Zene a korona idején: kis sátrakba zárják a gyerekeket, hogy újra együtt zenélhessenek

Szerző: Petróczi Rafael
2021.02.26. 12:48

Egy amerikai középiskolai fúvószenekarban megvalósított megoldás valóban kényelmetlen, de az igazgató szerint a gyerekek legalább újra együtt zenélhetnek.

Zene a korona idején: kis sátrakba zárják a gyerekeket, hogy újra együtt zenélhessenek

A koronavírus-járvány egyik legnagyobb vesztese kétségkívül a zenei szektor – nemcsak hogy a koncertek maradnak el, de sokszor még a zenészek számára olyan alapvető dolgok is megnehezülnek, mint a gyakorlás és a próbák kivitelezése. Főleg, ha az nem egyéni, hanem csoportos összejövetelt kíván meg, mint egy zenekar esetében.

Erre a problémára találtak ki egy sajátost megoldást az amerikai Washington állambeli Wenatchee Gimnáziumban, ahol

az iskola fúvószenekarának tagjait túlzottan tágasnak nem mondható, zöld állósátrakba tették, így szigetelve el egymástól a fiatal zenészeket.

A képet árnyalja, hogy egy fúvószenekarról van szó, ami nem éppen szerencsés egy levegőben terjedő vírus esetén, és ahol így nem rendezhető le annyival a próba megszervezése, hogy mindenki viseljen maszkot, és üljön távolabb egymástól.

Az iskola igazgatója, Eric Anderson a BBC videójában arról beszél, hogy a sátrak ötlete a zenei és színházi tanáraiktól jött: így oldható meg szerintük biztonságosan, hogy a gyerekek együtt zenélhessenek és énekelhessenek. Miután a gimnázium vezetősége konzultált velük, a helyi egészségügyi hatóságok meg is adták az engedélyt a próbák ilyenformán történő kivitelezésére.

Kérdés persze, hogy mennyire lehet így hatékonyan próbálni: mennyire korlátozza le a sátor a zenekari tagok közötti kommunikációt, például mennyire lehet hallani benne a zenekar többi részét. Ugyanígy

rendkívül fontos tájékozódási pont tud lenni egy próbafolyamat alatt, ha az ember látja a zenésztársai – főleg a szólamtársai – testbeszédét,

például ha játékra készen felveszi a hangszerét, vagy levegőt vesz – a képek alapján ez a funkciója a próbáknak biztosan eltűnik a washingtoni sátras megoldással.

A politika viszont nem a szakmaiság sérülése miatt emelt kifogást az egyedi gyakorlat ellen: Georgia állam republikánus képviselője, Marjorie Taylor Greene az ellen tiltakozott, hogy a gyerekeket ilyen szűk sátrakba zsúfolták be. Mint Twitter-oldalán írja,

ez szerinte gyermekbántalmazás, és véget kell vetni ennek a nonszensznek.

Eric Anderson, a Wenatchee Gimnázium igazgatója elismerte, hogy a sátrak ugyan valóban kicsik, de zenészek legalább így újra tudnak együtt próbálni.

Egyébként biztonságos megoldás a fúvósok és az énekesek próbájára nem csupán úgy érhető el, hogy egyéni sátrakkal szeparálják el egymástól a zenészeket. Az amerikai hadsereg legrégebb óta működő, aktív zenekara, a West Point Band közreműködésével dolgoztak ki egy ennél sokkal szofisztikáltabb – bár inkább valóban a professzionális zenekarokra alkalmazandó – módszert is a járvány alatt tartott próbákra, ami több javaslat ötvözésével garantálja a zenészek biztonságát.

Így például ha lehet, érdemes szabadtéren próbálni, ha nem, akkor is többször és nagyobb szüneteket ajánlott beiktatni a próbafolyamatba, hogy jobban tisztuljon a levegő, a zenészeket egymástól minimum másfél-kétméteres távolságba ültetni, akár úgy is, hogy felülről nyitott plexifalat húzunk közéjük.

FOTÓK: Ari Hoffman / Twitter

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek