Stummer az Azonnalinak: Ha válaszolnak a sakktábla túloldaláról, megint lépni fogok

2021.02.23. 15:51

A parlament nemzetbiztonsági bizottságát elnöklő jobbikos Stummer János azt állítja: titkos alagutat építtetne magának Orbán Viktor a Puskás-stadionba. A kormányzat szerint ez azonban kacsa, mindössze egy 50 méter hosszú autós aluljáróról van szó. Stummer szerint hamarosan leváltják a bizottság éléről, amiért nyilvánosságra hozta ez az infót, de az Azonnalinak azt mondta: ha támadnák, vannak még lapok a kezében.

Stummer az Azonnalinak: Ha válaszolnak a sakktábla túloldaláról, megint lépni fogok

Stummer János, a Jobbik országgyűlési képviselője és a nemzetbiztonsági bizottság elnöke kedden robbantotta a bombát egy Facebook-videóban:

Stummer azt állítja, hogy hétfőn reggel egy „olyan papírt adtak a kezébe, amely szerint Orbán Viktor egy saját alagutat akar magának építeni a Puskás stadionba”, kétmilliárd forintért.

Stummer a videóban azt mondja, a kormány a nemzetbiztonsági bizottságon keresztül próbálta volna sok évre titkosítani a beruházást. A képviselőt, miután nem volt hajlandó napirendre venni a javaslatot, állítása szerint megkereste Halász János, a bizottság fideszes alelnöke, hogy a Fidesz módosítani fog a napirenden, hogy már kedden dönthessenek a Puskásba vezető titkos alagútról.

Stummer szerint a nemzetbiztonsági bizottság fideszes tagjai (Halász János, Hubay György, Lezsák Sándor, Móring József) kedden meg is szavazták Orbán Puskásba vezető alagútját.

A Telex információi szerint az ellenzéki tagok, azaz ő maga, Ungár Péter LMP-s politikus (egyben az Azonnali többségi tulajdonosa), valamint az MSZP-s Molnár Zsolt nemmel szavaztak. Utóbbi úgy, hogy átruházta a szavazatát Ungárra, miután nem tudott résztvenni az ülésen.

Stummer a videójában azt is említette: arra számít, hogy bíróság előtt is felelősségre vonhatják amiatt, hogy az ügyet nyilvánosságra hozta. Feltehetően itt arra gondolt, hogy a minősített adattal visszaélést (például azt, ha valaki jogosulatlan számára, így a nyilvánosság számára ilyen adatot közzétesz) a Btk. is bünteti. A büntetési tételek attól függnek, hogy mennyire szigorúan számít titkosnak az adat: Stummer esetében a büntetési tétel legfelső határa legrosszabb esetben nyolc év lenne, de csak akkor, ha az alagút terve szigorúan titkosnak minősülne – ennél inkább enyhébb besorolás tűnik reálisnak.

Stummer az Azonnalinak: Ha lesz válasz, megint lépni fogok

Stummer János az Azonnali kérdésére elmondta, hogy az alagútnak még nem volt kidolgozott nyomvonala, annak csak a végpontja volt meghatározva: a Puskás Ferenc Stadionban a VIP-páholy alatt lett volna a végállomása. Az alagútrendszer célja az előterjesztők elmondása alapján az lenne, hogy

„elkerüljék azt a helyzetet, hogy amikor elkezdődik egy mérkőzés, akkor a védett személyeknek érintkezniük kelljen a meccsre kilátogató másik szurkolókkal”, ismertette a jobbikos politikus.

A nemzetbiztonsági bizottság elnökétől megtudtuk: azért döntött úgy, hogy nyilvánossá teszi ezt az információt, mert szerinte „nem helyénvaló, hogy ilyen körülmények között (a koronavírus-járványra utalt –a szerk.) ilyen döntéseket hozunk és akár egyetlen adóforintot is elköltünk erre”. Stummer maga arra számít, hogy emiatt a közeljövőben le fogják cserélni a nemzetbiztonsági bizottság éléről, sőt a pert és a büntetőjogi felelősségre vonást sem zárja ki. „Én ezt végiggondoltam, végigszámoltam, és az győzött bennem, hogy ez erkölcsileg ez nem tartható”.

Mint mondta, nem kívánt asszisztálni ahhoz a döntéshez, amely tíz-ötven évre titkosított volna egy ilyen jellegű ügyet. Stummer arról jelenleg még nem kívánt információval szolgálni, hogy ezt a javaslatot ki nyújtotta be a nemzetbiztonsági bizottság elé, ám ennek lehetőségét a közeljövőre nézve nem zárta ki. Még hozzátette, hogy a közeljövőben,

ha válaszlépésre kerül sor „a sakktábla túloldaláról, akkor megint lépni fogok”, vagyis újabb információk nyilvánosságra kerülésével kell számolni.

Stummer hozzátette azt is: Jakab Pétert, a Jobbik elnökét és miniszterelnök-jelöltjét – az ügy részleteibe való beavatása nélkül – előzetesen tájékoztatta arról, hogy online tájékoztatót fog ma tartani egy ügyben. Mint megtudtuk: Jakab Stummert a videó nyilvánosságra hozatala után biztosította a támogatásáról. Készítettek közösen egy videót is, amelyben Jakab arról beszél, hogy ilyesmi alagutakat diktátorok és drogbárók szoktak építtetni. A Jobbik-elnök közölte: kiállnak Stummer mellett, és erre kéri az ellenzéki pártok vezetőit is.

STUMMER JÁNOS 1984-BEN SZÜLETETT GYULÁN, AZ ELTE BTK-N VÉGZETT INFORMATIKUS KÖNYVTÁROS- TÖRTÉNELEM SZAKON. 2009 ÓTA JOBBIK-TAG, 2010-TŐL ERZSÉBETVÁROSI ÜGYEKKEL FOGLALKOZOTT AZ AKKOR MÉG SZÉLSŐJOBBOLDALI PÁRTBAN. 2018-2020 KÖZÖTT A JOBBIK ALELNÖKE VOLT, 2019 ÓTA A NEMZETBIZTONSÁGI BIZOTTSÁG ELNÖKE, EZT A POSZTOT HAGYOMÁNYOSAN MINDIG EGY ELLENZÉKI POLITIKUS TÖLTI UGYANIS BE.

Ötven méteres autós aluljáró épülne

Kacsa, reagált a titkos alagút hírére a Puskás Aréna nevű Facebook-oldal, amelyről a beruházást a kormány oldaláról koordináló Fürjes Balázs a Telexnek azt nyilatkozta, hogy ott fog megjelenni az álláspontja az ügyről:

„A Puskás Aréna úgy kapott engedélyt, hogy fél év után felül kell vizsgálni: jól működő közlekedési megoldás-e, hogy a hazai és külföldi védett személyeket a rendes közönség forgalmának időnkénti akadályoztatásával, várakoztatásával szállítják az Arénába. A felülvizsgálat eredménye: jobb megoldás lenne, ha a védett személyek, kiemelt vendégek, előadók autós közlekedési útvonala nem keresztezné a több tízezres közönség gyalogos útvonalát, célszerű e közlekedési utakat fizikailag elkülöníteni.

A tervezett megoldás egy mindösszesen 50 méter hosszú autós aluljáró. Ahhoz, hogy a rövid aluljárót nemzetbiztonságilag kockázatmentesen lehessen megépíteni, hogy a közönség és a védett személyek biztonsága érdekében semmilyen információ – speciális menekülési lehetőségek, térfigyelők pozíciója, stb. – ne kerüljön illetéktelen kezekbe, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága jóváhagyta, hogy a tervezési és kivitelezési munkák egy nemzetbiztonságilag minősített, meghívásos, többszereplős versenyeztetés keretében legyenek pályáztatva. A költségekről a pályáztatás után az építtető köteles beszámolni a Parlament Nemzetbiztonsági Bizottságának.”

Rákosinak is volt alagútja

A stadionbeli alagút nem egy új ötlet: a Bors 2019-ben arról írt, hogy betömik a Puskásban azt a legendás Rákosi-alagutat, amelyen keresztül az ötvenes években a kommunista pártvezetés tagjai és vendégei az Istvánmezei út felől megközelíthették a kormánypáholyt. A bulvárlap cikke szerint ezt az alagutat már a régi Puskás bontásakor berobbantották, és a – végül meg nem valósult – 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságig ütemezték a betömését is.

Az Azonnalinak megszólaló, az új Puskás-stadion építésében részt nem vett építész szerint

építészszakmai szempontból még nem késő egy ilyen alagút megépítése,

hiszen az épület még nem állt be a végső helyére, az építés után az 5-8 évig még folyamatosan süllyed. Az építész azt mondja, pénzt viszont lehetett volna spórolni azzal, ha egy ilyen alagutat már korábban megépítenek, mert így a bontási költségek megdobják a beruházást.

A kétmilliárdos költségen az építész egyébként nem csodálkozik, egy ilyen dolognak nagyságrendileg szerinte is ennyi az ára.

A nemzetbiztonsági bizottság több tagját is kerestük az ügyben: Ungár Péter LMP-s bizottsági tag (aki egyben az Azonnali többségi tulajdonosa is) nem akart nyilatkozni, az MSZP-s Molnár Zsoltot és a bizottság fideszes tagjait egyelőre nem értük utol.

NYITÓKÉP: Puskás Aréna / FB

Szűcs Donát
Szűcs Donát az Azonnali operatív vezetője

Erőforrás- és tartalomgazdálkodási előadó. Kávét feketén, teknót hidegen.

olvass még a szerzőtől
Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek