Egy paraszthajszállal többen szavaznának már az ellenzék közös listájára, mint a kormánypártéra

2021.03.04. 12:22

Az IDEA Intézet kutatása szerint egy most vasárnapi választáson 39 százalékot kapna az ellenzék, a Fidesz-KDNP csak 36-ot. Az ellenzék legnépszerűbb pártja a DK, a Jobbik megelőzte a Momentumot.

Egy paraszthajszállal többen szavaznának már az ellenzék közös listájára, mint a kormánypártéra

Ha most vasárnap lennének a parlamenti választások, a közös ellenzék (DK, Momentum, Jobbik, MSZP, Párbeszéd, LMP) listája már megelőzné a kormánypártokét, még ha nem is sokkal, három százalékponttal:

az előbbire a teljes népesség 39 százaléka, az utóbbira 36 százaléka szavazna.

Ezt mutatta ki az IDEA Intézet  közvélemény-kutatása, amit február 22-25. között készítettek online lekérdezéssel. A kétezer fős minta reprezentatív a magyar felnőtt lakosságra nem, életkor, területtípus szerint. A hibahatár +/- 2,2 százalék.

Az ellenzéki és a kormánypárti lista közötti különbség nem változik akkor sem, ha nem a teljes választókorú lakosságot, hanem a pártot maguknak biztosan választani tudókat nézzük: körükben a kormánypártra 45 százalékuk, az ellenzéki listára pedig 48 százalékuk szavazna.

A Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt egy most vasárnapi választáson 3-3 százalékot kapna a biztos pártválasztók körében, míg a teljes lakosság 18 százaléka még nem tudja, vagy nem akarja megmondani, hogy kire szavazna.

A TELJES LAKOSSÁG ÉS A BIZTOS PÁRTVÁLASZTÓK KÖZÖTT IS HAJSZÁLLAL A HATPÁRTI ELLENZÉK VEZET A KORMÁNY ELŐTT.

Ha a pártok támogatottságát külön-külön nézzük, a kormánypártok dominanciája továbbra is tetemes: Fidesz-KDNP-t a teljes népesség 31 százaléka, míg a biztos szavazók 44 százaléka támogatja.

Ezt követi DK, amit a teljes népesség már csak 11, a biztos pártválasztók 17 százaléka támogat.

Az ellenzéki térfélen a DK-t egymással szoros versenyben követi Jobbik és a Momentum 8-10 százalék körüli támogatottsággal, de az előbbi már egy hajszállal megelőzi Fekete-Győr Andrásékat. Mindkét párt bejelentette már a miniszterelnök-jelöltjét, tulajdon pártelnöküket, az Azonnali pedig mind Jakab Péterrel, mind Fekete-Győr Andrással készített is interjút. 

AZ ELLENZÉKI PÁRTOK EGYÜTTES TÁMOGATOTTSÁGA IS MEGHALADJA A FIDESZÉT.

Az ellenzéki pártok együttes támogatottsága a teljes lakosságban 35 százalék – tekintve, hogy a Fideszé mindössze 31 százalék, az IDEA Intézet szerint látható:

„a közös listaállítás az ellenzéknek továbbra is »megéri«, javítja a győzelmi esélyeket.”

GRAFIKONOK: Idea Intézet

NYITÓKÉP: mohamed_hassan / Pixabay

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek