+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Karóczkai Balázs
2021. február 24. szerda, 08:52
Az ellenzék nem épített fel elegendő politikai karaktert, és ezért mindig a legjobb elérhető emberben gondolkodnak. Karácsony Gergely főpolgármesterként és pártelnökként is rosszul tenné, ha emiatt vállalná a miniszterelnök-jelöltséget.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Egyre több ellenzéki politikus jelentkezik be a posztra, hogy 2022-ben az ő zászlója alatt egyesüljön az ellenzék és lehetőség szerint elkezdjék lerombolni az Orbán Viktor és a Fidesz által gondosan épített NER-t.

 

+ A Jobbik még szerencsétlen körülmények között januárban jelentette be, hogy ők Jakab Péter pártelnököt kívánják indítani;

 

+ Hódmezővásárhely polgármestere és a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke, Márki-Zay Péter az ATV stúdiójában állt a közvélemény elé;

 

+ míg a Momentum egy amerikai showműsort idéző eseményen jelentette be a nyilvánvalót, hogy Fekete-Győr Andrást jelölik a pozícióra.

 

Viszont még továbbra se tudjuk, hogy a többi ellenzéki párt kit jelölne. A közvélemény a DK-nál valamiért Dobrev Klárát tartja a legesélyesebbnek – itt felvetném, hogy szerintem helyette érdemesebb lenne felépíteni a DK-nak egy új arcot, például Kálmán Olgát –, míg a Párbeszéd kapcsán mindenki arról beszél, hogy az MSZP-P 2018-as miniszterelnök-jelöltje, Budapest jelenlegi főpolgármestere lesz a befutó, azaz Karácsony Gergely. Utóbbi 

 

rossz döntés volna mind a baloldali ökopárt, mind Karácsony Gergely részéről.

 

Bizonyára még mindenki emlékszik arra, amikor 2017-ben a Párbeszéd bejelentette, hogy Karácsony Gergely lesz a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, majd később már az MSZP-vel összefogva az MSZP-P közös jelöltje lett. A mostani főpolgármester láthatóan már az első jelöltségének sem örült, és ugyan a „faszért hagytam magam rábeszélni” hangfelvétel inkább javított Zugló akkori polgármesterének a megítélésén – elvégre ebből leginkább azt lehetett látni, hogy ő a politikát kötelességtudata miatt műveli, nem pedig a hatalmi pozíciókért –, de végül nem lett belőle miniszterelnök, sőt még parlamenti képviselő sem, mivel nem vette fel a mandátumát.

 

Sokáig hasonló kérdések merültek fel a főpolgármester-jelöltsége kapcsán is. Ha visszaemlékezünk, először még arról beszélt, hogy Zuglóban szeretne maradni, azonban végül beadta a derekát, és két sikeres előválasztás után megszerezte a jelöltséget, majd pedig a főpolgármesteri széket is.

 

Karácsony Gergelyt ugyan már sokan temették – köztük mi is –, de ha megnézzük a politikai pályáját, azt látjuk, hogy az felfelé ível: 2018-ban sikerült a Párbeszédet úgy bejuttatni a parlamentbe, hogy – ugyan kis segítséggel, de – még frakciót is tudott alakítani a törpepárt, aztán a zuglói parkolásmutyi ellenére is Budapest főpolgármestere lett, mégpedig úgy, hogy elődje, Tarlós István is bővíteni tudta szavazóinak számát 2014-hez képest.

 

Nem véletlen, hogy jelenleg Karácsony az egyik legkedveltebb ellenzéki politikus, hiszen ő testesíti meg az elmúlt 11 év legnagyobb ellenzéki sikerét. Rögtön, a megválasztása után a politikai normákra hivatkozva békejobbot ajánlott Tarlósnak és a Fidesznek, hogy ezzel is megkezdje az ellenzék alternatívaképzését: vagyis azt, hogy úgy is lehet kormányozni, hogy a politikai ellenfeleinket nem ellenségnek tekintjük, hanem emberi lénynek, de ebből végül se Tarlós, se a Fidesz, se a KDNP nem kért.

 

Ezekből már adná magát, hogy Karácsony ideális jelölt lenne az összellenzéki kormányfőjelöltségre, hiszen kommunikációjában és habitusában is az ellentéte a Fidesz erőpolitikájának, az önkormányzati választáson pedig bebizonyította, hogy integratív jelölt, akire a baloldaliak, a zöldek és a neoliberálisok is leszavaznak, ezenkívül pedig

 

sokan hozzákötik az ellenzék legnagyobb sikerét is a NER alatt, amit kampányelemként is tökéletesen fel lehetne használni a 2022-es választások előtt.

 

Karácsony valóban jó jelölt és lenne is ráció abban, hogy a Párbeszéd – esetleg az LMP és az MSZP is – beálljon a jelöltsége mögé. Azonban van itt egy óriási de: mégis milyen üzenetet közvetítene ez a budapestieknek? Ennyi volt, érjétek be azzal, hogy vége Tarlós uralmának, de többet már nem is érdemel a város? Hogy az ambiciózus program félkész állapotában is késznek tekinthető? Emellett pedig folyamatosan támadásoknak lenne kitéve a Fidesz és médiája részéről, mondván Karácsony nem feladatokat, hanem pozíciókat vállal, a kötelességtudat helyett csak hatalmi célok vezérlik, ezek pedig mind rontanának a megítélésén.

 

Ezenkívül az is kérdéses, hogy az ellenzéki szavazók körében rendkívül népszerű politikus hogyan szerepelne miniszterelnök-jelöltként, hiszen 2018-as kampánya se volt túl erős, és a közvélemény-kutatások alapján úgy tűnik: a szavazók 2021-ben azt a politikust és azt a pártot preferálják, akik az együttműködés és a kompromisszum helyett elutasítják a Fideszt, és még a legártatlanabb ügyben sem hajlandóak engedni Orbán Viktor javára.

 

Ha pedig visszanézünk az eddigi főpolgármesteri tevékenységére, azt látni, hogy ugyan az elképzelés és a tervek jók, azonban a kivitelezés általában elbukik, mégpedig leginkább azon, hogy Karácsony saját politikai érdekei érvényesítése helyett a kompromisszumban látja a megoldást, a hibáinak az oka pedig mindig az adott körülmény – miközben

 

egy jó politikust a nagyon jó politikustól azt különbözteti meg, hogy a nagyon jó politikus képes a körülmények olyan alakítására, hogy azzal növelje a mozgásterét.

 

Karácsony minden igyekezete ellenére nem ilyen. Ugyan a körülményeket okoljuk, de Karácsony politikai érdekérvényesítésének a hiánya is segített abban, hogy a sajtó Zugló kényes parkolási ügyeivel legyen tele, hiszen Karácsony ahelyett, hogy saját és a zuglóiak érdekét a szem előtt tartva az asztalra csapott volna, és ő maga állt volna a sajtó elé az üggyel, csak egy semmitmondó tartózkodással jelezte a szavazás során, hogy ő ezekkel a szerződésekkel nem ért egyet.

 

Becsülendő és szép dolog, ha valaki még hisz a kompromisszumban, de a pártpolitikában ez gyakran visszaüt, és a Fidesz ezt tudja is jól.

 

Kétségünk ne legyen afelől, hogy a napi adok-kapok a kormány és a főpolgármeseter személye között ne a 2022-es választásról szólna, hiszen ahogy az ellenzék, úgy a Fidesz is tudja: a budapesti koalíció az ellenzéki együttműködés pudingpróbája, ezért Orbánék szándékosan akadályozzák Karácsonyt abban, hogy tankönyvi példaként hivatkozhasson majd eddigi munkásságára. Karácsony hiába próbál depolitizálni bizonyos kérdéseket, a Fidesz, de még az ellenzéki koalíció néhány tagja is pont ezekkel a depolitizálni szánt ügyekkel próbálja feszíteni a feszültséget a két tábor között, hogy a saját szavazóit mozgósíthassa.

 

A miniszterelnök-jelöltség kérdésénél üt vissza, hogy az elmúlt években

 

az ellenzék nem épített fel elegendő politikai karaktert, és ezért mindig a legjobb elérhető emberben gondolkodnak.

 

A legnagyobb nevek most mindannyian polgármesterként, EP-képviselőként vagy önkormányzati képviselőként dolgoznak. Hibás döntés lenne az ellenzék részéről, ha ezekből a pozíciókból most kirángatnának valakit.

 

Az előválasztás lehetőséget adna arra is, hogy most felépítsenek egy új jelöltet, hiszen a budapesti előválasztásnak köszönheti a momentumos főpolgármester-helyettes, Kerpel-Fronius Gábor is, hogy ma ismerjük a nevét, a DK pedig valamiért félbehagyta az akkor elkezdett Kálmán Olga-projektet. Ugyan ő Budapest 4. választókerületében megméretteti majd magát a momentumos Berg Dániellel és a párbeszédes Tordai Bencével szemben, de úgy tűnik, hogy Kálmán Olgában mindössze ennyi a potenciál, és vélhetően élete második előválasztásán is elvérzik.

 

Karácsony nemcsak főpolgármesterként döntene rosszul, ha végül elindulna miniszterelnök-jelöltségért folyó harcban, hanem a Párbeszéd társelnökeként is, hiszen

 

az előválasztás lehetőséget adna, hogy felépítsenek egy új párbeszédes politikust vagy visszahozzák Jávor Benedeket a magyar politikába.

 

Ha valamikor, most tényleg jó lenne, ha Karácsony nem hagyná rábeszélni magát, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltje legyen, annak ellenére, hogy az eddig bejelentett nevek közül ő a legintegratívabb és az ellenzéknek valóban vele lenne a legnagyobb esélye.

 

A kérdés ugyanis az, hogy megérné-e az ellenzéknek a legnagyobb választási sikerét eldobni csak azért, hogy 2022-ben megszorongathassák a Fideszt? Annak az ellenzéknek megérné, akinek a tagjai 2019 óta elmulasztották a lehetőséget, hogy felépítsenek új politikusokat, de annak a Karácsonynak, aki főpolgármesterként az ellenzék eddig legnagyobb sikerét hozta el, már nem.

 

Ezt a cikket és mást is már korábban megkapták a postaládájukba azok, akik feliratkoztak a Reggeli feketére, az Azonnali hírlevelére. Iratkozz fel te is! Ha Karóczkai Balázstól olvasnál még, ide kattints!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A moldovai Alkotmánybíróság két éven át tartó politikai válság végére tett pontot. Az elnök nyugatbarát pártja vezet, akár egyedül is kormányozhat.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy miért döntöttek úgy, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait még áprilisban kinyitják.

Cak az oltás első dózisát kapta meg. A kormány időközben ígéretet tett a rendszer pontosítására.

Ismert emberek fognak oltásra buzdítani minket, a cél nyolcmillió magyar beoltása, Gulyás szerint a Szputnyik a nyugati vakcináknál is jobb. Ez történt a kormányinfón!

Kolozsváron nemcsak a lakhatás, a kultúra is többe kerül, mint máshol. A Székelyföldön minden olcsóbb, Kézdivásárhely a legolcsóbb, magyar lakossággal is rendelkező város.

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András mögé álltak be, és most sem állítanak saját jelöltet a VIII. kerületben.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás