Korrupcióellenes ügyészek bukkantak ókori hajóroncsra Romániában

Szerző: Vass Csaba
2021.03.02. 13:15

Noha a hatóságok „régészeti szempontból érdektelen” térséggé nyilvánították a területet, a tenger antik pénzérméket mosott a felszínre. A korrupcióellenes ügyészség szagot fogott.

Korrupcióellenes ügyészek bukkantak ókori hajóroncsra Romániában

A romániai Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) fedezett fel egy – a szakértők szerint – ókorból származó hajóroncsot a Konstancától alig 12 kilométerre északra található Mamaia-üdülőtelep tengerpartjának közelében.

A korrupcióellenes ügyészek éppen egy korrupciógyanús ügyben nyomoztak, amikor a parttól mintegy 2 tengeri mérföldre, 25 méteres mélységben felfedezték a hajóroncsot, amiről egyelőre annyit tudni, hogy nincs egy darabban,

nagy valószínűséggel antik darab, egy 14 centiméteres részét részét pedig már elküldték szénizotópos kormeghatározásra, hogy megállapítsák a pontos korát.

Az még Romániában sem szokott előfordulni, hogy a DNA korrupciós ügyeket felgöngyölítő ügyészei történelmi leletekre bukkanjanak, eredetileg most sem ez volt a cél.

A DNA azért indított nyomozást a térségben, mert a Fekete-tenger román tengerparti részein – így a Mamaiához közeli tengerpartokon is – hatalmas munkálatok kezdődtek meg az elmúlt években annak érdekében, hogy a partmenti vízfenékről kikapart homokból kiszélesítsék a strandokat. Ezek a munkálatok a gyakorlatban így néznek ki:

Közzétette: Apele Romane Dobrogea-Litoral – 2021. február 19., péntek

A 752 millió eurós (mai árfolyamon 274 milliárd forintos) beruházással számoló projektbe még 2018-ban vágtak bele, 2019-ben pedig a kulturális minisztérium alá tartozó Konstanca megyei kulturális osztály adta ki a területre az úgynevezett régészeti mentesítési engedélyt, aminek értelmében elkezdődhetett a munka a területen, mivel az „régészeti szempontból nem érdekes”.

Mint kiderült, a megyei kulturális osztály tévedett, ugyanis az elmúlt héten a munkálatok során a kikapart homokból ókori érmék kerültek elő.

Ezt követően a DNA rögtön nyomozást indított, hogy kiderítsék, mi állhat annak hátterében, hogy a megyei kulturális osztály kiadta ezt az engedélyt, a minisztérium pedig rá is bólintott erre.

Az egyelőre nem tudni, pontosan hogyan bukkantak a hajóroncsra, de az már biztos, hogy emiatt a térségben teljesen leálltak a munkálatokkal.

A DNA-t 2002-ben alapították Romániában azért, hogy felgöngyölítse a korrupciógyanús ügyeket az országban. Működése során számos nagy kaliberű politikust juttatott rácsok mögé, közülük a leghíresebb Liviu Dragnea, a posztkommunista-nacionalista Szociáldemokrata Párt (PSD) egykori vezére, akit 2019 májusában – egy DNA által feltárt korrupciós ügy miatt – 3 és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek.

A szervezet ugyanakkor maga sem volt mentes a botrányoktól. 2018-ban kiderült, hogy titkos együttműködési megállapodást kötöttek a Román Hírszerző Szolgálattal (SRI), és 2009-től kezdődően illegálisan hallgattak le több romániai politikust és közéleti szereplőt, összesen 36 406 személyt, ezeknek a lehallgatásoknak az anyagát pedig igyekeztek felhasználni az adott személyek elleni bírósági tárgyalásokon is.

A DNA-t 2013-tól egészen 2018-as leváltásáig vezette Laura Codruța Kövesi (a neve a volt férje révén magyar), akit 2019-ben az Európai Ügyészség (EPPO) főügyészévé választottak. Hogy pontosan mi is az az Európai Ügyészség, és mely országokban működhet, arról itt írtunk részletesen.

NYITÓKÉP: Apele Romane Dobrogea-Litoral / Facebook

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek