+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2021. február 24. szerda, 09:33
Korábban egyszer már elkezdték a tanügyi alkalmazottak beoltását, de mivel kevés oltóanyag érkezett, ezért le kellett állítani a projektet. A következő 2 hétben most nagyon belehúznának.

Február 24-én, szerdán újra megkezdik a tanügyi alkalmazottak oltását Romániában, és a tervek szerint március 10-ig be is fogják oltani

 

mindazt a 60 ezer embert a szektorból, akik jelezték, hogy be szeretnék oltatni magukat.

 

Romániában sem kötelező a koronavírus-elleni védőoltás, ahogyan Magyarországon sem. Aki be szeretné oltatni magát, annak regisztrálnia kell, és várólistára kerül. Valeriu Gheorghiță, a nemzeti oltási kampány koordinátora a román oktatásügyi minisztérium honlapján közzétett bejegyzése szerint Romániában eddig már 42 ezer tanügyi alkalmazott kapta meg a védőoltást, de ezt el kellett halasztani, mivel kifogytak az oltóanyagból. 

 

Gheorghiță közölte, hogy most, hogy van elég oltóanyag szerdán az ország 41 megyéjéből huszonháromban, valamint a fővárosban nyitnak meg az oltási központok a tanügyi alkalmazottak előtt, tizennégy megyében csütörtöktől kezdik oltani a tanárokat, két megyében csak péntektől, és van három megye, ahol a tanügyben dolgozók oltását csak jövő hétfőn kezdik el.

 

Romániában február 8-tól van ismételten oktatás azokban az oktatási intézményekben, amelyek olyan településeken találhatóak, ahol nem magas a fertözöttségi szám. A részletekről korábban írt az Azonnali is

 

Romániában a Bloomberg gyűjtése szerint

 

100 emberből már 7.4-et beoltottak koronavírus ellen.

 

Keleti szomszédunk egyelőre csak a a Pfizer-BioNTech, az Oxford/AstraZeneca és a Moderna vakcináit szerezte be, a román kormány pedig jelezte nem is szeretne se Kínával, se Oroszországgal külön megegyezni, csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinákat kívánja használni.

 

Romániába is a megrendeltnél jóval kevesebb oltóanyag érkezett a fent említett cégektől, éppen ezért a héten felröppentek olyan hírek, miszerint a román kormány arra készül, hogy a Johnson & Johnson vakcináival is elkezdje az oltást. De Valeriu Gheorghiță, az oltáskampány koordinátora az egyik román kereskedelmi rádiónak adott interjúban elmondta, hogy erre csak azt követően kerülhet sor, ha azt az EMA feltehetőleg március közepén majd engedélyezi, Romániában pedig csak majd áprilistól kezdenének oltani ezzel.

 

Romániában eddig

 

819 ezernél is több embert oltottak már be valamelyik engedélyezett oltóanyaggal, ebből közel 600 ezer ember már meg is kapta a második emlékeztető oltást.

 

Az országban december december 27-én kezdték meg az egészségügyi alkalmazottak oltását, és január 15-én lépett az oltási kampány a második szakaszba, amelynek során 4 millió ember beoltását tervezik. Az oltás második szakaszában azoknak a személyeknek a beoltására is sor kerül, akik elengedhetetlen tevékenységet végeznek az állam és az infrastruktúra működéséhez, így Románia jobbközép elnökét, Klaus Johhanist és a miniszterelnököt, kormánytagokat is beoltották már, ráadásul ők már az emlékeztető vakcinát is megkapták. A tervek szerint a lakosság tömeges oltását áprilisban kezdik majd.

 

Az Azonnali minden hónapban megnézi, hogyan állnak az oltással Magyarország szomszédai: a januári ciket itt, a februárit pedig itt olvashatod.

 

NYITÓKÉP: Vlad Voiculescu, egészségügyi minisztert éppen beoltják. Román Egészségügyi Minisztérium / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás