+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. március 1. hétfő, 13:28
A hatpárti ellenzék az előválasztási bejelentésében csak a leendő parlamenti frakcióikba beülő civilekről beszél, más ellenzéki pártokról nem. Az Új Világ Néppárt elnökének van sejtése, hogy ez mennyire szándékos, de egyelőre azt szeretné, ha az ellenzék nyilatkozna erről.

Február utolsó napjáig kellett várni arra, hogy a hatpárti ellenzéki összefogás (DK, Momentum, Jobbik, MSZP, Párbeszéd, LMP) bejelentse, hogy pontosan hogyan akarja megrendezni az előválasztást. Így kiderült, hogy:

 

+ mind a 106 választókerületben lesz előválasztás,

 

+ amit augusztus közepétől fogva fognak több héten keresztül megrendezni,

 

+ úgy, hogy az egyéni kerületi jelölteket egyfordulós, a közös miniszterelnök-jelöltet pedig kétfordulós szavazással választják majd ki,

 

+ az egyéni körzetekben indulóknak 400, a miniszterelnök-jelöltségéért indulóknak pedig 20 ezer támogatói ajánlást kell összegyűjteniük az induláshoz,

 

+ és az egyéni körzetekben indulhatnak a nem a hat párthoz tartozó civil jelöltek is, akiknek viszont előre nyilatkozniuk kell arról, hogy az előválasztási és a parlamenti választáson is győztes jelöltként a hat párt közül melyik párt parlamenti frakciójába ülnének be.

 

Csakhogy a bejelentésben nincsen arról szó, hogy mi van akkor, ha az előválasztáson egy, a hat párton kívüli párt akarja megmérettetni magát:

 

ők indulhatnak egyáltalán? Ha igen, nekik is előre jelezniük kell, hogy melyik másik párt frakciójába ülnének be?

 

És mi van akkor, ha netán ennek a pártnak sikerül annyi körzetet hoznia 2022-ben, hogy már önálló frakciót is alapíthatnának?

 

Pálinkás József pártjának jelöltjei nem indulnának más párt zászlója alatt

 

Pont ennek tisztázását kéri a hatpárti szövetségtől a volt MTA-elnök, Pálinkás József konzervatív-liberális pártja, az Új Világ Néppárt (ÚVNP), ami azzal az ígérettel lépett a színre tavaly októberben, hogy ők – ellentétben az összefogás pártjaival – képesek lesznek megszólítani a Fideszből kiábrándult jobboldali szavazókat.  

 

Mint közleményükben írják:

 

„Nem derül ki egyértelműen, hogy mi, az Új Világ Néppárt, mint ellenzéki párt elindulhatunk-e jelöltjeinkkel önálló pártként az előválasztásokon. Az sem világos, hogy amennyiben az Új Világ Néppárt jelöltjei kellő számban megnyerik az előválasztást, és azt követően a körzeteikben az országgyűlési választást, akkor az Új Világ Néppárt alakíthat-e önálló frakciót a parlamentben.”

 

Az ÚVNP ezért arra kéri a hatpárti ellenzéket, hogy nyilatkozzanak egyértelműen, hogy „lehetővé teszik-e további, szintén kormányváltást kívánó pártok indulását az előválasztásokon”.

 

Megkerestük ezzel kapcsolatban Pálinkás Józsefet, aki elmondta: van megérzése azzal kapcsolatban, hogy az ellenzék szándékosan alakította-e úgy az előválasztáson való indulás feltételrendszerét, hogy azzal az ÚVNP-t is kiszorítsák, de ezt nem szeretné megosztani a nyilvánossággal.

 

„Azt szeretném, ha erről az mondana valamit, akinek mondanivalója van.”

 

Rákérdeztünk arra is, hogy ha már egyszer önálló parlamenti frakciót képzel el (amihez főszabály szerint jelenleg legalább öt fő kell), akkor Pálinkásék hány körzetben terveznének indulni az előválasztáson, és ebből hányban számítanak a saját győzelmükre. Az ÚVNP elnöke erre elmondta, hogy jelenleg a 106-ból már 32 körzetben megvannak a jelöltjeik, ami augusztus végéig akár 70-80-ra is hízhat, és ebből Pálinkás szerint 5-10 körzetben lenne esélyük a győzelemre.

 

Azt viszont az Azonnali kérdésére kizárta Pálinkás, hogy a hat párt valamelyikének színében induljanak a jelöltjeik, ha ÚVNP-sként nem tudják megmérettetni magukat.  Ahogy a volt MTA-elnök fogalmazott:

 

„Szeretnénk megőrizni az identitásunkat, és nem felolvadni egy magát bármilyennek mondó nagy pártban.”

 

Arra a kérdésünkre, hogy ha a hat párt nem változtat az előválasztási feltételrendszeren, rá fognak-e indulni a 2022-es parlamenti választáson az ellenzéki jelöltekre, Pálinkás úgy válaszolt: erről majd szeptember-október környékén fognak tudni dönteni, ha szükséges lesz.

 

Szanyi Tiborékat már nem érdekli az előválasztás

 

Ennél jóval egyértelműbben fogalmazott az MSZP-ből kivált, és Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) néven pártot alapító Szanyi Tibor, aki megkeresésünkre elmondta:

 

ők nem foglalkoznak a hatpárti ellenzék előválasztásával, és bizony rá fognak indulni az előválasztáson győztes jelöltekre is 2022-ben.

 

Mindezt Szanyi – aki egyébként az ISZOMM miniszterelnök-jelöltje, és már programot is hirdetett – a szerencsi időközi választás tapasztalataival indokolta, ahol hiába kérték a hat pártot, hogy tartsanak előválasztást a jelöltjük, Tóth Ádám és a végül közös ellenzéki jelöltté váló (és a fideszes Koncz Zsófiával szemben alulmaradó) jobbikos Bíró László között, a hatpárti ellenzék erre nem volt hajlandó.

 

Ahogy Szanyi fogalmazott: a szerencsi időközin a pártok megmutatták, hogy ők csak az emberek „parasztvakítására” játszanak, és innentől kezdve egyértelmű, hogy az ISZOMM önállóan fog indulni 2022-ben.

 

Azzal kapcsolatban, hogy miért úgy lett kialakítva az előválasztási rendszer, hogy azon a hat párton kívül más párt ne indulhasson, és hogy van-e esély arra, hogy ezen még változtassanak, kerestük a feltételeket letárgyaló pártelnököket, de nem értük el őket. Kérdéseinket elküldtük a pártok sajtóosztályainak, amint választ kapunk, közöljük.

 

NYITÓKÉP: Arno Mikkor / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás