5+1 érv, amiért érdemes életbiztosítást kötni

2021.02.24. 10:50

Valljuk be őszintén: sajnos sokan az életbiztosításokat egyszerűen kidobott pénznek tartják. Az emberek többsége ugyanis abban a tévhitben él, hogy vele biztosan nem történhet baleset. És nem is szívesen gondolnak ilyesmire.

5+1 érv, amiért érdemes életbiztosítást kötni

Pedig sajnos bárkivel előfordulhat bármilyen szerencsétlenség. És ha épp velünk történne valami, akkor a családunknak nagy anyagi segítséget jelenthet, ha kötöttünk valamilyen típusú életbiztosítást.

Azonban ne szaladjunk előre: nézzük meg részletesen, hogy mikor, milyen helyzetben, és miért érdemes életbiztosítást kötni.

1. Anyagi biztonságot jelent a családnak, ha baleset érne minket

Egy családtag hirtelen elvesztése mindig hatalmas űrt hagy azokban, akik itt maradtak.

Azonban a haláleset mellett nagyon gyakori, hogy pénzügyi gondokkal is meg kell küzdeniük, hiszen egy kenyérkereső szülő elvesztése nagy rést üthet a családi költségvetésen.

Elég csak arra gondolni, hogy már egy temetés is sokszor több milliós nagyságrendű tételt jelenthet. Ha pedig ennek tetejébe a családnak még lakáshitele is van, az könnyen a katasztrófa szélére sodorhatja az itt maradtakat.

A tragikus veszteséget enyhíteni persze nem lehet, de anyagilag megkönnyíthetjük a családunk életét, például az ún. kockázati életbiztosításokkal. Ez a biztosítási forma kifejezetten abban a helyzetben fizet, ha a káresemény bekövetkezik - tehát például akkor, ha a biztosított egy betegség vagy baleset során életét veszti.

2. Az életbiztosítás, más termékekkel kiegészítve, balesetre- vagy akár betegségre is térítést nyújt

Az életbiztosítás kiegészíthető különböző elemekkel is - ilyen például a baleset-, vagy egészségbiztosítás. Ezek a kiegészítők  abban az esetben fizetnek, ha sérülés vagy betegség miatt akár több hónapra kiesnénk a munkából.

Ez pedig, valljuk be, szintén nagy anyagi terhet róhat a családra - hiszen havi több százezer forint bevételkiesésről is szó lehet.

Hogy a biztosító mennyit fizet, az minden esetben a szerződéskötéskor előre meghatározásra kerül. Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb összeget fizetünk be havonta, annál nagyobb a biztosítás mértéke is.

3. Egyedülálló szülőként biztosíthatjuk gyermekeink jövőjét - ha velünk valami történne

Egyedülállóként akár megtakarításos- és kockázati életbiztosítást is indíthatunk magunknak a kettőt kombinálva vagy akár külön-külön is.

A kettő kombinálása azért is lehet jó választás, mert ha velünk történne valami, akkor gyermekünk a biztosításból és a megtakarításból kapott összegből fedezni tudná a további életéhez szükséges költségeket. Ez pedig hatalmas segítséget jelenthet a nagyszülőknek vagy kijelölt gyámnak.

Amennyiben olyan szerencsések vagyunk, hogy hosszú életet élhetünk, és fizetés nélkül megszűnik a kockázati életbiztosításunk, akkor a megtakarításunkat akár gyermekünk főiskolai, egyetemi tanulmányaira, továbbképzésére is fordíthatjuk.

4. Az életbiztosítást akár az egész család számára is megköthetjük

Sajnos nem csak minket, de a szeretteinket is érheti váratlan baleset. Élet- és balesetbiztosítást pedig akár az egész család számára köthetünk.

A gyermekek rengeteget játszanak, és bizony előfordulhat, hogy egy-egy esés zúzódással, ne adj' isten csonttöréssel végződik. Ilyen, és ehhez hasonló esetekben a baleset során, amennyiben kiegészítő biztosításként balesetbiztosítást is kötöttünk, a pénzintézet fizet, hiszen bekövetkezett a káresemény (ami jelen esetben a csonttörés).

Ha pedig a párunk esne ki a munkából egy baleset következtében, a családi életbiztosítási csomag, baleseti kiegészítő elemekkel megkötve az ő kezelését is fedezi, így a felépülése során nem kell azon aggódnunk, hogy a bevételkisés nehéz hónapokat hoz a családnak.

5. Cégvezetőként alkalmazottainkat is biztosíthatjuk

Tudatos cégvezetőként növelhetjük dolgozóink lojalitását azzal, hogy életbiztosítást kötünk számukra.

Ezzel pedig nem csak a hűséget, és a cég iránti elkötelezettséget érhetjük el, de az  eredményességüket is - hiszen a dolgozók értékelik az ilyesfajta nagyvonalú gesztust. 

Amennyiben dolgozóink számára szeretnénk biztosítást kötni, azt csoportos szerződés keretében cégek számára igény szerint összeállított kockázati életbiztosítási csomagokkal tehetjük meg.

A céges biztosítási forma lényege, hogy az azt megkötő személy mi, a vállalat vezetői leszünk, a biztosítottak pedig a munkavállalók.

Ebben az esetben figyelnünk kell arra, hogy jól összeválogassuk a biztosítási csomagot, és igyekezzünk minden lehetséges káreseményt figyelembe venni, ami a munka során kollégáinkkal megtörténhet.

Habár a 2019-es cafeteriatörvény módosításával a dolgozóknak adható életbiztosítások adómentessége megszűnt, mégis találhatóak olyan kedvező csomagok a piacon, amellyel jól tudunk gazdálkodni. És, ahogyan említettük is, a befektetett összeg a dolgozók lojalitása és produktivitása révén, többszörösen is megtérül majd a cégünk számára.

+1. Megtakarítással egybekötve még életünkben is élvezhetjük az összegyűjtött pénzt

Természetesen nem csak kockázati életbiztosítások léteznek, hanem megtakarításos életbiztosítások is. Ennek egyik lényege, hogy nem kell káreseménynek bekövetkeznie ahhoz, hogy a biztosítónak befizetett pénzhez jussunk; csupán meg kell várni a szerződés lejártát. A másik pedig az, hogy a befizetett pénzt egy megtakarítási számlán vezetik, illetve befektetik, vagyis hozamokat is termel számunkra a futamidő során.

A leggyakoribb megtakarításos életbiztosítási típus az ún. unit linked biztosítás. Erről a megoldásról azt érdemes tudni, hogy elsősorban megtakarítási célt szolgál, a kockázati biztosítás ebben az esetben csupán másodlagos jelentőséggel bír.

Ennek talán egyik legszélesebb körben elterjedt, speciális fajtája a nyugdíjbiztosítás is.

Azonban a megtakarításos életbiztosítás előnyeit nem csak mi, hanem a családunk is élvezheti: hiszen akár a gyermekeink továbbtanulását is finanszírozhatjuk belőle.

További előnye, hogy a megtakarításos életbiztosítás teljes mértékben testreszabható, valamint szüneteltethető és visszavásárolható is.

Azonban cserébe ezért némileg drágább havidíjjal kell számolni, hiszen ez nem csupán egy életbiztosítás, hanem befektetés is.

Összegzés

Ahogy a fenti példákból is jól látszik, a jól megválasztott életbiztosítás egyáltalán nem felesleges pénzkidobás, sőt! Egyrészt nyugalmat és biztonságot ad, hogy bármi történjék velünk, gondoskodtunk a családunkról. Ha pedig megtakarítási céllal indítunk biztosítást, akkor káresemény nélkül is élvezhetjük a megtakarításunkat, és segíthetjük belőle gyermekeinket, vagy biztosíthatjuk a nyugodt nyugdíjas kort.

Képek forrása: Freepik.com

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek