+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. február 23. kedd, 21:33
Václav Klaus az egyik legismertebb kritikusa a koronavírus elleni intézkedéseknek, a maszkviselést és az oltást is beleértve.

Václav Klaus volt cseh elnök és miniszterelnök elkapta a koronavírust – adta hírül a jobbközép-liberális Lidové noviny internetes kiadása. Klaus 1941-ben született, azaz idén nyolcvanéves, és ő a cseh lockdown-, maszkviselés- és oltáskritika egyik legismertebb figurája.

 

Az egykori jobboldali politikus, a liberális-konzervatív Polgári Demokrata Párt (Občanská demokratická strana) egyik alapítója már októberben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy kijelentette: a covid egy eszköz a társadalom megváltoztatására, ő maga pedig ellenzi a maszkviselést és

 

az igazi veszélynek inkább a „baloldaliak” felemelkedését tartja.

 

Egy szintén októberi nyilvános szereplésén 10 ezer koronára (138 ezer forintra) büntették, mert nem viselt maszkot. Az exelnök természetesen fellebbezett a döntés ellen. 

 

Klaus volt az egyik fő szónoka a január 10-i prágai lockdown-ellenes tüntetésnek, ahol arról beszélt, hogy a korábbi járványok során a betegeket különítették el, és a koronavírus járvány az első a történelem során, amiben az egészségeseket izolálják. Klaus szerint nem létezik semmiféle „csodás vakcina”, ami egy csapásra megoldja a járványhelyetet, az exelnök úgy gondolja, hogy

 

ez ellen a betegség ellen „ki kell alakítanunk a természetes immunitást”. 

 

Csehország jelenlegi elnöke, a Klaustól mindössze három évvel fiatalabb Miloš Zeman január 20-án megkapta a koronavírus elleni védőoltást, és akkor figyelmeztette a Klaust is: „Oltasd be magad, Václavom, mert a te korodban azt kockáztatod, hogy utolér a covid!”. Klaus azonban – ahogy ennek többször is nyilvánosan hangot adott – elutasította az oltást.

 

Az exelnök kedd délután vett részt koronavírus-teszten, ami pozitív lett. Félórás vizsgálat után hazaengedték, otthonában gyógyul majd, az állapotáról többet jelenleg nem árultak el. 

 

Václav Klaus 1993 és 1998 között Csehország miniszterelnöke, majd 2003-tól egészen 2012-ig államfője volt. Ekkor visszavonult a politikától és megalapította a saját magáról elnevezett, liberális-konzervatív think-thank-ként meghatározott Václav Klaus Intézetet.

 

Az intézet gondozásában több általa szerkesztett könyv is megjelent a koronavírussal kapcsolatban „Karantén – Túléli a szabadságunk a pandémia korát?”, a „Karantén 2.0 – A Föld már nem gömbölyű” és „A koronakrízis gazdasági nézőpontjai” címmel.

 

A kiadványok között magyar nyelvű is akad: 2018-ban jelent meg a Századvég Kiadónál a Klaus és Jiří Weigl közgazdász – aki Klaus elnöki irodájának vezetője volt – közös könyvének magyar kiadása „Népvándorlás. Útmutató a jelenlegi migrációs válság megértéséhez” címmel.

 

NYITÓKÉP: Václav Klaus megajándékozza Orbán Viktort a könyve magyar kiadásával. Institut Václava Klause / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás