+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2021. február 28. vasárnap, 21:33
A Feröer-szigetek lakóit nem különösen izgatja egyelőre a harmadik hullám.

Megvan Európa első koronavírus-mentes területe: a Skócia és Izland között fekvő, nagyjából 50 ezer ember által lakott Feröer-szigetek. Barður á Steig Nielsen, a Dán Királysághoz tartozó, de széleskörű autonómiát élvező (így például nem is EU-tag) ország miniszterelnöke jelentette be a mindezt a Feröer-szigetek honlapján pénteken, hozzátéve, hogy ez rendkívül bátorító hír. Ez azt jelenti, hogy 2020 júliusa óta most, 2021 februárjának végén fordult elő először, hogy egy aktív koronavírus-fertőzött sincs a 17 lakott és egy lakatlan szigetből álló autonóm területen, az utolsó fertőzöttet ugyanis pénteken egészségesnek nyilvánították, és kiengedték a karanténból.

 

 

A kicsivel több, mint 50 ezer lakosú szigetcsoporton a pandémia kirobbanása óta – ott ugyanúgy, mint Magyarországon, 2020. március 4-én regisztrálták az első esetet – 658 koronavírus-fertőzöttet tartottak számon, közülük mindössze egy ember halt meg, azaz a kínai koronavírus Feröer-szigeteki halálozási aránya már-már rekordalacsony, 0,15 százalékos. Nielsen miniszterelnök ezt annak tudja be, hogy a feröeri kormány végig tartotta magát ahhoz, hogy egy szigorúbb lockdown bevezetése helyett inkább rengeteget tesztel, kontaktkutatást végez, és a fertőzött betegeket karanténba rakja. De hozzátette: mindez a siker csak ideiglenes, hiszen bármikor visszajöhet a szigetre a fertőzés.

 

Igaz, mindent meg is tesznek azért, hogy ne lehessen csak úgy elutazni hozzájuk.

 

A turisztikai célú, vagyis ahogy ők írják, nem épp szükséges utakat eleve nem is ajánlják most. Aki ennek ellenére is komppal vagy repülővel elutazna a Feröer-szigetekre, annak kell legyen egy 72 órával érkezés előttről származó negatív tesztje, a szigetcsoportra való érkezéskor saját költségére el kell végeztessen egy újabb tesztet, majd ennek eredményétől függetlenül hat napon át karanténba kell vonulnia. A hatodik napon egy újabb tesztet kell elvégeztetnie, ez már ingyen van, és egészen addig karanténban kell maradnia, amíg ki nem derül, hogy annak a tesztnek az eredménye negatív.

 

Aki mindezek után elhagyhatja a karantént, azt fogja látni, hogy a maszkot tömegben és tömegközlekedési eszközökön hordani kell, amúgy csak az általános távolságtartási és higiéniai szabályok vannak érvényben. A lakosságot a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcináival oltják, eddig 5 százalékuk kapta meg a második dózist.

 

FOTÓ: Madla-commonswiki / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás