Elkapta a koronavírust a nyolcvanéves cseh volt államfő

Szerző: Renczes Ágoston
2021.02.23. 21:33

Václav Klaus az egyik legismertebb kritikusa a koronavírus elleni intézkedéseknek, a maszkviselést és az oltást is beleértve.

Elkapta a koronavírust a nyolcvanéves cseh volt államfő

Václav Klaus volt cseh elnök és miniszterelnök elkapta a koronavírust – adta hírül a jobbközép-liberális Lidové noviny internetes kiadása. Klaus 1941-ben született, azaz idén nyolcvanéves, és ő a cseh lockdown-, maszkviselés- és oltáskritika egyik legismertebb figurája.

Az egykori jobboldali politikus, a liberális-konzervatív Polgári Demokrata Párt (Občanská demokratická strana) egyik alapítója már októberben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy kijelentette: a covid egy eszköz a társadalom megváltoztatására, ő maga pedig ellenzi a maszkviselést és

 

az igazi veszélynek inkább a „baloldaliak” felemelkedését tartja.

 

Egy szintén októberi nyilvános szereplésén 10 ezer koronára (138 ezer forintra) büntették, mert nem viselt maszkot. Az exelnök természetesen fellebbezett a döntés ellen. 

Klaus volt az egyik fő szónoka a január 10-i prágai lockdown-ellenes tüntetésnek, ahol arról beszélt, hogy a korábbi járványok során a betegeket különítették el, és a koronavírus járvány az első a történelem során, amiben az egészségeseket izolálják. Klaus szerint nem létezik semmiféle „csodás vakcina”, ami egy csapásra megoldja a járványhelyetet, az exelnök úgy gondolja, hogy

 

ez ellen a betegség ellen „ki kell alakítanunk a természetes immunitást”. 

Csehország jelenlegi elnöke, a Klaustól mindössze három évvel fiatalabb Miloš Zeman január 20-án megkapta a koronavírus elleni védőoltást, és akkor figyelmeztette a Klaust is: „Oltasd be magad, Václavom, mert a te korodban azt kockáztatod, hogy utolér a covid!”. Klaus azonban – ahogy ennek többször is nyilvánosan hangot adott – elutasította az oltást.

Az exelnök kedd délután vett részt koronavírus-teszten, ami pozitív lett. Félórás vizsgálat után hazaengedték, otthonában gyógyul majd, az állapotáról többet jelenleg nem árultak el. 

Václav Klaus 1993 és 1998 között Csehország miniszterelnöke, majd 2003-tól egészen 2012-ig államfője volt. Ekkor visszavonult a politikától és megalapította a saját magáról elnevezett, liberális-konzervatív think-thank-ként meghatározott Václav Klaus Intézetet.

 

Az intézet gondozásában több általa szerkesztett könyv is megjelent a koronavírussal kapcsolatban „Karantén – Túléli a szabadságunk a pandémia korát?”, a „Karantén 2.0 – A Föld már nem gömbölyű” és „A koronakrízis gazdasági nézőpontjai” címmel.

 

A kiadványok között magyar nyelvű is akad: 2018-ban jelent meg a Századvég Kiadónál a Klaus és Jiří Weigl közgazdász – aki Klaus elnöki irodájának vezetője volt – közös könyvének magyar kiadása „Népvándorlás. Útmutató a jelenlegi migrációs válság megértéséhez” címmel.

 

NYITÓKÉP: Václav Klaus megajándékozza Orbán Viktort a könyve magyar kiadásával. Institut Václava Klause / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek