Mind a 106 egyéni választókerületben előválasztást rendez az ellenzék

Szerző: Bukovics Martin
2021.02.28. 09:40

Civilek is indulhatnak rajta, ha előre nyilatkoznak arról, hogy győzelmük esetén melyik párt frakciójába ülnének be. Aki 2022 áprilisáig betölti a 18. életévét, részt vehet az előválasztáson.

Mind a 106 egyéni választókerületben előválasztást rendez az ellenzék

A tárgyalóasztal helyett a választók kezébe adják a döntést a hatpárti ellenzéki összefogás vezetői azt illetően, hogy kik legyenek a Fidesz kihívói a választókerületekben, és ki legyen Orbán Viktor kihívója miniszterelnök-jelöltként 2022-ben, jelentették be az Azonnalinak küldött közleményükben vasárnap délelőtt.

Eszerint immár végérvényesen kijelenthető: mind a 106 választókörzetben előválasztáson dől el, kiket tartanak a választók alkalmasnak a Fidesz legyőzésére. Korábban voltak ugyanis vitáik arról, hogy a biztos befutónak számító, a körzetüket mindig magabiztosan megnyerő helyi erős embereket előválasztás megrendezése nélkül, újra engedjék újrázni. (Ezt hozta fel érvként Hadházy Ákos zuglói momentumos indítása ellen érvként az MSZP-s Tóth Csaba is.) Ezek szerint ez eldőlt: a biztos befutónak számító ellenzéki politikusoknak is előválasztáson kell bizonyítaniuk, hogy biztos befutók évekkel a 2018-as választást követően is.

Az előválasztáson nemcsak a pártok jelöltjei, de civilek is elindulhatnak, akiknek „a hatékony közös kormányzás érdekében” előre jelezniük kell, hogy a hat szervező párt leendő frakciói közül melyikhez kívánnak csatlakozni a parlamenti munka során.

Az előválasztás több hetes folyamata – figyelemmel a koronavírus-járványra – augusztus közepétől indul, amelynek során az egyéni képviselőjelölteket egy fordulóban, a miniszterelnök-jelölt személyét két fordulóban választhatják ki azok a szavazók, akik 2022. áprilisáig betöltik a 18. életévüket (ez a Momentum ötlete volt). Eddig Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, Jakab Péter Jobbik-elnök és Fekete-Győr András Momentum-elnök jelentette be, hogy elindulna az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltségéért.

Az előválasztáson mindenki indulhat, aki elfogadja a jelölti feltételeket, amelynek része képviselőjelöltként 400, miniszterelnök-jelöltként 20 ezer támogatói ajánlás összegyűjtése is. Az előválasztás lebonyolítására a szervező hat párt a napokban felállítja az Országos Előválasztási Bizottságot. Az előválasztáson mindenki elindulhat, aki megfelel az OEB által támasztott jelölti feltételeknek.

A közlemény megemlíti azt is, hogy a közös ellenzéki programtervet a pártelnökök májusban társadalmi vitára bocsátják.

FOTÓ: Azonnali-montázs

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek