Kifejlesztettek egy koronavírus-tesztet, ami a hosszútávú védettséget is kimutathatja

Szerző: Renczes Ágoston
2021.02.24. 12:58

A teszt a T-sejtekre koncentrál: ezek ugyanis „emlékeznek” a kórokozóra, és azonnal működésbe lépnek, ha újra találkoznak vele. A T-sejtek az immunrendszer nehézbombázói, akinél kimutatják a jelenlétüket, az nagy valószínűséggel hosszú távon védett a koronavírussal szemben.

Kifejlesztettek egy koronavírus-tesztet, ami a hosszútávú védettséget is kimutathatja

Egy amerikai biotechnológiai cég, az Adaptive Biotechnologies Corporation kifejlesztett egy olyan tesztet, ami a T-sejteket mutatja ki – áll a cég közleményébenA koronavírusra specifikus T-sejt mérésével nemcsak a fertőzés korai stádiuma ragadható meg, hanem az is,

 

hogy a fertőzött személyben kialakul-e a vírus elleni célzott védelem.

A korábbi fertőzést eddig is ki tudták mutatni abból, hogy a páciens rendelkezik-e a koronavírus ellen termelt antitestekkel – egy svéd kutatás eredményei szerint ezek 9 hónap után is megvoltak a fertőzésen átesetteknél –, azonban a T-sejtek jelenléte nemcsak a korábbi fertőzésre utal, hanem a hosszútávú immunitásra is.

Hogyan működik?

Az Azonnali megkereste Letoha Tamás kutatóorvost, hogy fejtse ki bővebben is, miről van szó és mi a jelentősége ennek az új módszernek.

Az immunrendszer nemcsak antitestekkel bombázza a vírust – magyarázza Letoha –, hanem kialakulnak a fehérvérsejtek olyan specifikus típusai, amik nemcsak támadják a vírust és a vírussal fertőzött sejteket, hanem el is raktározzák a vírus lenyomatát: ezek a memóriasejtek. Amikor a szervezet újból találkozik a kórokozóval, a memóriasejtek elkezdik aktiválni a különböző védekezési fokozatokat: az antitest-termelő sejteket és specifikus ölősejteket.

A letermelődött antitestek nem fognak folyamatosan keringeni a szervezetben, ahogy nő a fertőzés után eltelt idő, egyre kevesebb lesz belőlük – mutat rá Letoha. A szervezetnek ugyanis nincs rá szüksége, hogy a teljes immunválasz-repertoárt fenntartsa akkor is, amikor nincs jelen a kórokozó.

 

A memóriasejtek viszont pont azt biztosítják, hogy a szervezet, ha szükség van rá, a teljes repertoárt újra elő tudja rántani.

 

Tehát ha jelen vannak a memóriasejtek, az sokkal specifikusabb, biztosabb védelmet jelent, ezek biztosítják a hatékony, hosszútávú immunválaszt – mondja Letoha. A kutatóorvos egy párhuzammal világított rá a T-sejtek jelentőségére: az antitestek a bombák, amiket a szervezet rászór a kórókozóra, de ha nincs kórokozó, akkor nem kell bombázni – bár ahogy a háború után is maradnak fel nem robbant bombák, az antitestek is keringenek a szervezetben a fertőzés után, de csökken a számuk –, míg a T-sejtek a nehézbombázók, ami békeidőben a hangárban pihennek, de ha kell, azonnal újra bevethetőek.

Miért fontos ez?

Az új, amerikai fejlesztésű teszt piacra dobása azért fontos,

 

mert pont ezeknek a nehézbombázóknak, vagyis a memóriasejteknek a jelenlétét tudja kimutatni,

 

azaz a teszttel igazolható a hosszútávú immunitás – mutat rá Letoha Tamás.

Az Adaptive Biotech tesztje a vérből mutatja ki a T-sejtet. A T-Detect nevű termék az FDA , vagyis az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal felülvizsgálatán esik át, hogy engedélyezzék a sürgősségi felhasználását. A teszt elvégzésére kétféleképpen történhet majd: a páciens meglátogathatja a céggel (és más gyógyszeripari vállalatokkal és kormányzati szervekkel) együttműködő Labcorp-hálózat kétezer laborjának egyikét vagy az otthonába is kérheti a vérvételt. 

 

NYITÓKÉP: Tesztelés Szlovákiában 2020. novemberében. Itt még antigén-teszteket használtak. Forrás: A szlovák kormány honlapja

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek