Néppárt-kilépés: az RMDSZ és az MKP hamarosan dönt, a KDNP marad

2021.03.03. 12:41

Szerda reggel robbant a bomba: a kormánypárti sajtó értesülései szerint a Fidesz otthagyja az Európai Néppártot. De mi a helyzet a kormánypárt csatolt részeivel, legszorosabb környékbeli szövetségeseivel? Körbekérdeztünk.

Néppárt-kilépés: az RMDSZ és az MKP hamarosan dönt, a KDNP marad

Még mielőtt kiderült volna, hogy a Néppárt EP-frakciója megszavazta azt a belső szabályzatmódosítást, amivel könnyebb lett volna kirakni a Fideszt a Néppárt EP-frakciójából, Orbánék bejelentettek, hogy inkább kilépnek ők maguk.

A magyar kormánypártnak vannak olyan szövetségesei, akikkel eddig sülve-főve együtt politizált az Európai Parlamentben – ilyen az egy szem EP-képviselővel, Hölvényi Györggyel rendelkező KDNP, az erdélyi, két EP-képviselőt delegáló RMDSZ, vagy a 2019 óta EP-képviselő nélküli felvidéki MKP. Arról kérdeztük a Fidesz legszorosabb európai szövetségeseit, mit lépnek most.

KDNP: Maradunk, Antall József és Helmut Kohl hívott minket ide

Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési frakciójának szóvivője az Azonnalinak elmondta, hogy a KDNP nem fog kilépni az Európai Néppártból, akkor sem, ha a Fidesz otthagyja a pártcsaládot. 

„Sokkal régebb óta vagyunk a Néppártban, Antall József és Helmut Kohl hívott meg bennünket oda, éppen ezért kötelességünk, hogy addig maradjunk, ameddig az lehetséges”

– mondja Nacsa. A KDNP-frakció szóvivője szerint az ő bennmaradásuk a kormánykoalíciót és a Fidesz-KDNP-szövetség működését nem érinti majd érdemben.

MKP: Ha a pártcsaládból is kilépne a Fidesz, az már más kérdés

A Fidesz legszorosabb szövetségese Szlovákiában a Magyar Közösség Pártja: ugyan a 2019-es EP-választáson nem tudtak képviselőt delegálni az Európai Parlamentbe, de az Európai Néppárt pártcsaládjának továbbra is tagjai. Králik Róbert MKP-s sajtótitkár szerint a kedd esti elnökségi ülésen nem került szóba a Fidesz Néppártból való kilépésének kérdése, de a párt elnökségében jó eséllyel szóba fog majd kerülni az ügy.

Azért nem tartják sürgetőnek, hogy foglalkozzanak ezzel, mert a Fidesz csak a néppárti frakcióból lépett ki egyelőre, a pártcsaládból nem

– a frakciónak pedig EP-képviselők hiányában az MKP nem tagja. Králik szerint azzal már biztosan foglalkoznia kéne a párt elnökségének, ha a Fidesz a pártcsaládból is kilépne, bár ekkor is megfontolandó lenne a Néppártban maradniuk, hogy a felvidéki magyarokat ott is képviselhessék. A sajtótitkár szerint ez az ügy nem változtat a téren, hogy az MKP a Fidesz – és egyébként a mindenkori magyar kormánypártok – szövetségese.

RMDSZ: Leülünk és megtárgyaljuk, jövő héten döntünk

Mivel az erdélyi magyarok egy részét képviselő RMDSZ politikusai is együtt szoktak mozogni a Fidesszel sok európai ügyben, őket is megkérdeztük arról, hogyan folytatja az Európai Parlamentben a Romániának 2020-ban miniszterelnök-helyettest is adó párt. Sokadik próbálkozás után az Azonnali elérte Székely Istvánt, az RMDSZ ügyvezető alelnökét. Arra a kérdésünkre, hogy az RMDSZ mit fog lépni a Fidesz néppárti EP-frakcióból való kilépése után, Székely úgy fogalmazott:

„Leülünk, és megtárgyaljuk. Ennyire gyorsan reagálni egy hírre nem hiszem, hogy lehetséges.”

Székely hozzátette, hogy a romániai belpolitikai történések jelenleg lekötik a szervezet energiáit. Székely szerint a szerda déli kormányülés során nevezik ki az RMDSZ-es prefektusokat, jelenleg arra koncentrál a párt,

jövő hétre várható döntés ebben a kérdésben.

FRISSÍTÉS (március 6.): Az RMDSZ végül gyorsabban döntött: Kelemen Hunor bejelentése szerint ők bizony maradnak a Néppártban. Jobboldali erdélyi ellenzékük, a Fidesz kegyéből kiesett Erdélyi Magyar Szövetség szerint ezt rosszul teszik.

Hova ülhet be a Néppárt után a Fidesz? Utánajártunk.

Így búcsúznak a távozó fideszesektől a Néppártban. Szemle!

Tényleg a Fidesz volt a probléma? Techet Péter véleménycikke!

NYITÓKÉP: Európai Néppárt, Flickr, 2019

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek