+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Szerda délelőtt robbant a hír a kormánymédiában, hogy a Fidesz kilép az Európai Néppártból, pontosabban annak EP-beli frakciójából, miután szerdán vélhetően megszavazzák (ha még ezen cikk megjelenéséig nem tették meg) az EPP-frakció belső szabályzatának módosítását, aminek értelmében ha egy frakciótag jogait (például a frakció nevében történő felszólalási jogát) elveszik, azt automatikusan ki is kelljen zárni a frakcióból, sőt, ezzel együtt

 

arra is megnyílik a lehetőség a módosítás értelmében, hogy egy teljes delegációt (például a Fidesz delegációját) is kizárjanak a frakcióból.

 

Ez elég érzékeny téma a Fidesz számára, tekintve, hogy Deutsch Tamást decemberben az EPP-frakció már megfosztotta minden frakciótagsággal járó jogától.

 

Mivel a módosítás nem tetszett a Fidesznek, ezért Orbán Viktor miniszterelnök levelet írt Manfred Webernek, az Európai Néppárt EP-beli frakcióvezetőjének, amelyben jelezte, hogy a tervezett alapszabály-módosítás elfogadása esetén a Fidesz kilép a néppárti frakcióból – ez történt meg szerda délelőtt. A konfliktus azonban már sokkal régebb óta húzódik: a Fidesz pártcsaládbeli tagságát még 2019 márciusában függesztették fel (a frakciótagságuk akkor megmaradt), és azóta a Néppárt nem tudott dönteni arról, hogy ténylegesen ki is zárják-e a Fideszt. Ha ez még nem is történik meg, mindenestre már az is komoly szakításnak értékelhető, hogy a Fidesz távozik az EPP frakciójából.

 

Momentum: Kidobja a rohadt narancsot a Néppárt

 

A hírre a magyar ellenzék is reagált. A Momentum elnöke és miniszterelnök-jelöltje, Fekete-Győr András Facebook-oldalán azt írta, hogy „több évig tartó bénázás után ma talán tényleg kiveti magából az Európai Néppárt a rohadt narancsot”.

 

Fekete-Győr szerint Orbánék Néppártból való kiszorulása azt mutatja, hogy ma már senki sem hiszi el a fideszeseken kívül, hogy „Magyarországon virágzik a demokrácia, az őket érő támadások pedig csak egy sorosista összeesküvés részei (…) Hiába hangoztatja Orbán Viktor, hogy ő csak a keresztény-konzervatív gyökerekhez akar visszatérni, pont a korábbi keresztény-konzervatív szövetségeseinek lett elege belőle.”

 

A Momentum-elnök posztját azzal zárja, hogy Orbán ma már közelebb van Vlagyimir Putyinhoz, mint Európához, és azt javasolja a Fidesznek, hogy

 

„az orosz elnök Egységes Oroszország pártjával kössenek szoros szövetséget és barátságot.”

 

DK: Egy igazi lúzert láthatunk Orbánban

 

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke sem hagyta szó nélkül a Fidesz néppárti távozását, aki szerint lehet ovis módon magyarázkodni azzal, hogy nem a Néppárt zárta ki őket, hanem a Fidesz lépett ki a Néppártból, a lényeg ugyanaz: Orbánék vesztettek.

 

„Szó nincs Európa erős emberéről. Itt egy igazi lúzert látunk. Megérdemlik, ami most történik velük”

 

– írja a DK-elnök, aki hozzáteszi: egy év múlva Magyarországon is veszíteni fog a Fidesz.

 

A DK-s EP-képviselő, Molnár Csaba hasonló keménységgel fogalmazott: szerinte sok-sok kanyar és időhúzás után Orbánék végre oda kerültek, ahova valók: „Európa politikai senkiföldjére”, Orbán maga pedig „a nagyszájú kisfiú, aki csak ordibálni tud, de a végén mindig veszít”.

 

Jobbik: Orbán az EU-t is ott akarja hagyni

 

A Jobbik közleményében úgy reagált, hogy ne legyen senkinek illúziója: Orbán „ma a Néppártot, holnap az Európai Uniót akarja otthagyni”.

 

A Jobbik szerint az EPP felvállalta a nyílt konfliktust „a zsarolgató zseb-Putyinnal”, megszabadult „Európa spionjától”, és

 

„Orbánék együtt csúsztak le Szájer Józseffel az ereszcsatornán, és vesszőfutásukra ma végre pont került”.

 

Lényegében a hivatalos pártközleményt ismételte meg a Jobbik EP-képviselője, Gyöngyösi Márton, hozzátéve, hogy szerint Orbán „most sértődötten alighanem ismét szélsőséges, Európa-ellenes barátaihoz és keleti diktátor cimboráihoz fordul majd”.

 

MSZP: A Fidesz érdekérvényesítő képessége a nullára csökken

 

Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő szerint a Fidesz és az EPP szakítása „megnyugvás a biztonságos és egységes Európai Unió híveinek”

 

Ujhelyi az Azonnalinak küldött közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz érdekérvényesítő képessége most nullára csökken, de az MSZP mindent el fog követni, hogy Magyarország és a magyar emberek érdekei emiatt ne sérüljenek.

 

LMP: A Fidesz és a Néppárt viszonyának nincs jelentősége a magyarok számára

 

Az LMP nevében Ungár Péter és Hanák Gábor országos elnökségi tagok adtak ki közös közleményt, amiben a Fidesz és az EPP elhúzódó konfliktusának végét egy telenovella első évadának befejezéséhez hasonlították. Mindezt a következő mondással szemléltették:

 

„Pablo Sanchez eltitkolt gyermeke mégis örökölt Juan Garciatól”.

 

Az LMP szerint az, hogy a Fidesz az EPP pártcsaládjából is távozik-e, és nem csak a frakciójából, az „majd a következő szövevényes évadban derül ki: Weber és Orbán viharos kapcsolata még évekig szórakoztatni fogja az erre fogékonyakat”. Az LMP arra is felhívja a figyelmet, hogy „az Orbán-kormány bármelyik európai normát meg fogja tudni sérteni, ahogy tette eddig a Néppárt segédletével”.

 

Ugyanakkor az LMP elnökségi tagjai szerint a magyar emberek számára „nincs valódi jelentősége” a Fidesz és a Néppárt viszonyának, „hiszen hazánknak az lenne az érdeke, ha mindkettő kiesne a hatalmi pozíciójából”. Az LMP ezért dolgozik, írják.

 

NYITÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az orosz cég nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésére kiírt tenderen. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki az országból.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

Az elmúlt egy hónapban adták be az eddigi összes covid elleni oltás 58 százalékát, de ez nem egységesen oszlik el a világon. Mutatjuk, hogyan áll az oltásokkal Közép-Európa!

Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóinformációk szerint az FPÖ elnökével azt tervezte, hogy a szélsőjobboldali pártra cseréli le a Zöldeket a kormányban. Az FPÖ-frakció akadályozta ezt meg.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás