Újból nekifutnak a tanárok beoltásának Romániában, két hét alatt ütnék nyélbe a dolgot

Szerző: Vass Csaba
2021.02.24. 09:33

Korábban egyszer már elkezdték a tanügyi alkalmazottak beoltását, de mivel kevés oltóanyag érkezett, ezért le kellett állítani a projektet. A következő 2 hétben most nagyon belehúznának.

Újból nekifutnak a tanárok beoltásának Romániában, két hét alatt ütnék nyélbe a dolgot

Február 24-én, szerdán újra megkezdik a tanügyi alkalmazottak oltását Romániában, és a tervek szerint március 10-ig be is fogják oltani

mindazt a 60 ezer embert a szektorból, akik jelezték, hogy be szeretnék oltatni magukat.

Romániában sem kötelező a koronavírus-elleni védőoltás, ahogyan Magyarországon sem. Aki be szeretné oltatni magát, annak regisztrálnia kell, és várólistára kerül. Valeriu Gheorghiță, a nemzeti oltási kampány koordinátora a román oktatásügyi minisztérium honlapján közzétett bejegyzése szerint Romániában eddig már 42 ezer tanügyi alkalmazott kapta meg a védőoltást, de ezt el kellett halasztani, mivel kifogytak az oltóanyagból. 

Gheorghiță közölte, hogy most, hogy van elég oltóanyag szerdán az ország 41 megyéjéből huszonháromban, valamint a fővárosban nyitnak meg az oltási központok a tanügyi alkalmazottak előtt, tizennégy megyében csütörtöktől kezdik oltani a tanárokat, két megyében csak péntektől, és van három megye, ahol a tanügyben dolgozók oltását csak jövő hétfőn kezdik el.

Romániában február 8-tól van ismételten oktatás azokban az oktatási intézményekben, amelyek olyan településeken találhatóak, ahol nem magas a fertözöttségi szám. A részletekről korábban írt az Azonnali is

Romániában a Bloomberg gyűjtése szerint

100 emberből már 7.4-et beoltottak koronavírus ellen.

Keleti szomszédunk egyelőre csak a a Pfizer-BioNTech, az Oxford/AstraZeneca és a Moderna vakcináit szerezte be, a román kormány pedig jelezte nem is szeretne se Kínával, se Oroszországgal külön megegyezni, csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinákat kívánja használni.

Romániába is a megrendeltnél jóval kevesebb oltóanyag érkezett a fent említett cégektől, éppen ezért a héten felröppentek olyan hírek, miszerint a román kormány arra készül, hogy a Johnson & Johnson vakcináival is elkezdje az oltást. De Valeriu Gheorghiță, az oltáskampány koordinátora az egyik román kereskedelmi rádiónak adott interjúban elmondta, hogy erre csak azt követően kerülhet sor, ha azt az EMA feltehetőleg március közepén majd engedélyezi, Romániában pedig csak majd áprilistól kezdenének oltani ezzel.

Romániában eddig

819 ezernél is több embert oltottak már be valamelyik engedélyezett oltóanyaggal, ebből közel 600 ezer ember már meg is kapta a második emlékeztető oltást.

Az országban december december 27-én kezdték meg az egészségügyi alkalmazottak oltását, és január 15-én lépett az oltási kampány a második szakaszba, amelynek során 4 millió ember beoltását tervezik. Az oltás második szakaszában azoknak a személyeknek a beoltására is sor kerül, akik elengedhetetlen tevékenységet végeznek az állam és az infrastruktúra működéséhez, így Románia jobbközép elnökét, Klaus Johhanist és a miniszterelnököt, kormánytagokat is beoltották már, ráadásul ők már az emlékeztető vakcinát is megkapták. A tervek szerint a lakosság tömeges oltását áprilisban kezdik majd.

Az Azonnali minden hónapban megnézi, hogyan állnak az oltással Magyarország szomszédai: a januári ciket itt, a februárit pedig itt olvashatod.

NYITÓKÉP: Vlad Voiculescu, egészségügyi minisztert éppen beoltják. Román Egészségügyi Minisztérium / Facebook

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek