+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István & Szűcs Donát
2021. február 23. kedd, 15:51
A parlament nemzetbiztonsági bizottságát elnöklő jobbikos Stummer János azt állítja: titkos alagutat építtetne magának Orbán Viktor a Puskás-stadionba. A kormányzat szerint ez azonban kacsa, mindössze egy 50 méter hosszú autós aluljáróról van szó. Stummer szerint hamarosan leváltják a bizottság éléről, amiért nyilvánosságra hozta ez az infót, de az Azonnalinak azt mondta: ha támadnák, vannak még lapok a kezében.

Stummer János, a Jobbik országgyűlési képviselője és a nemzetbiztonsági bizottság elnöke kedden robbantotta a bombát egy Facebook-videóban:

 

Stummer azt állítja, hogy hétfőn reggel egy „olyan papírt adtak a kezébe, amely szerint Orbán Viktor egy saját alagutat akar magának építeni a Puskás stadionba”, kétmilliárd forintért.

 

Stummer a videóban azt mondja, a kormány a nemzetbiztonsági bizottságon keresztül próbálta volna sok évre titkosítani a beruházást. A képviselőt, miután nem volt hajlandó napirendre venni a javaslatot, állítása szerint megkereste Halász János, a bizottság fideszes alelnöke, hogy a Fidesz módosítani fog a napirenden, hogy már kedden dönthessenek a Puskásba vezető titkos alagútról.

 

Stummer szerint a nemzetbiztonsági bizottság fideszes tagjai (Halász János, Hubay György, Lezsák Sándor, Móring József) kedden meg is szavazták Orbán Puskásba vezető alagútját.

 

A Telex információi szerint az ellenzéki tagok, azaz ő maga, Ungár Péter LMP-s politikus (egyben az Azonnali többségi tulajdonosa), valamint az MSZP-s Molnár Zsolt nemmel szavaztak. Utóbbi úgy, hogy átruházta a szavazatát Ungárra, miután nem tudott résztvenni az ülésen.

 

Stummer a videójában azt is említette: arra számít, hogy bíróság előtt is felelősségre vonhatják amiatt, hogy az ügyet nyilvánosságra hozta. Feltehetően itt arra gondolt, hogy a minősített adattal visszaélést (például azt, ha valaki jogosulatlan számára, így a nyilvánosság számára ilyen adatot közzétesz) a Btk. is bünteti. A büntetési tételek attól függnek, hogy mennyire szigorúan számít titkosnak az adat: Stummer esetében a büntetési tétel legfelső határa legrosszabb esetben nyolc év lenne, de csak akkor, ha az alagút terve szigorúan titkosnak minősülne – ennél inkább enyhébb besorolás tűnik reálisnak.

 

 

Stummer az Azonnalinak: Ha lesz válasz, megint lépni fogok

 

Stummer János az Azonnali kérdésére elmondta, hogy az alagútnak még nem volt kidolgozott nyomvonala, annak csak a végpontja volt meghatározva: a Puskás Ferenc Stadionban a VIP-páholy alatt lett volna a végállomása. Az alagútrendszer célja az előterjesztők elmondása alapján az lenne, hogy

 

„elkerüljék azt a helyzetet, hogy amikor elkezdődik egy mérkőzés, akkor a védett személyeknek érintkezniük kelljen a meccsre kilátogató másik szurkolókkal”, ismertette a jobbikos politikus.

 

A nemzetbiztonsági bizottság elnökétől megtudtuk: azért döntött úgy, hogy nyilvánossá teszi ezt az információt, mert szerinte „nem helyénvaló, hogy ilyen körülmények között (a koronavírus-járványra utalt –a szerk.) ilyen döntéseket hozunk és akár egyetlen adóforintot is elköltünk erre”. Stummer maga arra számít, hogy emiatt a közeljövőben le fogják cserélni a nemzetbiztonsági bizottság éléről, sőt a pert és a büntetőjogi felelősségre vonást sem zárja ki. „Én ezt végiggondoltam, végigszámoltam, és az győzött bennem, hogy ez erkölcsileg ez nem tartható”.

 

Mint mondta, nem kívánt asszisztálni ahhoz a döntéshez, amely tíz-ötven évre titkosított volna egy ilyen jellegű ügyet. Stummer arról jelenleg még nem kívánt információval szolgálni, hogy ezt a javaslatot ki nyújtotta be a nemzetbiztonsági bizottság elé, ám ennek lehetőségét a közeljövőre nézve nem zárta ki. Még hozzátette, hogy a közeljövőben,

 

ha válaszlépésre kerül sor „a sakktábla túloldaláról, akkor megint lépni fogok”, vagyis újabb információk nyilvánosságra kerülésével kell számolni.

 

Stummer hozzátette azt is: Jakab Pétert, a Jobbik elnökét és miniszterelnök-jelöltjét – az ügy részleteibe való beavatása nélkül – előzetesen tájékoztatta arról, hogy online tájékoztatót fog ma tartani egy ügyben. Mint megtudtuk: Jakab Stummert a videó nyilvánosságra hozatala után biztosította a támogatásáról. Készítettek közösen egy videót is, amelyben Jakab arról beszél, hogy ilyesmi alagutakat diktátorok és drogbárók szoktak építtetni. A Jobbik-elnök közölte: kiállnak Stummer mellett, és erre kéri az ellenzéki pártok vezetőit is.

 

STUMMER JÁNOS 1984-BEN SZÜLETETT GYULÁN, AZ ELTE BTK-N VÉGZETT INFORMATIKUS KÖNYVTÁROS- TÖRTÉNELEM SZAKON. 2009 ÓTA JOBBIK-TAG, 2010-TŐL ERZSÉBETVÁROSI ÜGYEKKEL FOGLALKOZOTT AZ AKKOR MÉG SZÉLSŐJOBBOLDALI PÁRTBAN. 2018-2020 KÖZÖTT A JOBBIK ALELNÖKE VOLT, 2019 ÓTA A NEMZETBIZTONSÁGI BIZOTTSÁG ELNÖKE, EZT A POSZTOT HAGYOMÁNYOSAN MINDIG EGY ELLENZÉKI POLITIKUS TÖLTI UGYANIS BE.

 

Ötven méteres autós aluljáró épülne

 

Kacsa, reagált a titkos alagút hírére a Puskás Aréna nevű Facebook-oldal, amelyről a beruházást a kormány oldaláról koordináló Fürjes Balázs a Telexnek azt nyilatkozta, hogy ott fog megjelenni az álláspontja az ügyről:

 

„A Puskás Aréna úgy kapott engedélyt, hogy fél év után felül kell vizsgálni: jól működő közlekedési megoldás-e, hogy a hazai és külföldi védett személyeket a rendes közönség forgalmának időnkénti akadályoztatásával, várakoztatásával szállítják az Arénába. A felülvizsgálat eredménye: jobb megoldás lenne, ha a védett személyek, kiemelt vendégek, előadók autós közlekedési útvonala nem keresztezné a több tízezres közönség gyalogos útvonalát, célszerű e közlekedési utakat fizikailag elkülöníteni.

A tervezett megoldás egy mindösszesen 50 méter hosszú autós aluljáró. Ahhoz, hogy a rövid aluljárót nemzetbiztonságilag kockázatmentesen lehessen megépíteni, hogy a közönség és a védett személyek biztonsága érdekében semmilyen információ – speciális menekülési lehetőségek, térfigyelők pozíciója, stb. – ne kerüljön illetéktelen kezekbe, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága jóváhagyta, hogy a tervezési és kivitelezési munkák egy nemzetbiztonságilag minősített, meghívásos, többszereplős versenyeztetés keretében legyenek pályáztatva. A költségekről a pályáztatás után az építtető köteles beszámolni a Parlament Nemzetbiztonsági Bizottságának.”

 

Rákosinak is volt alagútja

 

A stadionbeli alagút nem egy új ötlet: a Bors 2019-ben arról írt, hogy betömik a Puskásban azt a legendás Rákosi-alagutat, amelyen keresztül az ötvenes években a kommunista pártvezetés tagjai és vendégei az Istvánmezei út felől megközelíthették a kormánypáholyt. A bulvárlap cikke szerint ezt az alagutat már a régi Puskás bontásakor berobbantották, és a – végül meg nem valósult – 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságig ütemezték a betömését is.

 

Az Azonnalinak megszólaló, az új Puskás-stadion építésében részt nem vett építész szerint

 

építészszakmai szempontból még nem késő egy ilyen alagút megépítése,

 

hiszen az épület még nem állt be a végső helyére, az építés után az 5-8 évig még folyamatosan süllyed. Az építész azt mondja, pénzt viszont lehetett volna spórolni azzal, ha egy ilyen alagutat már korábban megépítenek, mert így a bontási költségek megdobják a beruházást.

 

A kétmilliárdos költségen az építész egyébként nem csodálkozik, egy ilyen dolognak nagyságrendileg szerinte is ennyi az ára.

 

A nemzetbiztonsági bizottság több tagját is kerestük az ügyben: Ungár Péter LMP-s bizottsági tag (aki egyben az Azonnali többségi tulajdonosa is) nem akart nyilatkozni, az MSZP-s Molnár Zsoltot és a bizottság fideszes tagjait egyelőre nem értük utol.

 

NYITÓKÉP: Puskás Aréna / FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hetvenöt éve írta alá azt az egyezményt, amely lehetőséget adott Csehszlovákiának arra, hogy területéről magyar lakosokat telepítsen át Magyarországra, és fordítva.

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás