak több szakszervezet összesen 2 millió forintos sztrájksegélyt biztosított szolidaritásból.

A dolgozók mellé állt végül a makói Fidesz, és maga Lázár János is. A sztrájk okairól és az eddig történtekről keddi riportunk számolt be.

NYITÓKÉP: Lázár János / Facebook

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek