A szegényebb országok többet fizetnek a vakcinákért, mint az EU vagy az USA

2021.02.25. 13:20

Míg az EU darabonként 3,5 dollárt fizet az AstraZeneca vakcináiért, a Dél-Afrikai Köztársaság már 5,25 dollárt.

A szegényebb országok többet fizetnek a vakcinákért, mint az EU vagy az USA

Több szegényebb ország is olyan szerződéseket kötött a vakcinagyártó cégekkel, amiben a kínai koronavírus elleni vakcinákért magasabb árat kell fizetniük, mint a gazdag országoknak – írja a Politico.

Így a vakcinabeszerzés még nehezebb a szegényebb, fejlődő országoknak, ugyanis a gazdag országokhoz képest nem elég, hogy kevesebbet kapnak – és azt is jóval később –, de még akár többe is kerülhet nekik ugyanaz a készítmény. Ugyanis a fejlődő országok nem közvetlenül a vakcinagyártókkal állapodnak meg, hanem olyan cégekkel, akik partnerségi viszonyban állnak a vakcinagyártókkal, ők pedig általában többért árulják a szert.

A lap példaként a Dél-Afrikai Köztársaságot említi, ami 5,25 dollárt (körülbelül 1 545 forint) fizet az AstraZeneca vakcináért az Indiai Szérum Intézeten keresztül, míg közben az Egyesült Államok ugyanazért a termékért mindössze 4 dollárt (körülbelül 1 177 forint), az Európai Unió tagállamai pedig 3,5 dollárt ( körülbelül 1030 forint) fizet.

Ugyan ez az 1,25-1,75 dollárnyi (közel 370-515 forint) eltérés nem tűnik soknak, de többmilliós tételben már ez is hatalmas különbségnek számít, és míg

a szegényebb országok eleve kevesebb pénzzel rendelkeznek, jóval kevesebb vakcinát is tudnak vásárolni a gazdagabb országoknál.

De nemcsak Dél-Afrika az egyetlen ország, ahol többet fizetnek a vakcinákért. A Reuters információi szerint a déli-ázsiai Banglades 4 dollárt fizet az Indiai Szérum Intézetnek az AstraZeneca vakcinákért, miközben ugyanez a cég Indiának 2,72 dollárért árulja ugyanazt a kínai koronavírus elleni gyógyszert.

A Politiconak megszólalt az AstraZeneca szóvivője is, aki elmondta, hogy a vakcinák ára több okból is eltérhet, például a gyártás költsége, a megrendelt mennyiség, illetve a földrajzi régió miatt is. Ugyanakkor pontos számokat az AstraZeneca nem közölt üzleti titokra hivatkozva.

Ugyanakkor nemcsak az árakban, hanem az eddig leszállított vakcinamennyiségben is óriási különbség van: míg például az Egyesült Államokba már 66 millió adag vakcina érkezett, addig Dél-Afrikába csak 32 ezer, így míg előbbi országban már 100 főből 20,02 fő jutott vakcinához, addig utóbbi országban ez a szám már mindössze 0,05.

Az Indiai Szérum Intézet egyébként partnere az AstraZeneca mellett a Bill és Melinda Gates alapítványának, illetve annak a GAVI, az Oltószövetség nevű szervezetnek, akik a WHO-val közösen vezetik a Covax-egyezményt, aminek a célja pont az, hogy a koronavírus elleni vakcinák minél méltányosabban és igazságosabban osszák el, és olyan országoknak is jusson a szerből, akiknek nincs pénzük. Minderről bővebben itt írtunk.

NYITÓKÉP: Európai Bizottság / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek