Véget ért a telenovella, kidobták a rohadt narancsot: így reagált az ellenzék Orbánék néppárti távozására

Szerző: Petróczi Rafael
2021.03.03. 12:48

Egymásra licitálnak a magyar ellenzéki pártok, hogy ki tud nagyobbat mondani a Fidesz és a Néppárt szakítására.

Véget ért a telenovella, kidobták a rohadt narancsot: így reagált az ellenzék Orbánék néppárti távozására

Szerda délelőtt robbant a hír a kormánymédiában, hogy a Fidesz kilép az Európai Néppártból, pontosabban annak EP-beli frakciójából, miután szerdán vélhetően megszavazzák (ha még ezen cikk megjelenéséig nem tették meg) az EPP-frakció belső szabályzatának módosítását, aminek értelmében ha egy frakciótag jogait (például a frakció nevében történő felszólalási jogát) elveszik, azt automatikusan ki is kelljen zárni a frakcióból, sőt, ezzel együtt

arra is megnyílik a lehetőség a módosítás értelmében, hogy egy teljes delegációt (például a Fidesz delegációját) is kizárjanak a frakcióból.

Ez elég érzékeny téma a Fidesz számára, tekintve, hogy Deutsch Tamást decemberben az EPP-frakció már megfosztotta minden frakciótagsággal járó jogától.

Mivel a módosítás nem tetszett a Fidesznek, ezért Orbán Viktor miniszterelnök levelet írt Manfred Webernek, az Európai Néppárt EP-beli frakcióvezetőjének, amelyben jelezte, hogy a tervezett alapszabály-módosítás elfogadása esetén a Fidesz kilép a néppárti frakcióból – ez történt meg szerda délelőtt. A konfliktus azonban már sokkal régebb óta húzódik: a Fidesz pártcsaládbeli tagságát még 2019 márciusában függesztették fel (a frakciótagságuk akkor megmaradt), és azóta a Néppárt nem tudott dönteni arról, hogy ténylegesen ki is zárják-e a Fideszt. Ha ez még nem is történik meg, mindenestre már az is komoly szakításnak értékelhető, hogy a Fidesz távozik az EPP frakciójából.

Momentum: Kidobja a rohadt narancsot a Néppárt

A hírre a magyar ellenzék is reagált. A Momentum elnöke és miniszterelnök-jelöltje, Fekete-Győr András Facebook-oldalán azt írta, hogy „több évig tartó bénázás után ma talán tényleg kiveti magából az Európai Néppárt a rohadt narancsot”.

Fekete-Győr szerint Orbánék Néppártból való kiszorulása azt mutatja, hogy ma már senki sem hiszi el a fideszeseken kívül, hogy „Magyarországon virágzik a demokrácia, az őket érő támadások pedig csak egy sorosista összeesküvés részei (…) Hiába hangoztatja Orbán Viktor, hogy ő csak a keresztény-konzervatív gyökerekhez akar visszatérni, pont a korábbi keresztény-konzervatív szövetségeseinek lett elege belőle.”

A Momentum-elnök posztját azzal zárja, hogy Orbán ma már közelebb van Vlagyimir Putyinhoz, mint Európához, és azt javasolja a Fidesznek, hogy

„az orosz elnök Egységes Oroszország pártjával kössenek szoros szövetséget és barátságot.”

DK: Egy igazi lúzert láthatunk Orbánban

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke sem hagyta szó nélkül a Fidesz néppárti távozását, aki szerint lehet ovis módon magyarázkodni azzal, hogy nem a Néppárt zárta ki őket, hanem a Fidesz lépett ki a Néppártból, a lényeg ugyanaz: Orbánék vesztettek.

„Szó nincs Európa erős emberéről. Itt egy igazi lúzert látunk. Megérdemlik, ami most történik velük”

– írja a DK-elnök, aki hozzáteszi: egy év múlva Magyarországon is veszíteni fog a Fidesz.

A DK-s EP-képviselő, Molnár Csaba hasonló keménységgel fogalmazott: szerinte sok-sok kanyar és időhúzás után Orbánék végre oda kerültek, ahova valók: „Európa politikai senkiföldjére”, Orbán maga pedig „a nagyszájú kisfiú, aki csak ordibálni tud, de a végén mindig veszít”.

Jobbik: Orbán az EU-t is ott akarja hagyni

A Jobbik közleményében úgy reagált, hogy ne legyen senkinek illúziója: Orbán „ma a Néppártot, holnap az Európai Uniót akarja otthagyni”.

A Jobbik szerint az EPP felvállalta a nyílt konfliktust „a zsarolgató zseb-Putyinnal”, megszabadult „Európa spionjától”, és

„Orbánék együtt csúsztak le Szájer Józseffel az ereszcsatornán, és vesszőfutásukra ma végre pont került”.

Lényegében a hivatalos pártközleményt ismételte meg a Jobbik EP-képviselője, Gyöngyösi Márton, hozzátéve, hogy szerint Orbán „most sértődötten alighanem ismét szélsőséges, Európa-ellenes barátaihoz és keleti diktátor cimboráihoz fordul majd”.

MSZP: A Fidesz érdekérvényesítő képessége a nullára csökken

Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő szerint a Fidesz és az EPP szakítása „megnyugvás a biztonságos és egységes Európai Unió híveinek”

Ujhelyi az Azonnalinak küldött közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz érdekérvényesítő képessége most nullára csökken, de az MSZP mindent el fog követni, hogy Magyarország és a magyar emberek érdekei emiatt ne sérüljenek.

LMP: A Fidesz és a Néppárt viszonyának nincs jelentősége a magyarok számára

Az LMP nevében Ungár Péter és Hanák Gábor országos elnökségi tagok adtak ki közös közleményt, amiben a Fidesz és az EPP elhúzódó konfliktusának végét egy telenovella első évadának befejezéséhez hasonlították. Mindezt a következő mondással szemléltették:

„Pablo Sanchez eltitkolt gyermeke mégis örökölt Juan Garciatól”.

Az LMP szerint az, hogy a Fidesz az EPP pártcsaládjából is távozik-e, és nem csak a frakciójából, az „majd a következő szövevényes évadban derül ki: Weber és Orbán viharos kapcsolata még évekig szórakoztatni fogja az erre fogékonyakat”. Az LMP arra is felhívja a figyelmet, hogy „az Orbán-kormány bármelyik európai normát meg fogja tudni sérteni, ahogy tette eddig a Néppárt segédletével”.

Ugyanakkor az LMP elnökségi tagjai szerint a magyar emberek számára „nincs valódi jelentősége” a Fidesz és a Néppárt viszonyának, „hiszen hazánknak az lenne az érdeke, ha mindkettő kiesne a hatalmi pozíciójából”. Az LMP ezért dolgozik, írják.

NYITÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek